Hur älskar man sig själv ?

Självkärlek är inte helt lätt. 

Det första som kan vara bra att tänka på är att om du har problem att älska dig själv så är det inget fel med dig. Du är inte ensam jag skulle gissa att 50 procent av befolkningen har problem.

När jag sitter med klienter brukar jag fråga dom. Har du någonsin känt dig älskad av dig själv eller någon annan? Du skulle bli förvånad över hur många människors ärliga svar är ”Nej”. Om du vill förändra ditt förhållningssätt till dig själv räcker det inte med att läsa allt som flyter runt på facebook och Instagram.

Det spelar ingen roll hur många små gulliga skyltar du läser det kommer inte göra så mycket nytta. Det krävs lite mer än så. Lyckligtvis är förmågan att älska sig själv en färdighet som du kan lära dig. I den här bloggen ger jag dig några tips som du kan bära med dig. Det första som du behöver göra är att bestämma dig för att du värd att älskas. Om du inte tycker du är värd att älskas kommer den föreställningen lägga krokben för dig.

Speciellt om du har levt ditt liv och prioriterat alla andra eller att presterat för att duga. Ja då är det mer en regel än ett undantag att du inte känner dig värdefull. Om du har svårt att känna att du är värd att älskas så anta det bara för stunden.

Det första rådet jag vill ge dig är så banalt och så självklart att de flesta människor nästan blir irriterade på mig när jag nämner det. Jag tror aldrig jag hört någon psykolog eller terapeut säga det ändå tror jag att det är det är det absolut bästa terapeutiska rådet du någonsin kommer att få om du vill må bra.
Om du följer rådet kan du göra stora förändringar med dig själv inom några veckor. Rådet är bara en enda mening. men det kommer att ha ett enormt inflytande över ditt förhållande till dig själv.

Men innan jag berättar om det råder låt mig berätta en liten historia. Det var många år sedan. Det var en varm och härlig sommardag, när jag tog båten för att vittja krabbburar jag hade lagt några dagar tidigare. Jag hade nästan glömt hur varm den svenska sommaren kan vara. Det vita mjuka sommarmolnen kontrasterade perfekt mot en den blå himmen. Undra om jag har fått några krabbor, tänkte jag medan båten sakta gled fram genom dyningarna. Medan jag funderade på krabborna så minns jag en annan historia som på ett väldigt bra sätt illustrerar något som är väldigt viktigt. Jag vet inte hur sann den är, men det sägs att när en fiskare fångar krabbor, så måste de lägga ett lock över spannen när de har fångat den första krabban. För att den på något sätt inte skall  kravla sig upp över kanten.

Jag vet inte om det är sant. men andemeningen beskriver väldigt väl hur vi interagerar i mellanmänskliga relationer. Hur som helst när fiskaren har fångat två eller tre krabbor, behöver han inte längre ha uppsyn över spannen eller lägga på något lock. Detta beror på att varje gång som en krabba är på väg att klättra över kanten kommer någon av de andra att dra ner hen igen.

Ibland när jag arbetar med enskilda klienter som försöker bryta ett negativt mönster händer det att deras vänner blir oroliga och drar tillbaka personen. Varje gång du börjar må bra eller berättar vad du ska göra något nytt börjar dessa personer tala om för dig hur svårt det kommer att bli; ”Det kommer bara att vara bra en stund”, ”Ska du verkligen göra det?” eller ”Du kommer ändå att gå upp all vikt igen”. Dessa människor är rädda eftersom att dem står stilla i sin egen utveckling. Då  blir de rädda för att andra ska lyckas bättre än de själva. Dessa vänner påminner om krabborna. Om deras kamrat skulle lyckas, skulle förmodligen ”vännerna” bli kvar ensamma i spannen.

Det absolut bästa rådet jag ge dig om du vill känna dig älskad. Jag vet av erfarenhet att 95-97 procent av mina klientera problem som inte älskar sig själva är relaterade till människor och nästan alltid handlar om konflikter där man har olika känslor eller värderingar.

När du bestämmer dig för att bara umgås med bra människor så kommer du märka en enorm skillnad. Det är viktigt av flera anledningar för de bästa sätten att utveckla sig själv är genom att träna den med någon som är bättre än dig på tex matlagning, yoga, eller löpträning. Denna sanningen skall applicera när det gäller att välja vilka personer du skall ha nära dig. 

När vi är nära människor påverkas vi av deras energi. Tyvärr är det så att negativ energi har påverkan. Finns det några kännetecken på människors med bra energi. Det är naturligtvis inte så lätt att säga dessa egenskaper är huggna ur sten.

Du måste själv bestämma vilka kriterier som är viktiga för dig. Men en grundläggande idé kan vara att man får energi av personen ifråga. För de flesta människor är interaktionen med andra människor en viktig beståndsdel i tillvaron. Det medför att personer omkring oss kan ha ett avgörande inflytande över vårt välmående. 

När du umgås med människor som mår bra och har en positiv syn på livet kommer du automatiskt ta del av deras energi samtidigt som du ger dom energi.  Det innebär inte att en person runt dig inte får vara ledsen. Men om du spenderar tid med personer som konstant drar energi kommer du på sikt att bli dränerad själv. Istället för att ha människor som drar ner dig umgås med människor som lyfter dig, även om det bara handlar om att någon lånar ut ett öra till dig eller lättar upp stämningen med sitt humör. Nästa råd är att du måste lära känna dig själv på djupet och öka din självmedvetenhet. För om du inte är medveten om dig själv blir det ännu svårare för dig att förstå vad som händer runt omkring dig.

Har du någonsin känt dig älskad?

Jag vet att det är en tung fråga och jag kommer inte att be dig att dela svaret med någon annan än dig själv. De flesta av oss som är kontakt med våra känslor, har någon gång upplevt känslan av ett krossat hjärta. Det finns två typer av krossade hjärtan. Det första är en temporär slutenhet som förekommer när du råkar ut för att en relation tar slut eller om du drabbas av svek. Detta är naturligt och något som vanligtvis går över. I en del fall kan sveket och kärlekskänslorna vara så starka att man inte kommer vidare, utan allt som finns kvar är ett krossat hjärta.

I sådana fall kan det ta mycket lång tid innan ditt hjärta vill öppna sig igen. Omedvetet skyddar du dig, eftersom du inte vill sårad igen. Bakom det krossade hjärtats dörrar finns nästan alltid en längtan efter att få uppleva den sköna känslan av kärlek igen.

Mycket fler människor än du skulle gissa har aldrig riktigt känt kärlek i sina liv. Jag har arbetat med tusentals människor som behövde hjälp för att låta kärleken komma in. Inse detta: Det är inte ditt fel. Jag lovar; det är inte ditt fel. Vi lever i en värld som värderar ett huvud mycket mer än det värderar ett hjärta. Det enda sättet ett hjärta kunde överleva på är att skydda sig med tjocka väggar.

Övning för att kunna älska sig själv 

Börja med att ta ett foto av dig själv som barn placera det på skrivbordet framför dig själv. Ta fram ett kollegieblock och börja med att skriva ner dom händelser som du tror har påverkat dig. Din uppgift är att berätta din livshistoria från början till slut. Bry dig inte att allt måste vara i kronologisk ordning. 

Bilden på dig som liten finns för att det är lättare älska det oskyldiga barnet än den vuxna du är idag. Leta efter tider då du var hård mot dig själv på ett sätt som du kanske inte skulle vara mot en vän

  • Upplevde du missbruk av dina föräldrar?
  • Har du utsatts för våld, hot om våld?
  • Har du utsatts för sexuella övergrepp?
  • Har du utsatts för känslomässiga övergrepp?
  • Har du utsatts för svek?
  • Har du varit med om andra trauman?
  • Har du varit utsatt för mobbing?

Vad känner du igen dig i episoder i dtt liv.

”Smärta är smärta”  

Det finns en extremt god chans att om du läser detta har du upplevt upplevelser i ditt liv som också var djupt traumatiska. Det är dags att slutar ljuga för dig själv. Det är inte ditt fel. Och nu är det dags att läka. Trauma och smärta kan orsakas av uppenbara saker som att uppfostras av kränkande föräldrar, subtila saker som ett grymt ord och allt däremellan. 

Din smärta är din, och den är verklig. Där det kommer ifrån är inte en återspegling av din värdighet, styrka eller förmåga som människa. När du anammar detta kommer du att känna en öppning. Det djupa arbetet med att lära sig att älska sig själv görs genom att skina ett starkt ljus på dig själv.

Dina tankar är bara dina tankar – inget mer

Det första du behöver inse är att de flesta av oss i sig är negativa.
Vi kan tänka 100000 tusen tankar varje dag, och chockerande så kan 70 procent av dem vara negativa.

Varför?

Eftersom rädsla och bekymmer är nödvändiga för att vi ska skydda oss själva. Men denna överlevnadsmekanism kan fungera emot oss, och det är därför du upplever självtvivel och självkritik just nu.

Så, vad kan du göra?

Vad du behöver inse är att även om dina tankar inte nödvändigtvis kan ändras, kan du sluta tro på dem.

Även om det sällan kommer att gynna dig att bo på negativa tankar, tror jag att det är en stor skillnad mellan negativitet och naturlig ilska. Eftersom naturlig ilska faktiskt kan vara en kraft för enormt gott i ditt liv.

Jag skulle fokusera på att ha goda känslor och tänka positiva tankar. Det är förståeligt. Vi har lärt oss hela livet att se på den ljusa sidan. Att nyckeln till lycka helt enkelt är att dölja din ilska och visualisera en bättre framtid.

Vad jag nu inser är att ilska – ordentligt utnyttjad – kan vara ditt hemliga vapen i ett produktivt och meningsfullt liv. Förvandla min ilska till min största personliga kraft. att vara arg om att skylla på andra eller bli offer. Det handlar om att du använder den energin för att bygga konstruktiva lösningar på dina problem och göra positiva förändringar i ditt eget liv.

Har du ett syfte med ditt liv?

Att förstå vad du vill och vart du vill är avgörande för att vara lycklig och hitta mening i livet. Men du vet förmodligen redan det. Så om du inte vet vad du ska göra med ditt liv, hur i helvete kan du räkna ut det? Det finns ett sätt.

Medan jag ville hitta ett sätt att ge mitt liv mer riktning ville jag inte bryta banken i processen.

Var vaksam på var du lägger din uppmärksamhet.

Om du tänker tanken att du får 2 stimuli en positiv och en negativ som har samma intensitet.  då kommer din hjärna automatiskt fokusera mer uppmärksamhet på det negativa. Det intressanta med detta fenomen är att det funnits med sen urminnes tider.


Från början fanns det med oss ur ett evolutionärt perspektiv. Det var till och med en viktig konkurrensfördel att fokusera mer på det negativa än det positiva. Tänk dig att du är en jägare på stenåldern. Du behöver fälla ett rejält byte för att kunna försörja din familj. Nere vid strandkanten ser du en antilop som dricker vatten i strandkanten. Som jägare är du naturligtvis uppmärksam på möjligheten att närma dig antilopen och fälla bytet (positiv stimuli) men samtidigt är du också uppmärksam på  att identifiera hoten omkring dig. I vassen i strandkanten ser du två ögon som glimmar till i solljuset och du förstår att du eventuellt kan överrumplas av en krokodil om du kommer för nära. Tidigare var denna funktion ett viktigt hjälpmedel i tillvaron för att över leva.


Idag möter jag många klienter som ägnar alltför mycket uppmärksamhet åt vad som är inte är bra istället för att lägga fokus på vad som är bra. I varje givet ögonblick bombarderas du med mer stimulering än vad ditt sinne aktivt kan bearbeta. För att fungera i en miljö som är övermättad med data, filtrerar ditt sinne bort nästan all information omkring dig. Detta kallas uppmärksam filtrering.
En biverkning av hur du väljer att uppmärksam och filtrera omvärlden omkring påverkar hur du ser på världen. När du läser den här meningen är du inte aktivt uppmärksam på att du håller telefonen i handen eller tittar på skärmen. Det är uppmärksamhetsfiltret i aktion. För det första är det mycket mer troligt att du uppmärksammar mer vad som är fel än vad som är bra.


På grund av detta har ditt sinne en tendens att se dig som mycket mindre intelligent, kunnig snygg, charmig och i slutändan värdig kärlek än du faktiskt är.
Detta späs på ytterligare av en mediekultur som byter rädsla och en reklamkultur som strävar efter att få dig att känna dig liten om du inte är uppdaterad med alla de senaste trenderna

Lär dig att behandla dig själv som någon som är värd kärlek, respekt och medkänsla, och ditt liv kommer att flyta mer enkelt, rikligt och glattare än du kan föreställa dig.

Var vaksam på din inre dialog

Den olyckliga delen är att de flesta aldrig lägger mycket energi i sin relation till sig själva. De driver genom livet och agerar som sin egen värsta kritiker, arbetar för att hämma deras potential och skyddar sina hjärtan och sinnen. Jag vet att det låter dramatiskt, men pausa ett ögonblick. Fundera ett ögonblick vad som om du pratade med dina dina vänner som du pratade med dig själv. Skulle du ha några vänner kvar?

Den enkla vägen är att distrahera dig med droger, alkohol, stress, vita lögner, upptagenhet, dåliga relationer, extern validering och låtsas.

Som de säger: du är din egen största kritiker. Vi är programmerade för att ha ansträngningar av självförakt och för många av oss kan dessa faser av självhat förvandlas till hela vårt liv.

Det är när vi lägger mer tid på att hata oss själva än att vi älskar oss själva som vi antar en mer negativ disposition av världen. Så börja älska dig själv först. Det kanske inte är det enklaste i världen att göra, men det är definitivt det viktigaste.

Det finns ingen enskild faktor som påverkar din självkänsla så mycket som hur du tänker och kommunicerar med dig själv. Alla människor talar med sig själva. Jag har en nyhet till dig Det kallas för att tänka. Du blir vad du tänker. När du talar om för dig själv att du är värdelös eller dålig, då blir du just det. Samtidigt som du kan känna dig oälskad  Det blir en självuppfyllande profetia. Det är farligt för din självkänsla eftersom din interna dialog verkar på en omedveten nivå och ger näring till djupt rotade föreställningar som du har om dig själv.

Du kan ha tankar som: ”Jag fick visserligen jobbet, men det var bara tur. De hade väl ingen annan.” ”Om de bara kände mig bättre, skulle de inte gilla mig”. Genom att säga dessa saker till dig själv, förstärker du tron av att du inte är bra nog – samtidigt som du låter dem skapa din egen verklighet.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

 

 

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Hur kommer jag över mitt ex kille eller tjej?

Om du och din partner nyligen gått isär och du inte lyckas komma vidare är det här artikeln för dig …
Läs Mer

Hur hanterar man svek från sin partner?

Alla nära relationer har svåra stunder, då ena partnern eller båda kan känna sig sårade, besvikna eller frustrerade, men ibland …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *