Hur vet man om en vän är falsk?

Jag fick ett brev från en läsare som ville att jag skulle skriva lite om falska personer. Tyvärr är det inte alltid helt lätt att identifiera om en person är sann eller falsk. Det finns dock en del kännetecken som man kan vara varsam på.

En falsk och oärlig vän utnyttjar dig

Personer med falska avsikter förväntar sig att du ska göra deras ärende, men de vill sällan göra samma uppoffringar själva. Det kallas för kongruens. De är nyfikna och förväntar sig att du ska berätta om vad som tynger dig, sedan hjälper de inte till eller så använder dem det emot dig. Falska människor sätter sig själva i centrum. Det innebär att de själva och deras mål är viktiga, men inte dina. De bryr sig inte om att se efter hur du mår eller om du är nere.

En falsk och oärlig vän spelar spel 

Falska vänner kan presentera dig som en viktig person – ”Detta är min bästa vän”. De kan uttrycka så för att sätta upp en fasad inför andra människor, men deras handlingar kan visa på något annat. När andra är närvarande kan de prata med dig så att alla tycker er relation verkar jättebra, sedan när ni är ensamma visar de upp en annan sida. En sak som är viktig i alla relationer är tillit.

Falska vänner har ofta en negativ och dömande attityd. Du kan inte berätta om dina drömmar och mål för dem. De är snabba på att döma och kritisera. – ”Det där kommer du aldrig att klara, det är omöjligt”. 

 

Testa din självkänsla!

En falsk oärlig vän snackar inte 

Falska vänner berättar alltid för andra om människors affärer och angelägenheter, men de vill inte att andra ska berätta något om deras. De kan lova att aldrig berätta något du sagt, men så snart de får chansen kommer de att sprida det bland vänner och bekanta.

En falsk och oärlig vän bryter inte löften”

De håller inte sina löften. Om ni har planerat något kan de ringa i sista minut och ändra, eller så hör de inte av sig alls. Om du skulle göra samma sak skulle de bli tokiga. Falska och oärliga vänner har också en tendens att ljuga. Här finner du en artikel om olika sätt folk ljuger på.

  • En sann vän kommer inte berätta dina hemligheter till andra människor

  • En sann vän håller alltid sitt löfte

  • En sann vän kommer alltid att lyssna på dig

  • En sann vän har alltid tid att ringa och höra hur du mår

  • En sann vän visar alltid att hen bryr sig om dig.

  • En sann vän är aldrig ute efter att skada dig

  • En sann vän finns alltid där för dig, både i bra och dåliga tider

  • En sann vän blir alltid glad över att se dig och trivs i din närvaro

  • En sann vän tror på dina drömmar och mål. Hen blir glad när det händer positiva saker i ditt liv, samt finns där för dig då det händer tråkiga saker

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *