Hur kan jag använda min hjärna bättre del 2

 

Idag kommer fortsättningen på Blöder lik. Har du inte läst del 1?
Den finner du här:
Blöder lik

Var någonstans plockar vi upp våra föreställningar? Det finns naturligtvis många källor. Det är inte ovanligt att en del av våra viktigaste föreställningar lånas in redan under vår uppväxt. Dessa strukturer av föreställningar kallar vi för scheman. En del av dessa scheman och föreställningar är djupare, centrala konstruktioner och mindre benägna att förändras.

Vanligtvis tar vi intryck av våra föräldrar, lärare eller andra förebilder, eftersom vi högaktar och bryr oss så mycket om dem. Även senare i livet fortsätter vi att skapa nya scheman genom våra erfarenheter. Föreställningar som handlar om oss själva, kallar vi för självscheman. Vi har en benägenhet att skapa strikta scheman för hur vi organiserar vår tillvaro. Det finns scheman för hur vi tänker, känner och handlar. När människors scheman fungerar bra, har vi inte så mycket kontakt med dem. Det är först när deras tillvaro inte fungerar som vi får kontakt. Ofta beror problemen på föreställningar som uppkommit från någon av följande källor:

 • Kommentarer från vänner eller familjemedlemmar
 • Kommentarer från vänner eller familj som inte är direkt riktade till oss, men som vi hör.
 • Andra personers förklaringar till varför olika händelser inträffat.
 • Våra egna förklaringar till andras beteende.
 • Grupptryck eller tryck från våra förebilder.
 • Mobbning från andra barn.
 • Känslor som är kopplade till vissa situationer.
 • Inbillade händelser
 • Dagdrömmar och nattdrömmar.

Det finns flera olika sätt som föreställningar föds på:

 • Du ser något och drar sedan en slutsats. Du kanske iakttar mamma och pappa när de grälar och drar slutsatsen att relationer är krig.
 • Du hör något. Din lärare säger till dig: ”Du är bra i gymnastik, men något läshuvud är du inte.” Du drar därefter slutsatsen att du har svårt för att lära dig.
 • Det tredje alternativet så känner du något och din hjärna arbetar febrilt för att hitta en orsak och generalisera allt.

Detta innebär att när en händelse inträffar, som är oklar eller ologisk, kommer din hjärna att fantisera ihop det som saknas för att skapa en föreställning. Det omedvetna kan acceptera att motstridiga föreställningar verkar parallellt, utan att vi förstår eller kan ifrågasätta.

Testa om du har panikångest!

En sak som är mycket intressant att notera är att föreställningar ligger på en annan nivå än beteende och kompetens. De förändras inte heller enligt samma regler. Hjärnan är, precis som alla andra sociala och biologiska system, strukturerad i olika nivåer. Din hjärna har till exempel olika sätt som den kan bearbeta material på. 

Vår oförmåga att analysera objektivt gör så att vi har tagit emot information från andra, utan att kunna göra en korrekt bedömning. Det har i sin tur medfört att vi skapar förutfattade föreställningar om hur andra personer kommer att behandla oss.
Om du spenderar det mesta av din tid med att programmera din kropp med olika kurer, men inte bryr dig om hur du tänker, kommer du att misslyckas. Det är därför så många dieter inte fungerar. Du kommer alltid att få det som du koncentrerar dig på.

När du gör det så kommer din kropp automatiskt att följa din hjärna. Fundera på vilka föreställningar du har om dig själv och din förmåga att gå ner i vikt.

 • Jag var inte speciellt duktig i skolan så lagsport är inget för mig.”
 • Jag kommer aldrig att kunna gå ner i vikt.
 • Jag är ett hopplöst fall.”
 • Jag förtjänar inte att vara smal.”
 • Inget jag gör blir särskilt bra. Varför skulle viktminskningen bli annorlunda?”

Vilka andra föreställningar har du som vi inte tagit upp ovan? Det är till och med så att negativa föreställningar är näst intill självuppfyllande. Kom ihåg att du alltid får det du tror och fokuserar på!

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Inga inlägg hittades.

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Hur kan jag använda min hjärna bättre del 2”

 1. Pingback: Hur organiserar hjärnan våra tankar del 1 – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *