Hur kan jag sluta känna och bli av med jobbiga känslor?

När jag och mina kollegor arbetar med ältande klinter handlar det många gånger om övertänkande. Övertänkande eller ältande kallar vi den tankeprocess som handlar om att du snurrar runt samma tankar om och om igen. Dessa tankar eller föreställningar är ofta begränsande och upprörande, samt många gånger direkt ansvariga för att dina problem förvärras. Jag har döpt dessa frågeställningar till tanke-loopar. Det beror på att du själv inte kan få några nya svar. Vad du måste inse är att ett överanalyserande inte hjälper. Det är som att gå ut i kärr med kvicksand ju längre ut du går ju djupare sjunker du. Att ständigt överanalysera förvärrar bara saker och ting. Inse en gång för alla att överanalyserande inte är din bästa vän. Kontinuerligt ältande kommer inte att ge dig några djupa insikter, utan stjäl bara energi och kraft från dig samtidigt som det förvärrar problemen.

  • ”Varför tittade Gunnar så konstigt på mig idag?”
  • ”Varför sa jag inte till i skolan när jag blev mobbad?”
  • ”Min chef tycker nog inte att jag gör ett bra arbete?”
  • ”Undra om Agneta verkligen tycker om mig som hon sa?”

Hur kan jag sluta känna mina känslor? Gör EXIT 

Hur mycket du än spekulerar, kommer du aldrig att få några rättvisa svar om du inte frågar de inblandade personerna. Om du vill komma vidare så får du fråga de inblandade parter, släppa det eller göra EXIT som vi säger. Det finns inga andra alternativ. Det kan vara värt att notera att både män och kvinnor far lika illa av övertänkande, även om kvinnor har en tendens att vara överrepresenterade. När du övertänker i kombination med att du är ledsen, påverkar det ditt sinnestillstånd, vilket även kan påverka din förmåga att ta beslut. Människor som ältar använder ofta sina känslor som temperaturmätare mer än andra. Detta kan leda till en hel del problem, då man hela tiden stämmer av med vad man känner och utgår från att det är rätt. Inse att dina känslor inte är sanning dom ändra sig kontinuerligt i intensitet. Detta försvåras också av att den emotionella delen av vårt undermedvetna saknar tidsuppfattning.

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

”Varför kommer samma känslor tillbaka när man mår dåligt?” 

Du kommer omedvetet att reagera med samma känslointensitet som när du upplevde händelsen första gången. Om du har blivit orättvist behandlad som barn, kan varje liknande situation väcka samma starka känslor som du upplevde som liten. Orättvisan upplevs nu med samma intensitet som vid första tillfället. Det innebär att vi egentligen saknar möjlighet att uppleva nuet, eftersom nuet endast ger sig till känna som ekon av det förflutna. Det sker alltså en omedveten förvrängning av dina känslor. Denna omedvetna reaktion gör ofta att den äkta känslan inte får komma till tals. Det blir sekundära känslor – det ytliga skiktet av dina känslor – som uttrycks istället för grundkänslan.

Om du är en känslomänniska, kan följande vara bra att tänka på. Först av allt, gå inte in i dina känslor i tid och otid. Känslomänniskor kan älta allt om relationer, karriär och jobbet i tid och otid. Du är inte vad du känner, lika lite som du är det du gör. Du är mycket mer än så. Inse att dina känslor inte är en sann källa av stöd för dig. Vissa saker kommer du aldrig att få svar på, som exempelvis varför X gjorde si och så. En del känslomänniskor upplever detta som märkligt, då de ”måste” förstå sina känslor för att kunna förstå sig själva – speciellt sina negativa känslor. Acceptera att du inte alltid kommer att hitta svaren. Många gånger i mitt arbete ser jag begåvade och sensitiva människor som har fullt upp med att hålla sina känslor i schack, istället för att leva livet.

Även om känslan finns i din kropp just nu, innebär det inte att du äger den. Många gånger har du lånat den omedvetet. Det kan ibland vara irriterande att upptäcka att många av de känslor som ställer till mest problem för oss, inte är våra egna. När du känslomässigt ältar, aktiverar du också andra neutrala nätverk som tar fram andra minnen som finns i närliggande minnesbankar.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Vad säger din magkänsla om din relation? Del 1 (Testet)

Har du och din partner varit tillsammans ett tag och investerat både tid och energi då kan det vara riktigt …
Läs Mer

Dilemma 1, svartsjuka och kontrollbehov

”Min partner är sjukligt svartsjuk”Sjuklig svartsjuka har smugit sig in i Katjas och Stefans förhållande. De har varit tillsammans i …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

2 reaktioner på ”Hur kan jag sluta känna och bli av med jobbiga känslor?”

  1. Det här var en nyttig artikel för mej och min son.vi är båda ältare och jag tycker ju det är jobbigt att lyssna på hans ältande om och om igen och förstår ju då att det är lika jobbigt för mina medmänniskor att höra MITT ältande.jag har förstått att man kan faktiskt tänka sej till ett uselt mående och därför när jag mår dåligt brukar jag även tänka på allt bra jag har.nu är det slutältat för min del.dags att gå vidare

  2. Grattis, ältande är nog en de saker som drar mest energi ifrån oss. Det handlar om att lära sim om vad du har direkt kontroll över, indirekt kontroll över och obefintlig kontroll. Vanligtvis hamnar ältandet på frågor du inte har kontroll på. MVH Jonas

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *