Hur kommer jag över en otrohet?

Hur komma jag över otrohet ”Min partner, han, hon har varit otrogen”

En av de svåraste frågeställningarna som mina klienter har är ”Hur kan jag överleva min partners otrohet”. Att bli bedragen är en av det mest smärtsamma erfarenheter som man kan uppleva. Otroheten drabbar personens självkänsla, tilliten och relationen. Otrohet gör också att människor ifrågasätter sin mentala hälsa. Sveket får dem att tvivla på vad som är sant. Klienter som upplevt både våld, förakt och andra kränkningar listar otrohet som det värsta de varit med om. När en affär avslöjas hamnar partnern ofta vanligtvis i ett chocktillstånd. Den första reaktionen är ofta panik och ångest som blandas upp med ilska. Otrohet beror oftast på någon form av missnöje i relationen. Här kan du och din partner få hjälp med att testa vad ni behöver utveckla i er relation.

Själv har jag har råkat ut för relativt få kränkningar i mitt liv, men i min första relation var min flickvän otrogen tre gånger under 7 sju års tid. Jag vet alltså att otrohet kan göra väldigt ont.

Statistik” Hur vanligt är det med otrohet

Otrohet är tyvärr också vanligare än vi tror. 

Omkring 50% av alla som inleder en längre relation kommer någon gång bli offer för otrohet. 

Otrohet är en kränkning och ett svek för de flesta och många tror därför att otrohet automatiskt leder till att man separerar. I de flesta fall är det inte så. 

80% av skilda män och kvinnor säger att deras äktenskap bröts upp på grund av att de växt ifrån varandra och att de förlorat känslan av närhet, eller för att de inte kände sig älskade och uppskattade. Bara 25% av paren säger att otrohet var orsaken till att relationen sprack. Källa Lovetestnow

När du är mitt i otroheten är du helt övertygad om att det aldrig kommer gå att reparera. Men känslor förändras över tiden. Inse att det kommer att gå upp och ner. Det är helt normalt. 

”Hur kommer man över sin partners otrohet”?

Det finns inga givna regler men nedan följer några hållpunkter som kan vara bra att känna till.

Steg 1 för att komma över otrohet. Den bedragande partnern måste äga problemet och smärtan

Förutsättningarna för att kunna arbeta framgångsrikt med otroheten är att partnern som varit otrogen verkligen förstår att hen gjort fel. Jag har varit med om flera tillfällen då den som varit otrogen flyttar fokuset från sin partner till sig själv.

Jag minns en sjökapten som tycket så synd om sig själv att han varit otrogen och gjort något så hemskt att den initiala terapin fick handla om att plåstra ihop honom. Så här i efterhand tror jag att jag blev lurad. Han påstod att han var på väg ut i skogen med ett rep för att hänga sig i. Så det gick inte att inte ta det på allvar. Plötsligt var han offret och inte kvinnan.

Men för att kunna starta en framgångsrik läkning måste parten som varit otrogen förstå vidden av vad de gjort. Om de inte äger problemet och kan känna sin partners smärta är tyvärr utsikterna inte så goda.

Steg 2 för att komma över otrohet. Den som har varit otrogen måste avsluta sin affär på alla plan”

Det kan tyckas som en självklarhet, men det händer att den som haft en affär inte verkar förstå vilken smärta de tillfogat sin partner. Den otrogne maken eller makan kan i denna process beskriva förhållandet som att ”det var bara sexuellt”, eller ”det var bara känslomässigt, inget sexuellt” eller någon annan konstig förklaring för att att kontakten med älskaren eller älskarinnan ska kunna bibehållas. En absolut separation hindrar affären från att ta fart igen, men det är också en viktig markering av respekt gentemot den bedragna partnern.

Vad skall en otrogen partner berätta för sin älskare/älskarinna att deras förhållande är över? Ibland kräver partnern som varit utsatt för otroheten att partnern skall ringa upp och avsluta relationen. Det går också bra med ett brev eller mail. Den som blivit bedragen är den som får bestämma formen.

”Vad kan man kräva av den som varit otrogen”?

Här kommer några punkter över vad brevet eller mailet ska innehålla. Brevet bör den otrogne formulera på egen hand. Det bör inledas med en redogörelse över hur självisk han/hon har varit och hur mycket smärta som drabbat personen han älskar. Det bör också finnas ett avstamp och att personen nu vill satsa till 100% på sin relation. Det bör också finnas en stark kärleksförklaring där den otrogne beskriver hur mycket hen bryr sig om sin partner och sin familj, samt att den nya ordningen har tillkommit för att skydda dem. Hen ska förklara att ingen fortsatt kontakt önskas och be älskaren/älskarinnan lova att inte ta kontakt vare sig via brev, mail, sms eller telefon. Den drabbade maken/makan ska läsa och godkänna brevet innan det skickas iväg.

Här finns det möjlighet för den som utsatts att se hur värdefull relationen är?

Om den som varit otrogen inte vill skriva eller ringa så säger det mycket tycker jag om prioriteringsordningen då kanske man skall fundera på om det är värt att gå vidare. Personligen tycker jag det är ett billigt ”pris” för att läka skadan.

Enligt forskningen tenderar män att vara otrogna av mer fysiska skäl, medan kvinnor tenderade att vara otrogna när det är mer känslomässiga. Inga överraskningar vi känner igen det  från alla par vi mött. Källa Lovetestnow 

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Steg 3 för att komma över otrohet inse att det tar tid 

Efter cirka två till sex veckor börjar de flesta par landa och ta sig an problemen för att på allvar rädda sin relation. Men det är naturligtvis helt individuellt. 

Om älskaren/älskarinnan har informerats om den nya situationen är det dags att börja arbetet med att läka otroheten. Detta är inget man gör på en kafferast. Ni måste inse att det tar tid.

Steg 4 för att komma över otrohet komma i balans?

Du kanske tror att efter en man och en hustru börjat återuppbygga sin kärlek till varandra efter en affär, är allt förlåtet. Tja, alla kan bli förlåtna, men allt är inte glömt. Det första som brukar inträffa är att personen som varit utsatt för otroheten har massvis med frågor. Den som har varit otrogen måste vara villiga att diskutera öppet vad som hänt. Den otrogne tycker kanske att den andra tjatar och maler men det är något som den otrogne får leva med. Det är ett billigt pris i förhållande till sveket. Jag har träffat flera klienter som inte kan glömma. Jag har haft klienter som tycker att minnet av affären hemsöker dem decennier efter att det hände. I diskussionerna måste den otrogne avge löften och åtaganden om framtiden. Hen måste aktivt hjälpa till med vad som behöver göras för att undvika problem framöver. Det är ett mycket billigt pris brukar jag sig till bedragarna.

Steg 5 för att komma över otrohet  ”Hur länge får man vara arg efter en otrohet”?

Den som drabbats av otroheten bör försöka ange en tidsplan. På samma sätt som vi kräver att den otrogne ska lägga det förflutna bakom sig så måste den som utsatts för otroheten arbeta på att lägga otroheten bakom sig också, även om det är svårt. Att komma vidare genom förlåtelse och ursäkt kan var ett sätt sätt därmed inte sagt att man accepterar eller glömmer Med stöd av familj, vänner, en bra terapeut och varandra är det möjligt för ett par att komma vidare och i bästa fall stärka relationen.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

REKOMMENDERAD LÄSNING

Hur vet man om någon är mytoman eller patologisk lögnare?

Det första du måste vara klar över är att mytomaner och patologiska lögnare är svåra att upptäcka. För ett antal …
Läs Mer

Min partner kille, tjej talar inte sanning utan ljuger?

Olika tecken på att din partner, kille eller tjej ljuger När vi lyssnar efter lögner finns det ett antal indikatorer …
Läs Mer

Olika typer och kategorier av lögner

Den viktigaste orsaken till att vi inte upptäcker lögner beror på vi utgår från att vår partner och andra talar …
Läs Mer

17 reaktioner på ”Hur kommer jag över en otrohet?”

 1. Åh, vad bra skrivet!

  Ja… har också varit en av de bedragna och ja, jag kan identifiera mig med vad du skriver.

  Har kommit vidare nu men det tog faktiskt ett antal år att läka. Och det är som om det är lätt att riva upp sina sår igen, om du förstår hur jag menar.

  Kram Nilla

  1. Hej Nilla
   Precis som jag säger skakas man om rejält när en otrohet uppdagas. Min första reaktion var att jag gjorde slut var på min partner började jaga mig som en besatt. Ända sättet att bli av med min ångest var att efter 2 veckor gå tillbaka för att rädda min självkänsla och skräcken för att bli avvisad. Här finner du ett annat blogginlägg om otrohet

 2. Salt och Besk

  Nej. Man ska aldrig någonsin förlåta eller glömma en otrohet. Det är som att säga till ett våldtäktsoffer att förlåta och glömma en våldtäkt och bli vän med personen.

  Varför är det så att när det gäller ett ’mentalt’ brott som otrohet då ska vi vara så förlåtande? Skulle man behålla kontakten med en vän som bedragit och bestulit en? Eller skulle man bryta kontakten? Det rationella är givetvis att bryta kontakten med en sådan människa.

  Denna förlåtandes kultur sker alltid på bekostnad av en part i ett förhållande. Det är den som förlåter som blir den ’storsinta’ och får ’bära’ förhållandet. Det kan aldrig någonsin bli jämlikt och respekten kan aldrig någonsin bli ömsesidig vad du än försöker tuta i folk med dina psykologtrick; syftet delvis med psykologi är ju att ’dämpa’ konflikter på olika sociala nivåer. Varför det ibland ges råd som faktiskt får individen på längre sikt att må sämre för att en enskild kan offras för det kollektivas bästa. Husfriden. Skolan. Barnen. Och så vidare.

  Kan ju dra en parallell till Desmun Tututs globala förlåtelsekampanj och hur den kritiserats på sistone just för att det är offret som ska vara större och bättre människa. Det finns alltid ett mått av förnedring i detta som aldrig någonsin du kan finta bort.

  Förövrigt är hämnd väldigt förlösande.

  1. Salt och Besk

   Psykologi och terapi fungerar alltså som ett filter och raster i samhället som avser att ’rensa’ bort det eller i alla fall försöka dämpa det allra mörkaste och våldsammaste hos oss människor så att det inte tar för stor plats. Ibland sker detta givetvis på bekostnad av den enskilde (den bedragne) som får offras för det stora hela; en sammanhållen och stabil familj, färre konflikter och lugnare samhälle. För individens psykologi och välmående kan det dock givetivs vara katastrofalt.

   Det är den egentliga anledningen till de flesta relationsråd man får från familjeteurapueter och psykologer.

   1. Hej salt och besk

    Tack för att du delar med dig av dina tankar. Jag respekterar din hållning i frågan. Vad som ändå är värt att notera är att människor är olika därför måste varje förråd partner själv bestämma vilken väg han/hon vill gå. Jag har arbetat med säkert 1000 par det finns massvis exempel där båda parter kommit vidare och relationen har tagits till en högre nivå men har också träffats där man inte kommit över otroheten på 10-15 år. På Lovetestnow där människor gör sina test ser vi att ca 25%av alla otroheten leder till att relationen avslutas denna statistik bekräftas också av Gottman institutet som är världsledande på forskning om relationer. Tack för att du delade med dig om dina synpunkter

    http://www.lovetestnow.com

 3. Hej Jonas!
  Jag har blivit bedragen.
  Efter 25 år tillsammans och 21 år som gifta.
  Jag är fortfarande chockad.
  Fick veta detta i måndags.
  Den andra tjejen känner vi båda.
  Jag har nu bestämt mej för att förlåta och kämpa för oss. Och vi har bestämt oss för att kämpa tillsammans. Min man har förstått vad han har ställt till med och lider helvetets kval över vad han har utsatt mej och oss för. Min man har ju alltid varit min allra bästa vän. Och jag tänker inte låta det som har hänt förstöra mitt/vårt liv.
  Vi har nu börjat prata på ett helt nytt sätt. Han är mer lyhörd och närvarande.
  Jag är fortfarande full av frågor som jag inte riktigt kan formulera. Det har jag talat om och då försöker han dra det ur mej. När jag sa att jag är rädd för att säga och göra fel saker sa han att det är han som ska vara rädd. Inte jag. Jag har all rätt att fråga och fråga om. När jag har legat vaken och grubblat har han tvingat mej att prata.
  Hur ska vi fortsätta?
  Jag vill att detta ska bli bra och att jag inte ska känna mej misstänksam.
  Kan du rekomendera någon som man kan få hjälp av?
  Tacksam för svar
  Vänliga hälsningar
  Anneli

  1. Hej Annelie

   Jobbigt för dig och Er båda när otrohet uppdagas. Många tror att allt är kört. Så är det inte även om det känns så just nu.
   Jag är rätt övertygad om att det kan vara bar med en person utifrån som guidar er igenom processen. Det finns rätt många fallgropar som
   man kan trampa i omn man skall försöka reda ut på egen hand.
   Du kan ringa mig. Min erfarenhet är att det inte är så många sessioner som krävs. Du kan messa mig under dagen eller morgon dagen på min mobil
   0708 111161 så ringer jag upp dig.
   På bloggen hittar du flera artiklar om otrohet bland annat en som heter ”Hur kommer jag över otrohet” som kan vara till hjälp.

   Mvh
   Jonas

   0708 111161

   MVH
   Jonas

 4. hej Jonas!
  har precis börjat följt din blogg och verkar jätte bra men behöver råd sitter i en svår situation just nu om de är otrohet eller ej om man kan gå vidare eller ej? Har jag gjort så han tillslut var otrogen för jag alltid trott han kommer vara de eller tror han bara att han är kär i mig?

  Jag och min kille var ihop ca 1,5 år under dom sista 6 månaderna var de ej bra för jag gick in i väggen och gick in i en depression och skulle opereras och litade inte på han när han gick ut och festade trodde jämt han var otrogen för jag inte mådde bra och att han skulle hitta någon bättre. Vi bråkade mycket för ingen av oss mådde bra vi tog en paus på en vecka och vi sa vi inte skulle träffa andra. Han sa en tjejkompis sovit hos han och kysst han fast han hade först inte gjort motstånd och sen vänt sig om inget hände sa han. Men jag visste inte om jag kunde lita på de så gjorde Slut. Efter ca 3 månader började vi träffas igen för båda hade känslor kvar jag sa jag hade svårt att lita på han efter allt och att jag fortfarande var inne i en depression och går till psykolog och ville han skulle va ärlig. Vi båda hade vart med andra under sommaren fast han ljög om de och sen kom de fram och mitt förtroende sjönk igen. Han sa han bara ville vara med mig och är kär i mig och sen på fyllan drog han hem en annan tjej efter vi dejtat i 2 månader och bara skulle träffa varandra. Han säger han inte vet varför han låg med henne för han är kär i mig och vart jätte full och omdömet försämrades och han ångrar de jätte mycket. Vet inte vad jag ska göra eller tolka allt? Älskar han men om han verkligen var kär i mig skulle han väl inte ligga med någon annan medan vi dejtar? Vet inte om man kan gå vidare efter de här och han vet inte om han vågar för han vill inte såra mig igen och vet inte om hans gamla singel ja sitter kvar i huvudet på han när han blir för full. De var första förhållandet för oss båda och vi verkar inte kunna släppa varandra. Men han dricker så mycket och vet inte om jag kan lita på han när han går ut och festar efter detta. Behöver råd och hjälp

  MVH klyven 23åring

  1. Hej Jessica

   När otrohet förekommer skadar det alltid tilliten till relationen som är en viktig byggsten för att man ska känna sig trygg.

   Hur kommer jag över en otrohet

   ”Min han, hon har varit otrogen”

   En av de svåraste frågeställningarna som mina klienter har är ”Hur kan jag överleva min partners otrohet”. Att bli bedragen är en av det mest smärtsamma erfarenheter som man kan uppleva. Otroheten drabbar personens självkänsla, tilliten och relationen. Otrohet gör också att människor ifrågasätter sin mentala hälsa. Sveket får dem att tvivla på vad som är sant. Klienter som upplevt både våld, förakt och andra kränkningar listar otrohet som det värsta de varit med om. När en affär avslöjas hamnar partnern ofta vanligtvis i ett chocktillstånd. Den första reaktionen är ofta panik och ångest som blandas upp med ilska. Otrohet beror oftast på någon form av missnöje i relationen. Här kan du och din partner få hjälp med att testa vad ni behöver utveckla i er relation.

   Själv har jag har råkat ut för relativt få kränkningar i mitt liv, men i min första relation var min flickvän otrogen tre gånger under 7 sju års tid. Jag vet alltså att otrohet kan göra väldigt ont.

   ”Statistik” Hur vanligt är det med otrohet?

   Otrohet är tyvärr också vanligare än vi tror. Omkring 50% av alla som inleder en längre relation kommer någon gång bli offer för otrohet. Otrohet är en kränkning och ett svek för de flesta och många tror därför att otrohet automatiskt leder till att man separerar. I de flesta fall är det inte så. 80% av skilda män och kvinnor säger att deras äktenskap bröts upp på grund av att de växt ifrån varandra och att de förlorat känslan av närhet, eller för att de inte kände sig älskade och uppskattade. Bara 25% av paren säger att otrohet var orsaken till att relationen sprack. När du är mitt i otroheten är du helt övertygad om att det aldrig kommer gå att reparera. Men känslor förändras över tiden. Inse att det kommer att gå upp och ner. Det är helt normalt. Om du misstänker att din partner är otrogen kan du gå in på psykologitest och testa.

   ”Hur kommer man över sin partners otrohet”?

   Det finns inga givna regler men nedan följer några hållpunkter som kan vara bra att känna till.

   Steg 1 ”Den som har varit otrogen måste avsluta sin affär på alla plan”.

   Det kan tyckas som en självklarhet, men det händer att den som haft en affär inte verkar förstå vilken smärta de tillfogat sin partner. Den otrogne maken eller makan kan i denna process beskriva förhållandet som att ”det var bara sexuellt”, ”det var bara känslomässigt, inget sexuellt” eller någon annan konstig förklaring för att att kontakten med älskaren eller älskarinnan ska kunna bibehållas. En absolut separation hindrar affären från att ta fart igen, men det är också en viktig markering av respekt gentemot den bedragna partnern.

   Hur ska en otrogen partner berätta för sin älskare/älskarinna att deras förhållande är över? Ibland kräver partnern som varit utsatt för otroheten att partnern skall ringa upp och avsluta relationen. Jag tycker att ett avslut i form av ett brev eller mail är bättre, inte personligen eller via telefon.

   ”Vad säger man till någon som varit otrogen”?

   Här kommer några punkter över vad brevet eller mailet ska innehålla.

   Brevet bör den otrogne formulera på egen hand. Det bör inledas med en redogörelse över hur självisk han/hon har varit och hur mycket smärta som drabbat den älskade. Det bör finnas ett avstamp och att personen nu vill satsa till 100% på sin relation. Det bör också finnas en stark kärleksförklaring där den otrogne beskriver hur mycket han/hon bryr sig om sin partner och sin familj, samt att den nya ordningen har kommit till för att skydda dem. Han/hon ska förklara att ingen fortsatt kontakt önskas och be älskaren/älskarinnan lova att inte ta kontakt vare sig via brev, mail, sms eller telefon. Den drabbade maken/makan ska läsa och godkänna brevet innan det skickas iväg.

   Steg 2 ”Hur kommer man över en otrohet”?

   Efter cirka två till sex veckor börjar de flesta par landa och ta sig an problemen för att på allvar rädda sin relation. Om älskaren/älskarinnan har informerats om den nya situationen är det dags att börja arbetet med att läka otroheten. Detta är inget man gör på en kafferast. Ni måste inse att det tar tid.

   Steg 3 ”Går det att förlåta och glömma otrohet”?

   Du kanske tror att efter en man och en hustru börjat återuppbygga sin kärlek till varandra efter en affär, är allt förlåtet. Tja, alla kan bli förlåtna, men allt är inte glömt. Det första som brukar inträffa är att personen som varit utsatt för otroheten har massvis med frågor. Den som har varit otrogen måste vara villiga att diskutera öppet vad som hänt. Den otrogne tycker kanske att den andra tjatar och maler men det är något som den otrogne får leva med. Det är ett billigt pris i förhållande till sveket. Jag har träffat flera klienter som inte kan glömma. Jag har haft klienter som tycker att minnet av affären hemsöker dem decennier efter att det hände. I diskussionerna måste den otrogne avge löften och åtaganden om framtiden. Han/hon måste aktivt hjälpa till med vad som behöver göras för att undvika problem framöver.

   Steg 4 ”Hur länge får man vara arg efter en otrohet”?

   Den som drabbats av otroheten bör försöka ange en tidsplan. På samma sätt som vi kräver att den otrogne ska lägga det förflutna bakom sig så måste den som utsatts för otroheten arbeta på att lägga det bakom sig han/hon också, även om det är svårt. Med stöd av familj, vänner, en bra terapeut och varandra är det möjligt för ett par att komma vidare och i bästa fall stärka relationen.

   När jag sitter med klienter med liknande problem brukar jag förklara att det egentligen bara finns 3 alternativ.

   1. Du avslutar relationen pga att det som hänt är för jobbigt.

   2. Ni pratar igenom saker och ting och du känner dig trygg med att din partner förstått att han behöver förändra sitt agerande.

   3. Ni fortsätter som ni gjort hittils och relationen kommer vara kvar på samma nivå.

   Med vänlig hälsning Jonas

 5. Hej Jonas! Min tjej berättade i veckan att hon hade varit otrogen ihelgen med en kille.. hon skyller på att vi hade haft det tufft ett tag och att hon hade druckit lite för mycket. Hon har gråtit konstant nu i 4 dagar och säger att hon ångrar sig. Men frågan är vad gör jag? Jag har sagt att det är slut, men jag älskar henne fortfarande. Men tanken på att hon låg där med killen ihelgen kommer inte ur mitt huvud. Hur glömmer man? jag känner mig riktigt äcklad och det känns som att jag aldrig skulle vilja ligga med henne igen . Det har gått 5 dagar sen hon berättade nu.

 6. Hej Jonas!
  Jag kom på min fru med att hon hade varit otrogen under tre separata tillfällen när vi hade varit tillsammans i 12 år.
  Vi tog hjälp av familjerådgivningen och jag kom med tiden över sveket.
  När vi hade varit tillsammans i 30 år bestämde sig min fru att lämna mig vilket jag tog väldigt hårt. Nu har det gått ett år och jag har kommit över den värsta delen av separationen. Vi har fortfarande väldigt bra kontakt och nyligen bestämde jag mig för att fråga om det verkligen var bara de tre gångerna hon var otrogen.
  Hon svarade då att hon hade varit otrogen sju gånger, både före och efter att jag hade avslöjat henne.
  Jag blev naturligtvis väldigt förvånad och samtidigt undrande över vem det var som jag hade levt med.
  Eftersom jag inte lever med henne längre behöver hon inte stå till svars och jag får hantera sveken själv.
  Har du något bra tips hur man ska glömma och förlåta?

  /Eric

 7. Hej
  För 1.5 år sedan kom jag på min man med att han hade ett förhållande med en annan kvinna.
  vi har varit gifta i 26 år.
  Han har haft detta förhållandet i 4 år de träffades oftare i början han har avslutat detta med henne vad jag vet men jag kan fortfarande inte tro honom och vet inte om han verkligen älskar mig som han säger.

  Hur går man vidare mår fortfarande skit dåligt.

 8. Min man har varit otrogen med vår granne under ett drygt år, vad jag vet i nuläget. Vi har aldrig haft något större problem i vår relation, ibland har vi höjt rösten till varandra, men alltid resonerat oss till lösningar och behandlat varandra med respekt. Från det jag upptäckte otroheten tog det min man nästan 4 månader att avsluta relationen med den andra kvinnan. Det har jag rätt svårt att förlåta, jag hade önskat att han avslutat det direkt, då hade det varit lättare att gå vidare. Nu är det iallafall helt avslutat och jag märker på min man att han har valt bort henne och vill bara vara med mig. Vi bor på en liten ort, och det är otroligt smärtsamt att röra sig ute bland människorna som bor här, för ryktet löper fort och det är många blickar. Jag stöter ju på den här kvinnan då och då, och jag tycker hon inkräktar på mitt liv. Jag tycker mycket om att dansa, träna och simma. Men här finns bara ett dansställe, ett gym och en simhall. Hon är där jämt. Hon har tagit min man och lyckan ifrån mig, nu är hon tillsammans med en av mina vänner, så hon har även tagit honom ifrån mig. Jag känner mig som den stora förloraren trots att jag vann tillbaka min man. Många säger till mig, att det måste vara något i vår relation han inte var nöjd med. Jag har alltid tidigare trott att så är fallet, att man inte är otrogen i en relation man är högst tillfredsställd med både trygghet, emotionellt, sexuellt. Han säger att det inte finns/fanns något i relationen det var fel på, att vi hade det fantastiskt bra. Inte heller mig är han missnöjd med och vill inte ändra på något. Det är på något sätt svårt att gå vidare då det inte finns något ”fel” att åtgärda, samtidigt som det är lättare inbillar jag mig, att gå vidare, då vi inte har någon tidigare grundproblematik att ta itu med. Nu är det bara den här otroheten. Inget annat vi behöver fokusera på. Vardagen flyter på bra, sexlivet också.
  Tror du, Jonas, som jag att otroheten kan bero på honom. Min man. Att han är svag för bekräftelse, har svårt att säga nej och är rädd att vara nedlåtande?
  Det stora problemet för mig, såhär ett år senare, är inte att tackla otroheten, utan att möta henne. Jag får ångestattacker och paranoia av att möta henne och det hämmar mig i min vardag. Jag hoppas det mildras med tiden. Jag har ett otroligt stöd från min man, och känner mig älskad och lycklig. Det är också en tillfredsställelse att känna att han är hemma, med mig och vill ägna sin tid med mig. Jag känner det.

 9. Pingback: Skall jag stanna kvar eller skilja mig? – Psykologitest blogg

 10. Pingback: Vad säger man till barnen när ens partner varit otrogen? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *