Jag blir deppig på hösten. Är det höst depression eller årstidsbunden depression

Årstidsbunden depression, höstdepression

Nu hösten kommer drabbas flera av så kallad årstidsbunden höst depression. Det kan ibland vara svårt att veta om man är deprimerad eller om det beror på avsaknad av att det naturliga ljuset försvunnit. I USA finns det något som benämns SAD (Seasonal Affective Disorder = Årstidsbunden depression) och som påminner mycket om vanlig depression. Denna depression ska inte förväxlas med social ångest som också benämns SAD (Social Anxiety Disorder). Den som först upptäckte sambandet mellan ljus och humörsvängningar var Dr. Rosenthal. Han fann att han drabbades av starka årstidsbundna mönster av depression i samband med att han flyttade från Sydafrika till New York. Han upptäckte att de korta vinterdagarna påverkade humöret. 

Vetenskapsmän har rapporterat att människor med SAD upplever något som kan upplevas som en biologisk signal, ungefär som björnarna när de ska gå i ide. KällaThe Archives of General Psychiatry

Ljusterapi för att bota höstdepression och årstidsbunden depression 

Tillsammans med ingenjören Herb Kern, lade Dr. Rosenthal fram en teori om hur förändringar i humöret kunde hänga ihop med bristen på solljus under den mörka årstiden.

Uppskattningar som gjorts i USA talar om att cirka 5 % av befolkningen kan diagnostiseras att de lider av SAD och så många som 10 % av befolkningen känner av sjukdomen.

The National Institute of Mental Health har kunnat konstatera att även blinda personer kan lida av SAD. Forskare har också funnit att sjukdomen är mer vanlig hos kreativa personer, vilket kan vara naturligt eftersom kinestetiska personer ofta har utvecklat sin kreativitet. 

I American Journal of Psychiatry spekuleras det om att poeten Emily Dickinson led av SAD eftersom att hon var så oändligt mycket mer produktiv på somrarna jämfört med vintrarna. Källa Professor John Mc Dermont

Testa om du är deprimerad!

Hur många lider av årstidsbunden depression

Man tror att cirka en femtedel av Sveriges befolkning lider av vinterdepression. Vintertrötthet är vanligast förekommande hos kvinnor i åldrarna 20-50 år.

Man har kartlagt att bristen på ljus är en viktig utlösande faktor för vinterdepression. De som i stor utsträckning vistas utomhus där det finns snö under långa perioder, drabbas mer sällan av vintertrötthet. Snön bidrar till att det blir ljusare under den mörka perioden. Även om man inte är bosatt där det ofta är snö, är det av stor vikt att gå ut, helst mitt på dagen för att få del av det dagsljus som ändå ges. Det kan räcka med att gå en promenad på 15-30 minuter.

Vanliga symtom när man lider av SAD kan vara att man äter för mycket, får koncentrationssvårigheter, blir trött och behöver sova mer. En del patienter som jag har behandlat, berättar att de under svåra perioder har legat kvar i sängen 11-15 timmar för att bara gå upp och slänga i sig någon snabbmat. Vanligtvis försvagas symtomen på våren och kommer tillbaka på hösten. Detta styrks också av att människor med SAD har svårt att få rätt nivå på serotoninet och reglerar detta genom att äta mat som innehåller mycket kolhydrater. När ljuset tittar fram på våren, blir patienter som lider av SAD piggare och får sin energi tillbaka. En del kan till och med bli lite överaktiva under vår och sommar när ljuset har kommit tillbaka. Den lämpligaste terapin för dig som lider av SAD är ljusterapi. 


Det innebär inte att du behöver stirra in i ljuskällan hela tiden, utan du kan sitta och läsa, tala i telefon eller titta på tv samtidigt. Det enda som krävs är att du sitter tillräckligt nära ljuset och har ansiktet riktat mot ljuskällan. En del personer behöver inte mer än 30 minuter om dagen, medan andra kan behöva längre tid. Ljusbehandling kan du få på de flesta sjukhus i Sverige. Det finns också ljusbehandlingsskärmar som du kan använda hemma. För en del kanske det inte räcker med ljusterapi och då kan terapi eller medicinering vara bra komplement. 


Ljusterapi botar höstdepression, årstidsbunden depression.

  • Placera ljuskällan så att den kommer ovanifrån, inte underifrån.
  • Standard-behandlingen är 10 000 lux i cirka 30 minuter
  • Se till att din box filtrerar bort UV-strålning.
  • För att undvika bakslag bör behandlingen ske hela säsongen.

    Källa: Allt om depressioner, Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Hur kommer jag över mitt ex kille eller tjej?

Om du och din partner nyligen gått isär och du inte lyckas komma vidare är det här artikeln för dig …
Läs Mer

Hur hanterar man svek från sin partner?

Alla nära relationer har svåra stunder, då ena partnern eller båda kan känna sig sårade, besvikna eller frustrerade, men ibland …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *