Hur stärker man vi-känslan i sin relation?

”Tvåsamhet och vi-känsla är hjärtat i relationen”

En viktig faktor för att ladda kärleksbatteriet är att du låter din partner ta del av ditt liv så att ni kan bygga något tillsammans. Lyckliga par har insett att om ett förhållande ska utvecklas, krävs det att dem tar gemensamma beslut där båda känner sig delaktiga. Statistik visar att när män inte är villiga att dela sin kraft och styrka med sin partner, är det 81 % risk för att förhållandet går i stöpet. Det är också lika viktigt att kvinnorna behandlar sina män med respekt. Mina data indikerar att en stor majoritet av kvinnorna, till och med i instabila äktenskap, redan gör detta. De lyckligaste relationerna och mest stabila äktenskapen, finner vi där mannen tar hand om sin partner med respekt och delar med sig av sina resurser i beslutsprocessen. När ett sådant par inte kommer överens, arbetar de aktivt på att hitta en neutral lösning eller en kompromiss som fungerar för att båda hellre ska vara nöjda, än att insistera på att var och en går sin väg.

Testa din självkänsla!

Vår vi-känsla urholkas när man bara ser fel

Tyvärr väljer ofta par att se varandras fel, istället för att se de goda sidorna. I hälsosamma relationer respekterar och uppskattar parterna varandra, vilket ger näring åt relationen. Över tid kan irritation och avvisande byggas upp till en sådan grad att vänskapen försvinner och tonar bort. I sådana situationer tolkas oftast vanliga kommentarer av motparten negativt för att det har blivit en vardaglig realitet. När en relation fungerar bra, möter vi upp den andre och tar hand om varandra på ett naturligt sätt. Vetskapen säger att om den personen som du älskar och litar på mest i livet förstår dig, gör det underverk för relationen.

Vår vi känsla förstörs av alla våra bråk och gräl

Allt blir tolkat mer eller mindre negativt. Om din partner känner sig arg, stressad eller känner att ni har glidit ifrån varandra, beror det ofta på att ni koncentrerar er på era negativa sidor. Detta leder till att stressen ökar, vilket i sin tur ökar distanseringen och isoleringen i relationen.

När jag ibland frågar partners i terapin vad de värdesätter hos varandra, tittar de med förtvivlad blick på varandra, medan deras hjärnor förgäves söker efter ett svar. 

I England gjordes en undersökning som visade att kvinnor spenderar dubbelt så mycket tid som männen på hushållsarbete. Tiden som kvinnorna spenderade på hushållsarbete var likvärdig med en årlig inkomst av nästan 100 000 kronor. Källa: Tidningen Woman i England 

Genom att du påminner din partner om hens goda kvaliteter, förhindrar du att en bra relation går i kras.

Om detta låter lätt, kommer du att upptäcka att det inte alls är helt enkelt. Stärkandet av vänskapen handlar inte bara om att vara snäll. Även om du känner att din relation redan är ganska solid, kanske du blir förvånad över att det finns utrymme att utveckla den ännu mer. Att återupptäcka vänskapen hindrar inte par från att gräla. Istället ger det dem ett hemligt vapen som hindrar grälen från att förstöra hela relationen. Vänskapen är hjärtat i alla relationer.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Vad säger din magkänsla om din relation? Del 1 (Testet)

Har du och din partner varit tillsammans ett tag och investerat både tid och energi då kan det vara riktigt …
Läs Mer

Dilemma 1, svartsjuka och kontrollbehov

”Min partner är sjukligt svartsjuk”Sjuklig svartsjuka har smugit sig in i Katjas och Stefans förhållande. De har varit tillsammans i …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Hur stärker man vi-känslan i sin relation?”

  1. Pingback: Äger ni problemet? – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Alla hjärtans dag, varför bara en dag om året? – Psykologitest blogg

  3. Pingback: Utveckla och förbättra vi-känslan i relationen – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *