Hur kommer jag över mitt ex kille eller tjej?

Om du och din partner nyligen gått isär och du inte lyckas komma vidare är det här artikeln för dig. Läka såren efter en lång period tillsammans är inte det lättaste. Chansen är stor att du fortfarande tänker på hen och inte kan förstå varför det blev som det blev. Det är heller inte ovanligt att man kan ha återkommande tankar att man skall smsa eller ringa för att man saknar dem och inte klarar av sin ensamhet och ångesten. Ibland kan ångesten bli så svår att det känns som ditt ex nästan tvångsmässigt ockuperat din hjärna 24/7.

Steg 1 för hur du kommer över mitt ex kille eller tjej. Släck ner dina förhoppningar om en återförening.

Det första steget du skall ta för att komma vidare är det svåraste men samtidigt det viktigaste. Du behöver ta ett medvetet beslut där du bestämmer dig för att det är slut och du släcker ner dina förhoppningar om att det skall bli ni igen. Om du inte kan det kommer du ha väldigt svårt för att komma över ditt ex. Det handlar om att du inte kan ”släppa taget”. Det i sin tur innebär att det finns en del av dig som inser att det är slut och du kanske till och med vet att ni inte är riktigt bra för varandra samtidigt finns det en annan del som vägra släppa taget. Det innebär att du inte frigjort dig som en egen person ännu. Du befinner dig i en grå zon. Ett mellanläge som är fullt av ovisshet samtidigt som det också är en extremt påfrestande plats att vara på för dig. Det är samtidigt ett meningslöst tillstånd eftersom detta tillstånd hinder dig från att kanske träffa någon ny eftersom du är i ett tillstånd av ambivalens. Låsningen beror på att föreställningen att det eventuellt skall bli ni kommer att ha ett extremt stort inflytande på hur du kommer agera.  

Jag vet att det inte är lätt men det är en förutsättning för din läkningsprocess. Om du fortsätter att titta på ditt ex genom dina rosafärgade glasögon så kommer du inte se dom röda flaggorna utan bara flaggor.

När ett förhållande tar slut så beror det på någonting och kanske skall det var slut ett tag så att ni får lite distans (om inte något förändras radikalt så att förutsättningarna är annorlunda så relationen kan börja om på en ny nivå).

Med andra ord:

Det är väldigt lätt att du förbiser de dåliga sidorna om du är förblindad av din kärlek. Stanna upp och gör en grundlig utvärdering. 

Fråga dig följande:

 • Hur många gånger har du ursäktat ditt ex beteende?  
 • Visade ditt ex dig tacksamhet?
 • Fick du repekt?
 • Kände du tillit?

Steg 2 för hur du kommer över mitt ex kille eller tjej. Inse att det tar tid.

Det finns det ingen given tidshorisont för hur lång tid det tar att komma över det är högst individuellt.

Hur lång tid det tar beror på många olika faktorer.

 • Hur länge ni har varit tillsammans?
 • Hur uppbrottet skedde?
 • Om det var du eller din partner som gjorde slut?
 • Blev du lurad?
 • Blev du ignorerad?  
 • Blev du slagen? 

Men den kanske viktigaste faktorn är kopplad till hur djup känslomässig kontakt ni hade. Om du öppnat ditt hjärta mycket och visat dig sårbar kommer det ta längre för dig. Om din partner är i dålig kontakt med sina känslor kommer hen att gå vidare fortare än du.

Enligt en studie som publicerades i The Journal of Positive Psychology tar det 11 veckor innan man börjar må bättre efter att en relation har tagit slut. En annan studie fann dock att det tar cirka 18 månader att läka såren efter att äktenskapet avslutats.

Mot bakgrund av olika studier och våra egna erfarenheter från klienter så är det högst individuellt hur lång tid det tar att komma över någon. Det är lätt att tro att smärtan du känner finns där för att din partner inte älskar dig.

Steg 3 för hur du kommer över mitt ex kille eller tjej. Rensa bort det som påminner om ditt ex.

Börja med att rensa bort allt som påminner om din partner. Det spelar ingen roll om det är online eller offline. När du blir påmind om ditt ex kommer dina neurala nätverk i hjärnan aktivera dina känslor av sorg och saknad, så var försiktig med Facebook, Twitter, Instagram och Snapchat, dessa plattformar kommer bara göra det svårare att komma över ditt ex.

Steg 4 för hur du kommer över mitt ex kille eller tjej. Arbeta med dig själv.

Detta steget är det absolut svåraste. Det du måste göra är att flytta fokus från att problemet ligger utanför dig, lösningen finns inuti dig. I många fall handlar det om saker som du inte tagit tag. Det är lätt att fastna i om du bara hade varit lite mer så och så hade det aldrig hänt. Vänd istället blicken inåt och reflektera vad har du varit med om tidigare som du inte tagit tag i.

Uppbrott och avslut är nästan alltid jobbiga, men vissa av oss har svårare än andra att släppa taget – även i de fall där förhållandet var kränkande. Om du har låg självkänsla påverkar uppbrottet dig mer än människor som har bättre självkänsla. Detta beror på att uppbrott ofta är förknippade med begravd sorg samtidigt som man kan drabbas av irrationell skuld, ilska, skam och rädsla.

Steg 5 för hur du kommer över mitt ex kille eller tjej. Sluta var besatt av din telefon.

Om du ständigt kollar din telefon efter meddelanden eller mess så måste du sluta. Det kommer vara svårt, men du måste göra allt du kan för att avsluta all kommunikation med ditt ex. Det finns säkert tillfällen då du vill ringa eller skicka ett sms för att komma över ensamheten, men ligg lågt med det.

Steg 6 för hur du kommer över mitt ex. Bli inte en social media stalker.

Fall inte för frestelsen att titta in på din partners sociala medieprofil för att se vad din före detta gör. Det är en dålig ide Det kommer bara göra det svårare för dig att gå vidare

Det finns två skäl

 • Det första är att det aktiverar dina minnen och håller de negativa känslorna vid liv.
 • Det andra är att det finns risk att ditt ex kan posta bilder som kan vara smärtsamma. 

Tro mig du vill inte se ditt X med någon ny eller bara ha kul utan dig. Detta är särskilt speciellt viktigt om du har varit tillsammans med en narcissist. Narcissister har generellt sätt en tendens att gå vidare mycket snabbt eftersom deras känslomässiga engagemang ofta är väldigt grunt. Det är snarare en regel än ett undantag att de ganska snart efter uppbrottet kan lägga upp romantiska foton för att boosta sig själva eller trycka ner dig.

Det bästa du kan göra är att du tar en paus från hens sociala medier och koppla upp dig igen när du hittat tillbaka till dig själv.

Testa din självkänsla!

Steg 7 för hur du kommer över mitt ex kille eller tjej. Var vaksam på var du rör dig.

Om du vill gå ut undvik era gemensamma platser. Det är troligt att ditt ex kanske dyker upp där också och det vill du undvika till varje pris. Även om dina vänner vill hänga där så påminn dem om att det fortfarande gör ont och att du helst vill undvika det.

Steg 8 för hur du kommer över mitt ex. Spendera tid med dom som betyder mycket för dig.

Det är naturligt att vilja dra sig undan, men det gör det samtidigt svårt för dig att komma vidare. Var aktiv med dina vänner det är nu du behöver dom som mest. Om du inte känner för att vara ute, be någon av dina vänner komma hem till dig. Glöm inte bort din familj. Det är vid tillfällen som dena dina familjemedlemmar (speciellt dina barn om du har några) kan ge dig energi. Dina vänner och familj kommer att förstå att du har det tungt och kommer att kunna möta upp dig känslomässigt. Dom som inte möter upp dig och förstår kan du göra dig av med senare.

Steg 9 för hur du kommer över mitt ex kille eller tjej. Var aktiv rikta uppmärksamheten bort från din partner.

Din hjärna kan bara tänka på en sak åt gången. Om du sitter ensam och grubblar och analyserar kommer du bara göra det värre för dig. Det kommer ändå finns tid då tankarna kommer över dig. Var aktiv och boka in saker så att du blir upptagen det hjälper dig att få bättre energi så att du inte tänker på ditt ex hela tiden. Allt som kan hjälpa dig flytta fokus kommer att vara bra för dig träna, lyssna på en podd eller något annat.

Steg 10 för hur du kommer över mitt ex kille eller tjej. Börja träffa andra.

Det kanske låter konstigt eftersom uppbrottet är så nytt, men de flesta experter är överens om att det går lättare att komma vidare om du öppnar upp dig för nya kontaktytor. Det betyder naturligtvis inte att du skall hoppa i säng eller kasta dig in i en ny långsiktig relation. Var tydlig med att berätta var du står och se till att dom du träffa känner till din situation. Det finns inget anledning att krossa fler hjärtan med otydlig kommunikation. Det kommer kännas konstigt i början men det är ett steg framåt för att lägga ditt ex bakom dig.

Steg 11 för hur du kommer över mitt ex kille eller tjej. Möt dina egna negativa känslor

Vår erfarenhet på Lovetestnow är att emotionell acceptans är en bra strategi istället för att fly. Det är en bättre strategi av följande fyra skäl:

 1. Genom att acceptera dina känslor accepterar du sanningen i din situation. Det betyder att du inte behöver spendera din energi på att fördriva känslorna.
 2. Att lära sig att acceptera en känsla är också en möjlighet för dig att en lära känns dig själv på ett djupare plan bli bekant med känslan och bättre på att hantera den i framtiden.
 3. Att uppleva negativa känslor är jobbigt, men inte farligt – och efter hand kommer de att reduceras.
 4. När du acceptera en negativ känsla så förlorar den sin destruktiva kraft. Att acceptera en känsla låter den löpa sin gång medan du arbetar i din riktning. Så även om du känner dig låg och hopplös tillåt dig bara känna vad du känner och möta känslan.

Steg 12 för hur du kommer över mitt ex kille eller tjej. Släpp din skuld

Oavsett om du vill skylla allt på ditt ex eller på dig själv så är det ingen framkomlig väg. Även om det är du som är orsaken till att relationen tagit slut så behöver du inte känna skam och skuld. Gör bokslut, ge dig själv feedback. Känn ut det om du behöver, men ju förr du kan släppa bort den skulden och hitta tillbaka till ditt sanna jag.

Steg 13 för hur du kommer över mitt ex kille eller tjej. Om ni skall bli tillsammans spendera tid utan varandra.

Tiden efter uppbrottet kan kännas tuff, ensam och fylld av ångest och att det är inte avslut att det känns som du skall gå i tusen bitar. Om ni har varit tillsammans en längre period är det inte konstigt om ni saknar varandra (ni har ju ändå varit en del av varandras liv). 

När du upplever hjärtesorg går du igenom många olika stadier – det kan vara allt från depression, ångest, sömnsvårigheter till förlorad aptit. Det är faktiskt likadana känslor som när man försöker ta sig ur ett drogmissbruk. Nu när du vet det här är det viktigt att du tillåter dig själv att få distans till förhållandet för att du skall kunna ta ett rationellt beslut. Du behöver tid för att läka och det gör du bäst utan att ha kontakt med ditt ex. Ge din hjärna och dina känslor en chans att återgå till ett ”normalt” läge för att kunna ta ett rationellt beslut. vill du verkligen ha den här personen i ditt liv igen?

Rannsaka dig själv titta på dina förhoppningarna och övertygelser om att du och ditt ex skall bli ihop igen. Det kan vara så att din rationella del vet att det inte är en bra ide, men ditt hjärta spelar inte på samma planhalva. Skriv upp alla tankar och titta på dem när dom dyker upp en del kanske du inte ens tänkt på. Därifrån kan du sakta släppa dem. Påminn dig själv om att det är över och att du behöver gå vidare.

Om du och ditt ex ändå skall försöka hitta tillbaka är det mycket bättre att komma tillbaka in i relationen när ert förhållande fått vila. Saker och ting kan lägga sig och om det är meningen att det skall bli ni så kommer det bli ni. Dessutom är chanserna större att ni kan komma in på en ny nivå även om ni är samma personer, så måste det bli ett nytt förhållande. Båda kommer också ha förändrats när ni möts igen.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Hur kommer jag över mitt ex kille eller tjej?”

 1. Har nog gjort alla misstagen ?
  Men tog ju bara längre tid bearbeta den avslutade relationen och den blev en onödig och mer smärtsam resa.

 2. Pingback: Jag kommer inte över min kille / tjej? – Psykologitest blogg

 3. Pingback: Skilsmässans emotionella faser – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *