Hur läser jag av min dejt och upptäcker redflags?

Jag fick ett mejl härom dagen från en tjej som ville jag skulle skriva lite om hur man sorterar intrycken efter en dejt. Vad skall man tänka på? Hon hade själv tyvärr hoppat i galen tunna inte en gång utan ett antal gånger vilket lett till både trassel och dålig självkänsla.

När du är på en dejt är det naturligt att vara lite nervös. Vi har alla en förhoppningar att hitta den rätte och samtidigt inte bli dissade. Nervositeten blandat med vår längtan gör många gånger att vårt omdöme grumlas. Men jag kan garantera dig att en del av det du kommer få i relationen framöver kommer att synas på dejten om du bara öppnar ögonen och öronen.

Det innebär inte att du ska agera som en förhörs ledare och ställa 1000 frågor, allt du behöver göra är att lyssna ”med nya öron” på vad som sägs mellan raderna. Det finns naturligtvis saker som är uppenbara som dåligt uppförande, språkdräkten, sexuella och fysiska kränkningar. Men det finns också i varje möte mängder av subtila signaler som vi inte noterar.

Nedan följer några frågor du kan reflektera över efter dejten

Läsa av min dejt redflag 1: Var din dejt jagcentrerad och självupptagen?

Om din dejt pratar om sig själv merparten av tiden och verkar relativt ointresserad av vad som händer i ditt liv är det en risk att din partner är jagcentrerad.

Vad du kan förvänta dig av din dejt i framtiden

Om din dejt pratar om sig själv och sina egna projekt och succéer merparten av tiden så att du har svårt att andas på grund av syrebrist ja då finns det risk att den obalansen kommer att fortsätta. Jagcentrering är inget som växer bort av sig själv utan är ett personlighetsdrag. Är personen väldigt självcentrerad och tror att hela solsystemet kretsar kring hen jag då kanske det kan finnas inslag av narcissism. Dåliga sociala färdigheter kan människor rätta till, men, drag av narcissism är som skallighet svårt  att bota på naturlig väg.

Läsa av din dejt redflag 2 : Var din dejt nyfiken på dig eller var allt annat roligare?

En annan red flag som går hand i hand med föregående redflag är om din dejt har svårt hålla fokus på dig utan verkar mer intresserad av sin telefon eller allt som händer i baren då är det inte en slump. Människor hämtar energi på olika sätt. En del människor hämtar energi från omgivnigen medan andra får energi genom varandra.

Vad du kan förvänta dig av din dejt i framtiden.

Om din dejt har sin uppmärksamhet på andra och annat när ni ses är chansen liten att du någonsin kommer att få uppmärksamhet av den personen framöver. Din dejt är inte helt enkelt intresserad av din värld utan mer intresserad av allt som händer runt omkring eller sin telefon. Det finns personer som använder sin telefon som en snuttefilt vilket kan vara påfrestande. Om du själv tycker om att sitta med din mobil brevid din partner kan det kanske fungera, men om vederbörande är mer intresserad av sin telefon än dig då är risken stor att det är en djupt rotad ovana som personen har.

Testa din självkänsla!

Läsa av din dejt redflag 3: Var din dejt aggresiv eller arrogant?

Det är naturligt att vara lite stressad på en dejt, men om stressen övergår till arrogans eller oförskämdheter mot serveringspersonal eller andra personer som ni stöter på bör du dra öronen åt dig.

Vad du kan förvänta dig av din dejt i framtiden

Om din dejt har en benägenhet att tappa humöret och bli arrogant mot andra är chansen stor att du kommer råka ut för samma beteende. Om din dejt inte kan skärpa sig när ni träffas de första gångerna är det mer en regel än ett undatag att du kommer få samma behandling framöver.

Läsa av din dejt redflag 4 dejting: Är din dejt kvar i sin förra relation?

Det är naturligt att man pratar om sina tidigare relationer det är inget konstigt med det, men om din dejt pratar väldigt mycket om sitt x, inte i negativa termer utan mer besvikelse i kombination med undrande över hens beteende. Då kan det  handla om att vederbörande inte är klar med sin förra relation.

Vad du kan förvänta dig av din dejt i framtiden

Om din dejt inte kan släppa sin före detta bör du vara vaksam. Det kan vara ett tecken på att den före detta fortfarande bor i din dejts hjärta. Var vaksam på att du används som bollplank/terapeut. Då kan det lätt glida över i det som kallas rebound eller en vänskaps relation.

Läsa av din dejt redflag 5. Har din dejt haft ”otur” i relationer?

Detta mönster påminner om det förra med den skillnaden att din dejt pratar om sin före detta i negativa termer. Det är inte ovanligt att de berättar att deras förra ”Partner var en idiot” men det är inte bara den före detta som är en idiot utan hela familjen och släkten.

Vad du kan förvänta dig av din dejt i framtiden

Om du får denna informationen serverad på silverfat kan det vara en kraftfull signal på hur vederbörande hanterat andra relationer i sitt liv, tacka för kaffet innan efterrätten beställs in annars är risken stor att du hamnar på den personens lista över misslyckade och oturliga relationer. Detta mönster är lite mer vanligt bland män.

Läsa av din dejt redflag 6.Var din dejt en missmatcher?

Det finns lite olika typer av missmatchers. Den första varianten har en tendens att automatiskt säga tvärt emot vad du tycker. Det sker automatiskt utan att de märker det själva. Det är precis som dom måste inta en motsatt ståndpunkt.
Den andra varianten är personer som alltid måste ha allting på sitt sätt. De klagar på ”det inte finns handsprit på toaletten”, ”besticken var inte bekväma dom var för tunga” osv. ”Förstår mig inte på människor som inte kan hålla sina grillgaller rena”.

Vad du kan förvänta dig av din dejt i framtiden

I början kan detta excentriska verka lite charmigt, men över tiden kan du räkna med att det kommer dra rätt mycket energi att vara nära dem. Lita på din intution oftast kan man känna ett lite obehag som är svårt att ta på men som ändå känns på ett subtilt sätt. Inte sällan blir man trött i deras sällskap. Tänk på att forskningen är tydliga med att par som är flexibla och tänker positivt är lyckligare.

Läsa av din dejt redflag 7. Beroendeproblematik

Om din dejt har svårt att hålla tillbaka suget efter alkohol eller börjar få svårt att gå upprätt eller att personligheten förändras är det inte brölloppsklockorna som ringar utan varningsklockorna.

Vad du kan förvänta dig av din dejt i framtiden

Personen i fråga har förmodligen en djupare beroendeproblematik. Om inte vederbörande kan lägga band på sitt drickande när ni ses i början kommer det inte att bli bättre.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Min partner kille/tjej har dåligt humör

När ni möttes kändes det som om du och din partner hade vidrörts av samma stjärna. Sen hände något som …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Hur läser jag av min dejt och upptäcker redflags?”

  1. Pingback: Jag vill hitta kärleken och den rätta – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Tecken på aggressivitet och våldstendenser när du dejtar – Psykologitest blogg

  3. Pingback: Tips råd för att undvika dejting misstag – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *