Hur hanterar man svek från sin partner?

Alla nära relationer har svåra stunder, då ena partnern eller båda kan känna sig sårade, besvikna eller frustrerade, men ibland är en del sår så djupa att de hotar själva grundfundament i relationen. När den typen av svekfulla situationer dyker upp är det inte sällan som den förorättade partnern kan känna eller uttala, ”När jag behövde dig som mest fanns du inte där för mig”, eller ”Jag litade på dig men du svek mig”. Bakom dessa uttalande säger de: ”Hur skall jag någonsin kunna lita på dig igen”, ”Jag vill inte bli sårad och besviken igen”. När vi arbetar med par på Lovetestnow med svåra svek och destruktiva upplevelser som allvarligt äventyrat tilliten arbetar vi mycket med de underliggande känslorna.

Steg 1 För att hantera svek. Dela med dig av vad du känner.

Vi uppmanar den sårade partnern att dela med sig inte bara av fakta utan framförallt om den bakomliggande smärtan och sorgen de känner på grund av partnerns svek.

Steg 2 För att hantera svek. Din partner måste lyssna. 

Den kränkande partner måste lyssna aktivt utan att försvara sig och på ett djupare plan försöka förstå hur deras deras agerande känslomässigt skadat deras partner.

Steg 3 För att hantera svek. Din partner måste anstränga sig för att förstå.

Samtidigt måste också den kränkande partnern känna sin partners smärta för att läka sveket på ett djupare plan. I de bästa fallen kan parten som svikit organiskt ge uttryck för sin ånger från hjärtat. Detta steg kan vara svårt om den kränkande partnern har ett grunt känslomässigt djup.

Testa om du lever med en narcissist!

Steg 4 För att hantera svek. Ta in nya resurser

Vi guidar paret genom processen och ger dem stöd, men framförallt ger dem de resurser som de saknade när sveket inträffade. Efter att ha slutfört denna process upplever många par att deras emotionella band inte bara repareras utan också förstärks. De har förhoppningsvis en bättre förståelse för varandras behov och med de nya erfarenheter kan de vara mer lyhörda mot varandra i framtiden.

I en del fall räcker inte detta för att läka såren efter partnerns svek. Den kränkta partnern har fortfarande svårt att gå vidare och partnern som varit den kränkande känner sig villrådig och vet inte vad hen skall göra.

Om du varit den kränkta partnern, men känner dig för sårad för att ge din partner en ny chans, då kan det vara så att händelsen du varit med har sitt ursprung i din historia och utlöst något djupare i dig. Om det är ett sådant tillfälle kan du uppleva olika känslor det kan handla om förvirring, rädsla, ilska, eller förtvivlan. När detta inträffar kan du behöva hjälp av en psykolog eller kognitiv terapeut för att komma vidare .

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

5 tecken på sjuklig svartsjuka

Lite svartsjuka kan vara hälsosamt och är naturligt. Det visar att din partner bryr sig. Men det finns också tillfällen då …
Läs Mer

Min partner, kille, tjej är svartsjuk och har kontrollbehov

Svartsjuka och kontrollbehov är något som kan drabba oss alla vid något tillfälle i våra liv. Svartsjuka är en komplex …
Läs Mer

Min tjej/killes svartsjuka förstör förhållandet och relationen.

Paret som sitter framför mig har varit tillsammans i 5 år. Relationen är relativt bra förutom att Gunilla brottas med …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

5 reaktioner på ”Hur hanterar man svek från sin partner?”

  1. Värsta känslan som finns i en relation att känna sig sviken, så viktigt man vägar ta upp de med sin partner som man kan prata om det. Inte gå hålla inne det.

  2. Har varit med om svek av partnern och jag kan inte släppa det. Har inga tidigare svek i bagaget vad jag vet om i alla fall. Detta påverkar relationen, och jag gör mitt bästa för inte tänka på det men nä de går inte, de ligger där och stör. Hur kan man släppa utan behöva gå till psykolog?

  3. Pingback: Brustna hjärtans dag. – Psykologitest blogg

  4. Pingback: Hur kommer jag över en otrohet? – Psykologitest blogg

  5. Pingback: Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *