Hur pratar man om sex och sexualitet?

Sex är en viktig aspekt i de flesta relationer.

Inget annat område i relationen är mer känsligt och erbjuder mer potential för att känna sig både sårad och avvisad. Det är därför inte konstigt att det kan vara svårt att kommunicera om sex. Det kan vara svårast att prata om sex när det känns som ett problem. När du talar med din partner om sex ska din attityd vara att ”göra något bra till något ännu bättre”. Det är inget märkvärdigt att känna sig sårbar, alla vill ju vara attraktiva i sin partners ögon och inte framstå som okunnig.

Kommer du ihåg hur nervös du var när du var intim för första gången? Om du är som de flesta andra så var du fylld med osäkerhet. Du var sårbar, eftersom det handlar om att dela med sig av sig själv och sina sexuella behov till en annan person.

Det är inte ovanligt att du och din partner har en uppsättning av rutiner när ni är intima med varandra. En del personer tycker om rutiner med vissa dagar eller en viss tid på dygnet, andra att det ska vara mörkt i rummet o.s.v. Om sexlivet går i samma hjulspår och det är ett problem, då kan det var dags att prata lite om det. 

1. När du pratar om sex och sexualitet var ärlig

Detta är en grundförutsättning. Det kan tyckas som en självklarhet, men det är lätt att man inte är helt rak eller bara tar upp saker till hälften. Det är därför inte konstigt att när par ska prata med varandra om sina sexuella behov, så blir kommunikationen indirekt, svepande och ganska trevande.

2. När du pratar sex och sexualitet lyssna uppmärksamt

Stanna upp och lyssna och medverka till att samtalet hålls i en lugn ton.

3. När du pratar sex och sexualitet välj rätt tidpunkt

Det är ingen bra idé att börja samtalet mitt i sexakten när du vill diskutera något olöst problem. Det kommer bara att leda till besvikelse eller frustration.

4. När du pratar sex och sexualitet skuldbelägg inte din partner.

Det är lätt att ta till påståenden som ”Du ställer aldrig upp” eller ”Det är alltid jag som initierar sexet”. Om du är anklagande är det lätt att personen du pratar med går i försvar och ni kommer ingen vart. Ett samtal om sexuella behov som börjar med kritik, kommer att sluta snabbare än en ”snabbis”. Istället för att säga till din partner ”Du rör mig aldrig,” är det bättre att säga, ”Jag älskade när vi kysstes i hallen förra veckan. Jag skulle önska att du gjorde det mer för att det får mig att känna mig uppskattad”. Istället för att säga: ”Gör inte så”, kommer du att få en bättre respons om du säger ”Det känns underbart när du tar i mig på det här sättet”.

5. När du pratar sex berätta om dina erfarenheter, tankar, känslor och behov

Istället för att säga vad du tycker är fel i den sexuella relationen.

6. När du pratar sex visa respekt

Nyckeln till att tala om sex är att göra det varsamt och med ett stort mått av respekt. Tänk på att du måste respektera din partner så att inget sker mot hens vilja. Om sexlivet är hett och spännande, är chansen stor att relationen fungerar bra.

7. När du pratar sex och sexualitet dela med dig av dina sexfantasier

Det är inte alla sex fantasier som vi kanske vill agera ut, men det är inget fel att våga tänja lite på gränserna och experimentera.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förbättra och utveckla ditt sexliv med Tantra

När vi har sex, är det vanligt att vi lägger väldigt mycket fokus på vårt kön för att frigöra energi …
Läs Mer

Utveckla, förbättra din sexualitet med ett öppet hjärta

För att kunna känna en djupare sexuell känsla, behöver du vara så trygg med dig själv att du kan lämna …
Läs Mer

Hur skiljer sig den maskulina och feminina sexualiteten?

 När par kommer till mig med sina sexuella problem, vet jag av erfarenhet att det ofta inte handlar om sexualiteten …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *