Hur blir man av med skuldkänslor?

Den frågan blev högst aktuell I förrgår för mig när jag skrev på dagens artikel. Dagen förlöpte relativt normalt; lugn trevlig frukost och sedan en promenad till kontoret. Strax efter 12.00 ringde telefonen och en deprimerad klient som jag inte kände sen tidigare ringde och ställde lite frågor om sin depression. Vi hade ett trevligt samtal i ca tio minuter utan kostnad för klienten. Jag rundar av samtalet, skickar ett sms till en annan klient och tar emot nästa klient.

När jag är färdig ser jag att klienten ringt igen, inte mindre än tre gånger. Dessutom har han skickat ett sms till mig ” Runk 14.15 ”. Vad är det för fel på folk här sitter jag och hjälper en främmande människa gratis och så skickar han ett oförskämt sms till mig bara för att jag inte svarar direkt, otacksam är världens lön. Jag ringer upp honom igen han låtsas som ingenting. I slutet av samtalet kan jag inte hålla mig utan frågar honom hur kommer det sig att du skriver ”Runk 14.15” till mig när jag svarar på dina frågor.

Han förnekar det och säger ”jag har inte skickat något sms, däremot har jag fått ett med samma innehåll som du” Runk 14.15 från dig”. ”Ja ja”, tänkte jag, ”du kan sitta där och blåljuga  jag vet vad jag sysslar med”. Jag går tillbaka till mina sms för kolla allt igen. När jag tittar närmare på mina sms ser jag att jag är den skyldiga. Messet jag skulle skicka var ett svar till en klient som hade frågat ”när kan jag komma?”. Jag trodde jag skrev runt 14.15, inte nog med att jag krav fel av någon anledning hade svaret blivit ”runk 14.15,” Det var dubbelt fel av mig. Ett perfekt tillfälle att känna skuld och dålig självkänsla. Som tur är följer jag mina egna råd som jag ger till mina klienter: Skuld kan du bara ha om du gjort något avsiktligt.

Pinsamt och klantigt, men någon skuld tänker jag inte ta på mig. Sedan jag skrev min förra blogg om självkänsla och skuld har många hört av sig. Många ville vet mer hur man skall tänka för att bli av med skuld. Det är ingen tvekan om att skuldkänslor är en komplex och intressant känsla som påverkar oss. Skuld gör sig också påmind vid flera olika psykiska problem, t.ex vid ångest och depression. Det är svårt att leva ett helt skuldfritt liv, men om du läser dagens blogg kan du förhoppningsvis få några råd och tips om hur du skall hantera din skuld. Din skuld finns där för att ge dig en större självinsikt när du har gjort någon annan illa. Skuld är alltså inte bara en negativ känsla. 

Om du exempelvis känner dig skyldig för att ha ätit middag hemma hos en affärskollega och att ni har varit intima och du kände att du egentligen inte vill då finns skulden som en positiv markör för att tala om att du gick emot dina värderingar. Innan jag berättar hur du blir av med dina skuldkänslor kan det vara bra att titta lite på vilka olika typer av skuld som mina klienter berättat om.

Testa din självkänsla!

Olika typer av skuld

Den vanligaste formen av skuld handlar om att du känner skuld för något du gjort. Det kan handla om att du brutit mot dina egna etiska eller moraliska koder, t.ex genom att vara otrogen, fuska, ljuga eller något liknande. Skulden handlar här om ditt egna beteende, samt om saker du gjort eller sagt.

Jag har skuld för att jag inte berättar

Detta är ett spegelvänt mönster från den förra kategorin. Istället för att få skuld för något du gjort får du skuld för vad du inte har gjort. Det är avsaknaden av handling som får dig att må dåligt. Låt mig ge ett exempel. Du och din bästa kompis har hängt ihop länge, men på en fest upptäcker du att din bror har varit otrogen med din bästa kompis partner. Du väljer att inte säga något, men skulden griper tag i dig inifrån och vägrar släppa sitt grepp om dig. Samtidigt som din bror bryter mot den grundläggande normen att man inte ska vara otrogen så bryter du mot dina egna normer som i sin tur väcker skuld.

Jag får skuld för att jag önskar att han råkar illa ut

Vi kan också få skuld över våra egna tankar. Vi önskar att vår före detta ska träffa en riktig skitstövel så de upptäcker hur bra vi var, ”haha”. När vi senare mår lite bättre får vi skuld över att vi tänkt dessa elaka tankar. En del personer som lider av ocd tvångstankar kan ibland ha irrationella och skrämmande tankar. ”Tänk om jag tar kniven på diskbänken och hugger min kompis” testa dig på psykologitest.se om du lider av tvångstankar. Även om du vet att det är ologiskt kan det var svårt att bara bortse från denna typen av tankar.

Jag får skuld för att jag känner mig otillräcklig

Det är inte ovanligt att vi kan ha dåligt samvete och skuld för att vi inte gjort tillräckligt. Detta är vanligt förekommande när vi har anhöriga som är sjuka eller gamla. Hur mycket tid vi än ägnar tycks skulden komma ikapp oss ändå. Det enklaste är naturligtvis att bestämma om du vill fortsätta att göra de uppoffringar som krävs för att hjälpa dina anhöriga. Det är kanske inte alltid helt lätt. Det bästa rådet är att du separerar din önskan att vara behjälplig från den skuld du är rädd att du eventuellt kommer känna.

Jag får skuld för att just jag överlevde

En del personer kan vara med om en olycka där andra inblandade omkommer eller skadas allvarligt. Denna skuld benämner jag överlevandeskuld. Den kan sitta djupt rotad hos en del människor. Överlevnadsskulden drabbade många svenskar i samband med tsunamin i Thailand och Estoniakatastrofen.

Jag får skuld för att min syster drunknade, men inte jag.

Det bästa sättet att bli av med överlevandsskuld är att påminna sig själv om att skuld kan man bara ta på sig när man gjort något avsiktligt. Man kan också påminna sig själv om att hur mycket skuld man än känner så kommer det inte att få någon person att komma tillbaka till livet. Man kan också fråga sig själv hur den personen som inte finns med längre hade velat att man skulle leva resten av livet; känna skuld eller gå vidare och tänka på alla lyckliga minnen man hade ihop. Man hjälper heller inte de närstående som man älskar genom att ta på sig skulden.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

P.s Hur det gick det med den deppiga killen, jo han skrattade gott när jag berättade om min iPhones autokorrekt.

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Vad säger din magkänsla om din relation? Del 1 (Testet)

Har du och din partner varit tillsammans ett tag och investerat både tid och energi då kan det vara riktigt …
Läs Mer

Dilemma 1, svartsjuka och kontrollbehov

”Min partner är sjukligt svartsjuk”Sjuklig svartsjuka har smugit sig in i Katjas och Stefans förhållande. De har varit tillsammans i …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

5 reaktioner på ”Hur blir man av med skuldkänslor?”

 1. Hej,
  Först vill jag säga att jag gillar din blogg.
  Sen har jag ett par frågor kring detta inlägg:
  1. Vad menar du med att man får räkna med sådant när man jobbar med människor som inte mår så bra? Är människor med psykisk ohälsa mer otacksamma i ditt tycke?
  2. Att du inte skall känna skuldkänslor över ett oavsiktligt felskickat (och felstavat) sms det förstår jag, men är det inte det att du förutsatte att den andra var otacksam som gav dig skuldkänslor?

  Med vänliga hälsningar,
  Fred

  1. Hej fred

   Tack för din feedback. Jag är glad att du gjorde mig uppmärksam på min olyckliga formulering.
   Jag är ledsen om du och andra tolkat texten i den riktningen.
   Det var absolut inte min mening att det skulle tolkas så. Jag tror att jag allmänt tänkte på
   Lite ”sjukare” människor projicerar över Jag kommer fixa till det i texten tack än en gång
   2 jag pratade bara om mina engagera skuldkänslor. Min ev skuldkänsla berodde på att jag ev kränkt en annan helt oskyldig människa

   Mvh
   Jonas

  2. Hej Fred

   Tack för din feedback jag hade ingen avsikt att påstå att personer som mår dåligt är otacksamma. När jag läser om bloggen kan jag först att man kan tolka det precis så som du gjort. Min uppfattning är att människor som har gått igenom en del saker och inte mår så bra ofta
   Är mer ödmjuka och tacksamma en folk som surfat fram på en räkmacka.
   Jag tror att jag tänkte mer på riktigt sjuka när jag skrev bloggen det blev en olycklig generalisering.Jag kommer formulera om den meningen

   2 sista stycket handlar bara om mitt förhållande till min egen skuld personen på andra sidan är inte inblandad i mitt resonemang

   Tack än en gång

   Med vänlig hälsning
   Jonas

 2. Pingback: Hur blir man av med sina skam och skuldkänslor? – Psykologitest blogg

 3. Pingback: Tecken på depression hos ungdomar tonåringar – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *