Hur kan jag bota, lära mig att hantera min ilska?

 

Ilska är en av de svåraste känslorna att kontrollera, eftersom den sätts igång plötsligt och snabbt spinner iväg. När du har lärt dig känna igen tidiga tecken på att ilska är på väg, kan du ta ett steg tillbaka för att utvärdera situationen. Då förlorar ilskan en stor del av sin styrka. Ilska i sig är inte dysfunktionell. Det är en känsla, precis som oro, och påverkar många system (emotionella, kognitiva och fysiska).

Lär dig hantera din ilska genom att förstå hur ilskan påverkar ditt tänkande. Många som drabbas av ilska kan få svårt att koncentrera sig och fatta beslut. Vissa kan få sämre korttidsminne och få lätt för att glömma bort saker. Forskning har visat att när människor är arga, förändras deras sätt att tänka. Ofta blir människor enkelspåriga och fokuserar endast på det som provocerar dem.

Bota och hantera din ilska genom att förstå hur ilskan påverkar dina känslor

Många kan känna sig ledsna utan anledning. Andra tycker att sådant som varit roligt tidigare, inte är det längre. Man saknar motivation, samt blir mer apatisk (oengagerad) och trött. Vissa blir irriterade och andra får ett häftigt temperament. Det är inte ovanligt att olika former av ilska leder till känslor av värdelöshet.
 

Bota och hantera din ilska genom att förstå hur det påverkar ditt beteende

Man kan börja bete sig mer aggressivt. Detta kan i vissa fall göra att man drar sig undan. Vissa känner sig inte trygga i närheten av andra.
 
 
 

Testa din självkänsla!

Hur din ilska påverkar ditt fysiska välmående

En del kan få sömnsvårigheter eller huvudvärk på grund av sin ilska. De kan även tappa aptiten. I en del fall kan outtalad ilska som inte uttrycks, leda till hälsoproblem som högt blodtryck och hjärtproblem.

Vanligtvis aktiveras ilskan när du tror att du har blivit medvetet provocerad, hotad eller att någon har kränkt dina värderingar. I överlevnadstermer kan ilska ses som en nödvändig drivkraft.

De flesta människors ilska är isolerad till situationer där den är rättfärdigad – kanska har de blivit lurade, utnyttjade eller liknande. Vissa människor har dock problem med att kontrollera sin ilska. De verkar bli arga för nästan ingenting, även då inget speciellt inträffat som provocerar dem. Ibland är deras tolkningar vara riktiga, men många gånger förvrider de sina upplevelser kraftigt.

Vissa människor tycker att det är väldigt svårt att ge uttryck för sin ilska. De har interna regler som säger att ilska ”inte får uttryckas öppet”. Denna typ av självdisciplin kan leda till problem, eftersom ilska som inte uttrycks tenderar att lagras. Det kan även leda till en känsla av hjälplöshet, vilket i sin tur gör att vi utvecklar depression. Det är därför viktigt att du ger uttryck för din ilska och vilken typ av föreställningar som håller ilskan tillbaka från. Det är viktigt att hitta kanaler så att du kan ge uttryck för din ilska.

Tips och råd för att komma till rätta med och hantera ilska. 

Det finns mycket man kan göra för att reducera sin ilska – slappna av, meditera, distrahera sig eller prata om det. Alla dessa tekniker kan vara till hjälp för människor som lider av ilska. Vissa tycker att det känns bra att slå eller sparka på kuddar eller liknande. Detta kan vara ett första steg att våga öppna upp för att möta sin ilska, särskilt för människor som varit utsatta för sexuella kränkningar. Jag tror också att det kan kännas skönt att göra den typen av saker, men vi måste också arbeta på ett djupare plan. Du kanske blir utpumpad och därför lite mer avslappnad, men din ilska kan lätt triggas igen.

Precis som vid depression och oro, kan kognitiva tekniker vara till stor hjälp när det gäller att reducera ilska. Många forskare har upptäckt att problem med kontroll av ilska tenderar att vara associerad med ett antal ”tankemisstag”.

Forskning har visat att arga människor, när de tillfrågas hur de skulle lösa ett problem, har färre idéer än människor som inte har problem med ilska. Dessa idéer tenderar, inte förvånande, ofta att vara fientliga.

Människor som har problem med ilska misstolkar ofta händelser så att de känner sig provocerade utan anledning.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Farliga tjejer och kvinnor

När relationen började var den magisk. Hon hade allt du hade drömt om och mer därtill. Allt verkade perfekt och …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Hur hanterar man svek från sin partner?

Alla nära relationer har svåra stunder, då ena partnern eller båda kan känna sig sårade, besvikna eller frustrerade, men ibland …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

6 reaktioner på ”Hur kan jag bota, lära mig att hantera min ilska?”

  1. Varför har vi kvinnor så nära till tårarna när vi blir arga? många kvinnor jag känner, inklusive jag själv, upplever att det är så. Ska man argumentera mot nån som har andra åsikter så rinner känslorna lätt iväg och så kommer de där förbannade tårarna. Oftast handlar ju detta om saker som rör en personligen, men hur gör man för att lugnt och sansat tala för sin sak utan att bryta ut i tårar? Eller ska man kanske inte känna sig obekväm med detta? kanske är det bra att känslor kommer fram i vissa situationer? / Ulla-Britt F

  2. Hej Ulla brittprecis som du skriver har tjejer lätt att börja gråta när de bråkar. Det är i de flesta fall en stimuli respons reaktion. Speciellt om motpartner är man kan det väcka gamla känslor som är kopplade till när man var liten och bråkade med sin pappa. Hjärnan har bildat spår som gör att när temperaturen höjs tillräckligt mycket så slår gråten på. En annan faktor är att kvinnor oftast är i bättre kontakt med sina känslor än vad män är.MVH Jonas Gåde

  3. Pingback: Har psykopater känslor? – Psykologitest blogg

  4. Pingback: Hur stödjer jag barnen vid en skilsmässa? Del 2 – Psykologitest blogg

  5. Pingback: Hur hanterar man passivt aggressivt beteende? – Psykologitest blogg

  6. Pingback: Arbeta med sig själv för att må bra – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *