Hur bygger man upp tillit och förtroende i en relation?

När man talar om tillit brukar man ofta relatera till frågor kring otrohet, men låt oss släppa det för ögonblicket. Tillit är något som de flesta relationer kämpar med av många olika orsaker. Vad betyder tillit? Att lita på någon innebär att du vet att din partner och andra är pålitliga. Det innebär att du har förtroende för dem och du känner dig trygg med din partner både fysiskt och emotionellt. Tillit är något som båda i relationen måste arbeta på. Det kan vara svårt att kräva eller bevisa förtroende utan det handlar mer om att man gör ett val att lita på sin partner.
Att bygga upp tilliten i ett förhållande tar tid och sker gradvis.

Hur vet man om man kan lita på någon?

Det är inte helt lätt att svara på, det kan vara en svår fråga att svara på särskilt i början av ett förhållande. För att bygga upp tillit krävs tid. Det är din partners agerande över tiden som skapar tilliten. I ett förhållande är det viktigt att båda parter litar på varandra och kan vara betrodda och sårbara. Förtroende kan inte byggas om bara en partner är villig att skapa tillit och den andra inte är det. Att bygga förtroende kräver ömsesidigt engagemang.

 

Är din partner otrogen?

Frågor om tillit 

 • Är min partner där för mig (är jag där för hen)? (Jag pratar inte bara om att vara där fysiskt utan också emotionellt)
 • Lyssnar din partner på dig och stöttar dig?
 • Är din partner mottaglig för dina problem, oro och rädslor?
 • Visar hen medkänsla och bryr sig om dig?

En person som är pålitlig har inga problem att bry sig om andra. En partner som vet bäst vad som är rätt hela tiden eller vet bättre än vad du känner visar inte att de litar på dig. Det är också viktigt att komma ihåg att i ett hälsosamt förhållande kan du lita på att oavsett vad som kommer upp så kommer din partner inte att reagera på ett negativt sätt som hotar din säkerhet eller skadar dig.

Testa om du lever med en narcissist!

Varje person i ett förhållande visar sin trovärdighet genom att vara kongrugent med sina handlingar. Att vara kongruent innebär, om jag tycker att det är okej att gå ut att dricka öl med min kompisar så skall min flickvän också kunna gå ut med sina väninnor. Att vara kongruent är att ha samma regler för sig själv som för andra. Över tiden kan du se om orden överensstämmer med handlingarna.

Ett annat sätt en person visar att de är trovärdiga är när deras ord och beteende matchar. Du har nog hört frasen, ”Mycket prat liten verkstad”. Det betyder allmänt att någons ord och handlingar inte riktigt går ihop. Din partner säger en sak och gör en annan. Till exempel, om någon säger att de älskar dig men samtidigt är elak och våldsam så matchar inte deras ord deras handlingar. När du älskar någon, kränker du inte din partner. I en del relationer kan den ena parten övervaka den andre, genom att fråga var den andra partnern är eller gör hela tiden eller i allvarligare fall försöker kontrollera hur ens partner spenderar sin tid.

Överdrivet kontrollbehov är inte hälsosamt utan visar brist på tillit. Du skall kunna lita på någon oavsett om de ligger bredvid dig eller är långt borta. När det finns tillit, känner en person inte ett behov av att övervaka eller kontrollera dig.
Då behöver inte deras partner ”bevisa sin kärlek och trohet”. Det är brist på förtroende om dessa beteenden känns nödvändiga. Om du litar på någon, litar du på dem oavsett vem de spenderar tid med eller vart de går. Du litar på att även om någon annan ville skada ditt förhållande skulle din partner inte låta det hända. Det är värt att notera att en viktig komponent är att kunna lita på andra är att lita spå sig själv. Om du blivit utsatt för kränkningar,  emotionell misshandel i det förflutna kan det ha påverkat din förmåga att lita på dig själv och ditt omdöme.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

5 reaktioner på ”Hur bygger man upp tillit och förtroende i en relation?”

 1. Kul du är aktiv igen fast många av dina inlägg kan läsas många gånger om 🙂 Vad ska man göra om ens partner inte är förmögen visa känslor och drar sig undan när man behöver emotionellt stöd? Tycker själv det är svårt och jobbigt när min kille behöver stöttning men man försöker ju i alla fall finnas där så gott det går. Vi har nig båda lite tillitsproblem.

  1. Hej AnnaBell

   Olika känslomässigt djup är ett vanligt osynligt problem i relationer.
   Generellt sätt behöver den som underreagerar arbeta med sig själv i terapi för att lösa upp dessa knutar det är väldigt sällan som den processen kan ske organiskt och naturligt i en relation. Den som överreagerar kan behöva arbeta med sin problematik.
   Om man inte blir mött känslomässigt kan känslor av ensamhet uppstå.

   Mvh
   Jonas

 2. Pingback: Råd, tips och information för att hjälpa svartsjuk partner, kille, tjej. – Psykologitest blogg

 3. Pingback: Jag känner mig inte älskad – Psykologitest blogg

 4. Pingback: Har du en intim och tillitsfull relation? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *