Hur hanterar man passivt aggressivt beteende?

Dom flesta stöter någon gång på mönstret passivt aggressivt beteende emellanåt. I min förra artikel om passivt aggressiva nämnde jag en del om orsakerna till fenomenet. Det passivt aggressiva beteendet kan förekomma i många olika former:

 • Kritisera
 • Nonchalera
 • Tystnad
 • Sarkasm
 • Ironi
 • Återhållsamhet med beröm
 • Sabotage
 • Inte lyda order

Det är också viktigt att komma ihåg att grundkänslan till det passivt aggressiva ofta är ilska eller en mix av andra känslor där ilska ingår som en komponent. Det är också viktigt att komma ihåg att ilska i sig är en viktig grundkänsla som har många bra kvaliteter om den hanteras rätt. Därför kan det vara bra att konfrontera den som är passivt aggresiv på ett bra och respektfullt sätt.

Det finns en del psykosociala situationer som ökar sannolikheten för att en person skall använda sig av passiva aggressiva strategier. Generellt kan man säga att människor som är konflikträdda och har dålig självkänsla är mer benägna att utveckla denna strategi eftersom dom inte ger sig själva rätten att bli arga.

Steg 1 för att hantera passiv aggressivitet: Identifiera och upptäck problemen.

Detta steg kan vara ganska lurigt eftersom det passivt aggressiva beteendet kan var väl dolt eller maskerat. När du väl gjort är det dags att börja hantera beteendet. Ett vanligt misstag är att ge efter och inte ta det passivt aggressiva beteendet på allvar. Det är viktigt att du ser vad det är och att det kan vara en del av en subtil makt kamp.

Steg 2 för att hantera passiv aggressivitet: Var tydlig i din kommunikation.

Det finns olika sätt vi kan kommunicera på. De vanligaste varianterna man talar inom psykologin är följande:

 • Aggressiv kommunikation
 • Passiv Kommunikation
 • Assertiv kommunikation

Assertive kommunikation är ett respektfullt sätt att säga vad du tycker samtidigt som du tar in den andra personen också.

Jag har ett fjärde alternativ som är en förlängning av att vara assertiv. Jag kallar det varmt kommando.

Varm kommando är när du är du extremt tydlig, samtidigt som du är kärleksfull. Det intressanta med varma kommandot är att det innehåller en dynamik som mottagaren inte normalt upplever. Vanligtvis när vi är tydliga eller skall tillrätta visa någon, färgas innehållet med en ton av aggressivitet vilket kan göra att mottagaren reser ”ragg”, men genom att lämna tydliga instruktionerna med ett varmt kommando så når du fram bättre.

 

Testa din självkänsla!

Steg 3 för att hantera passivt aggressivitet. Sätt tydliga gränser.

Var tydlig med att du inte accepterar ett beteendet. Om du inte tar upp det kommer det att fortsätta eftersom det är en känslomässig ventil för den passivt aggressiva. En modell som är väldigt användningsbar är Nora modellen

Steg 4 för att hantera passiv aggressivitet. Var specifik och konkret.

Om du skall konfrontera någon var vaksam på att du inte använder alltför svepande formuleringar. Ditt beteende kommer inte leda någonstans jag ser var du håller på med. Det är bättre att konfrontera personen med vad de faktiskt gör, exempel:

” När vi sitter i möte och du låtsas som din kollega inte är i rummet blir jag illa berörd. Jag förväntar mig att du slutar med det. Skälet till det är att det strider mot företaget värderingar. Är vi överens om det eller behöver jag koppla in företagets personalavdelning?”.

Om du säger detta med varmt kommando är det relativt få personer som inte tar till sig vad du säger.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Min partner kille/tjej har dåligt humör

När ni möttes kändes det som om du och din partner hade vidrörts av samma stjärna. Sen hände något som …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Hur hanterar man passivt aggressivt beteende?”

 1. Pingback: Min, kille, tjej , partner är passivt aggressiv – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *