Hur känner man igen en narcissist?

Det har blivit vanligare att diagnoser dyker upp i media och att gemene man använder sig av och ibland missbrukar diagnoser som synonymer för dåligt uppförande. De senaste åren verkar Narcissist och psykopat toppa listorna.

Jag tänkte jag kunde ägna någon timma i hängmattan till att försöka klargöra vad psykologin och psykiatrin menar när de talar om narcissism. Det första man behöver vara vaksam på är att diagnoser nästan alltid förekommer i olika grader. DSM-V skiljer intensiteten genom följande gradering: lindrig, måttlig och svår. De flesta om inte alla, av oss visar narcissistiska tendenser över tiden. Men narcissistisk personlighetsstörning är ganska sällsynt. 

Enligt DSM diagnostiseras mellan 0,5 och 1 procent av befolkningen i allmänhet (50 till 75% är män) med NPD. Källa Diagnos Statistical of Mental dosorders.

Vad är narcissistisk personlighetsstörning?

Narcissistisk personlighetsstörning förkortat (NPD) är namnet på en serie av copingstrategier som ofta börjar tidigt som en anpassning till en barndom eller en familjesituation. Med det finns också biologiska och genetiska markörer som skapar problematiken. Trots sin övertro på sig själva har dessa personer ofta en dålig självkänsla, och svårt att visa empati.

Utan att behöva göra en fullödig diagnostisk utredning finns det ändå tecken som kan vara bra att hålla utkik efter. Personlighet manifesterar sig på många olika sätt. Narcissterna har den fördelen att de oftast är ganska extroverta vilket medför att det är relativt lätt att se tecken i språkdräkten och i beteendet hos en narcissist.

Kännetecken på narcissism i vardagen 

En av de tydligaste tecknen är jakten på status. Personer med drag av narcissism använder sig mycket av det vi kallar statusmarkörer antingen för att påtala sin egna staus eller sola sig i glansen av andra personers status. Språkdräkten färgas ofta genom olika former av status markörer. Det kan det låta:

”Midsommarafton var verkligen speciell vi var på en Ö som X äger han är så rik så du fattar inte, alla dom rätta människorna var där.”

Jag gick vid ett tillfälle till en massör som hade klara drag av narcissism. Jag frågade lite om hans kompetens när det gällde kroppen. Han avslöjade oblygt att han var över proffessorerna i kompetens.

En kollega till mig som arbetade på vårt kontor i Malmö dejtade vid ett tillfälle en man som arbetade på kommunen med rengöring av avlopps vattten. En dag blev han tillfrågad om han kunde informera personalen och hålla en liten föreläsning. Tuppkammen växte sig så stor att han höll på att spricka av stothet när han berättade allt för min kollega. Nu fanns det knappt någon som kunde mer än honom i Sverige om dessa frågor. Han var som en professor på detta område. Varefter jag och min kollega döpte honom till ”Professor kloak”. Jag undrade så hur det skulle gå för min kollega, hur länge hon skulle orka dejta professor Kloak.

 
 

Testa om du lever med en narcissist!

Narcissister har ett hierarkiskt tänkande

Varje person som narcissisten träffar valideras utifrån sin status. Personer de kan ha nytta av kan de vara supertrevliga och inställsamma emot medan människor de upplever stå lägre i rang kan de behandla nedlåtande eller med arrogans. Deras hierarkiskt tänkande och behov av status leder dem att ständigt göra jämförelser om allt och alla. Minsta lilla grej kan de använda för att positionera sig. I samtal kan det finnas ofta små hänvisningar till fina platser, lyx, unik produkt etc 

”Alla som var där var speciellt inbjudna vi var vip allihopa väldigt trevliga människor”

”Denna rocken som jag ha finns bara i fem exemplar i Sverige”

”Min tjej ingen vanlig tjej utan en riktig akademiker tjej” 

Väldigt få saker har något värde om det inte kan integreras och hjälpa narcissisten i hens statusjakt.

Narcissisten är jag centrerad

Ju mer narcissistiska drag ju starkare jag centrering. Jag jobbade vid ett tillfälle en telefonklient som hade en relation med en högt uppsatt kommunchef med starka narcissistiska drag. Vid ett tillfälle satte han sig nära sin partner i soffan. Vid det tillfället hade hon skadat sin arm så hon bad honom inte sitta så nära. Då blev han så sur och kände sig så förorättad att han packade sina väskor och körde 50 mil hem till sin sommarstuga. Många gånger kan man se ett väldigt barnsligt beteende speciellt när de känner sig förorättade. Då blir det som trotsiga småungar.

All personlig utveckling handlar om att kunna reflektera över sin egna modell av verkligheten. Dvs ha förmågan att gå ut i tredje position och titta på sig själv utifrån. Denna förmåga saknar många med narcissistiska drag ofta helt. Speciellt om de lider av svår narcissism. Detta blir speciellt tydligt i konflikter. De kan inte tänka på den andre dvs gå in i andra position den andra eller position 3, titta på positionen utifrån. Dom är fastlåsta i position 1 i sin jag centrering och ser allt utifrån sina egna behov.

Lägger du fram dina synpunkter är chansen stor att de istället för att lyssna attackerar dig än att de lyssnar på dina synpunkter.

Det i sin tur resulterar i att problemet du tagit upp i stället hamnar på dig. Du kommer antagligen att höra uttalanden som: ”Varför skall du allt gå emot mig hela tiden har du inget sunt förnuft?”.

Narcissister hamnar väldigt lätt i offer position.

Om du tar upp något som är jobbigt vänder dom på steken och börjar prata om alla sina problem. Om dom är skyldiga dig pengar börjar de genast prata om hur mycket andra är skyldiga dom och med ens har diskussionen förbyts där dom är offer.

Narcissister har oproportionerlig ilska.

De bli extremt arga på saker som verkar ganska obetydliga för andra människor. Du glömmer att hämta ut en kavaj som han skall ha på ett möte. Hen blir rasande med dig och börjar skrika och hota dig ”Att du aldrig kan göra något riktigt. Hur kunde du göra så mot mig?”.

Det finns ett begrepp som benämns GOD som på ett bra sätt beskriver detta fenomen Grandiositet och Devalvering: Detta försvar slår till när de känner sig underlägsna eller ofullständiga. Då blir de grandiosa och börjar göra uttalanden som kan var väldigt överdrivna. ”Jag skulle kunna sköta hela företaget om dom bara fattade vilken kompetens jag har, jag vet exakt vad som behöver göras. Alla andra är idioter”.

Narcissister är passivt aggressiva.

Många gånger har narcissister vuxit upp i hem där känslor varit underordnade. I en del fall kan det ha varit farligt att ge uttryck för sin ilska. Om ilska undertrycks under en längre tid kan den komma att manifestera sig som passiv aggressivitet. Pågår detta under längre tid kan den passiva aggressiviteten bli en del i personligheten. Jag undar vad som hänt min psvkologkollega om hon inte var så påläst och bra på att hjälpa personer som råkat utför nassar. Ni kanske undrar vad som hände med professor kloak. Jo han hamna där han hör hemma dvs i kloaken, hon spolade honom.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

13 reaktioner på ”Hur känner man igen en narcissist?”

 1. Sådana har man träffat på ganska lätt känn igen när man haft de nära sig. Men de är duktiga på manipulera en och få en känna sig underbar och utvald och vilken tjej vill inte känna det

 2. Pingback: Hur läser jag av min dejt? – Psykologitest blogg

 3. Pingback: Hur vet man att chefen är psykopat? – Psykologitest blogg

 4. Pingback: Farliga tjejer kvinnor – Psykologitest blogg

 5. Pingback: 4 saker till som kvinnor har svårt för hos män och killar Del 2 – Psykologitest blogg

 6. Pingback: 12 tecken på att din kille är kär i dig – Psykologitest blogg

 7. Pingback: Leva med en partner som har diagnos – Psykologitest blogg

 8. Pingback: Har psykopater känslor? – Psykologitest blogg

 9. Pingback: Min chef har psykopatiska och narcissistiska drag 2 – Psykologitest blogg

 10. Pingback: Skillnaden mellan begreppen narcissism, sociopati och psykopati – Psykologitest blogg

 11. Pingback: Olika typer av psykopater – Psykologitest blogg

 12. Pingback: Min partner/pojkvän/flickvän är ett offer – Psykologitest blogg

 13. Pingback: Min partner kille, tjej har svart vitt, allt eller inget dikotomt tänkande – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *