Hur kan jag bli av med min svartsjuka?

Alla som försökt bemästra sin svartsjuka vet att det inte är helt lätt. Det påminner lite grann om att försöka styra en bil som fått vattenplaning. Det första du behöver göra är att bli medveten om dynamiken hos svartsjukan och hur den verkar och fungerar. När du förstår strukturen bakom din svartsjuka kommer du lättare kunna hantera dina känslor. Jag säger inte att det är lätt, men vill du förändras måste du börja förstå hur allt hänger ihop.

Svartsjuka är väldigt komplex och verkar på flera olika nivåer både kognitivt (tankemässigt), känslomässig, men också med autonoma reaktioner som ligger på en omedveten nivå.

Du kommer att behöva adressera alla dessa infallsvinklar annars är chansen stor att du lämnar dörren öppen för det destruktiva gröna monstret att slå klorna i dig. Om du verkligen vill göra effektiva förändringar behöver du tänka i nya banor.

Hur blir jag av med min svartsjuka? 

Nedan följer en modell du kan använda för att komma till rätta med din svartsjukaBörja med att reflektera över om problemet handlar om dig eller din partner. Om din partner är otrygg och söker bekräftelse kan du inte förvänta dig att din svartsjuka skall minska av sig själv. Om du är i ett otryggt förhållande kan du förvänta dig att din partner kommer fortsätta trycka på dina svartsjukeknappar.

Om du inser att svartsjukan är mer förankrad i dig bör du fundera på att stärka din självkänsla. Det här steget tillåter inte bara dig att äga problemet utan också att du tar ansvaret för dina känslor och ger dig själv möjlighet att förändra dem.

Om du äger ditt problem har du tagit ett första steg. Börja arbeta med dig själv du kan ladda ner Servicemanual till ett bättre liv. Du är i gott sällskap 300000 har redan gjort det.

Börja med att gå tillbaka i din historia och hitta vilka grundläggande erfarenheter du har som skapat din svartsjuka. Om du vill komma till rätta med din svartsjuka måste du reflektera över vad du varit med om. Det finns ingen svartsjuke gen utan dina svartsjukekänslor hämtar sin näring från dina tidigare erfarenheter genom föreställningar (tanke om tanke) ex (”killar kan man inte lite på”) eller bilder och små filmer som du memorerat.

Orsaker till svartsjuka 

 • Förälder eller föräldrar som varit otrogna
 • Mamma som suttit i soffan och predikat ”lita aldrig på män”

Orsaker till svartsjuka egna erfarenheter

När du hittat dina avtryck lär dig separera vad som är då från nu. Det kommer att ge dig ett tidsspann som hjälper dig att inte blanda nu med det som varit.

Vad vaksam på dina inre filmer

Det är lätt att måla upp skräckfilmer/fantasier. Det här är en sak att veta att intellektuellt att historierna du fantiserar om inte är sanna. De gäller de flesta ångest relaterade problemen så som hypokondri, Ocd, Bdd mfl.

En hypokondriker till exempel känner lite spänningar vid revbenen börjar googla runt och hitter någon liten tråd om cancer i revbenen och vips visualiserar personen en cancersvulst vid revbenen som sen triggar paniken och så är karusellen igång. Svartsjukan opererar på samma sätt.

Vanligtvis har svartsjuka personer en tendens att aktivera det visuella (dvs sin syn). Detta i sin tur skapar en fantasi som väver ett neutralt nätverk som är tätt sammanflätade med ditt känslomässiga system. Filmerna eller bilderna du skapar är alltid negativa. Ibland kan det vara gamla filmer, men det går också utmärkt att skapa ny skräckfilmer. Istället för att se sin partner interagera normalt med sina kollegor på en after work skapar den svartsjuka personen en skräckfilm där hon ser sin partner dansa med alla dom kvinnliga medarbetarna speciellt med den mest attraktiva på kontoret. Vad du behöver göra är att vara vaksam på dina inre bilder. Jag garanterar dig att om du slutar spela upp dessa skräckfilmer kommer du kunna minska dina destruktiva emotionella reaktioner avsevärt. Jag brukar hjälpa mina svartsjuka klienter att istället använda sin fantasi konstruktivt och positivt. Din fantasi kan också leda dig till övertolkningar genom att du börjar tänka negativt om din partner. ”Hon tog kjol i kväll bara för att hon vill locka till sig mer killar ”. När du gör detta systematisk kommer du inte reagera lika starkt längre på scenarierna som ditt sinne föreställer sig. Svartsjukan och den inneboende rädslan blir mindre sanna.

Testa om din partner är svartsjuk

P.s

Om du är i en relation med en svartsjuk  partner, och de vill att du skall göra avkall på din självständighet och ditt beteende för att deras svartsjuka blomma ut ta inte överansvar. Om de säger ”Om du inte gjorde så,  _____ så skulle jag inte reagera på det här sättet”. Den typen av språkbruk signalerar att du kan hamna i maktlös situation som bara eskalerar.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

 

REKOMMENDERAD LÄSNING

5 tecken på sjuklig svartsjuka

Lite svartsjuka kan vara hälsosamt och är naturligt. Det visar att din partner bryr sig. Men det finns också tillfällen då …
Läs Mer

Min partner, kille, tjej är svartsjuk och har kontrollbehov

Svartsjuka och kontrollbehov är något som kan drabba oss alla vid något tillfälle i våra liv. Svartsjuka är en komplex …
Läs Mer

Min tjej/killes svartsjuka förstör förhållandet och relationen.

Paret som sitter framför mig har varit tillsammans i 5 år. Relationen är relativt bra förutom att Gunilla brottas med …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Hur kan jag bli av med min svartsjuka?”

 1. Hej Jonas och tack för din blogg.
  Jag undrar är tillitsproblem samma sak som svartsjuka, det jag undrar arbetar man på samma sätt med dessa bekymmer? Handlar allt om självkänslan när man har svårt för att lita på människor?
  Mvh
  CJ

 2. Pingback: Min tjej/killes svartsjuka förstör vårt förhållande. – Psykologitest blogg

 3. Pingback: ”Jag har blivit kär i min bästa kompis” – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *