Hur blir man av med en energitjuv

”Min kompis är en energitjuv och drar energi”

Det var varmt när jag tog båten för att vittja krabbburarna. Jag hade nästan glömt hur varm den svenska sommaren kan vara. Bakom de mjuka sommarmolnen fanns en alldeles blå himmel. ”Undra om jag har fått några krabbor”, tänkte jag medan båten sakta gled fram genom dyningarna. Sedan kom jag att tänka på en historia som på ett bra sätt skildrar dilemmat med att vara offer. Det sägs att en fiskare som fångar krabbor, måste lägga ett lock över spannen när han har fångat den första krabban. När han däremot har fångat två eller fler, behöver han inte längre ha uppsyn över spannen eller ha något lock på. Detta beror på att varje gång som en krabba är på väg att klättra över kanten, kommer någon av de andra att dra ner honom igen.

”Min kompis är en energitjuv och är avundsjuk hela tiden.

Ibland när jag arbetar med enskilda klienter som försöker bryta ett negativt mönster, händer det att hans/hennes vänner blir oroliga och drar tillbaka personen ner i spannen. Varje gång du börjar må bra eller berättar vad du ska göra, börjar dessa personer tala om för dig hur svårt det kommer att bli; ”Det kommer bara att vara bra en stund”, ”Ska du verkligen göra det?” eller ”Du kommer ändå att gå upp all vikt igen”. Dessa människor är rädda eftersom att dem står stilla i sin egen utveckling. Då blir de rädda för att andra ska lyckas bättre än de själva. Dessa vänner påminner om krabborna. Om deras kamrat skulle lyckas, skulle förmodligen ”vännerna” bli kvar ensamma i spannen.

”Min kompis är energitjuv, hen tål inte att det går bra för mig.

Det kan också vara bra om du är lite vaksam på vilka av dem människorna som finns runt omkring dig, som inte kommer att stödja dina förändringar. Det är inte ovanligt att människor känner sig hotade av att andra gör förändringar, inte minst när man ska gå ner i vikt. Jag säger inte att dessa personer är dåliga. Ibland vill de oss väl, men rädslan att bli kvar ensamma eller att behöva hantera egna brustna förhoppningar gör att de känner sig osäkra. Gör dig av med krabborna, inklusive de som du lever med. Fundera över vilka personer som finns i din omgivning. Blev du förvånad över att du har en del krabbor omkring dig?

  • Gör en sammanfattning av vad du har lärt dig i sessionen
  • Översätt nu dessa lärdomar till aktiva handlingar. Vad kan du göra nu?

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

Tyckte du denna artikel var bra, och du vill läsa mer? Vad krävs för att göra förändringar med dig själv?

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Hur blir man av med en energitjuv”

  1. Pingback: Min partner/pojkvän/flickvän har lätt för att bete sig som ett offer…… – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *