Hjälp skall jag skilja mig separera?

”Skall jag göra slut, skilja mig”?

”Älskar du Peter?” frågade jag Helena. Hon gjorde en lång paus. ”Jag har frågat mig det också. Jag vet inte. Vad tror du?” Jag visste svaret. Det var i samma ögonblick som Helena ställde frågan om hon älskade Peter, kanske var det i just det ögonblicket, som kärleken tog slut mellan dem. Även om det var många år sedan så minns jag det som om det vore igår. (Peter och Helena är namn tagna ur luften).

Detta kunde jag inte tala om för henne, utan det skulle hon få komma i underfund med själv. Jag visste att Peters och Helenas relation hade kommit till en punkt där deras tankar och kroppar nästan gjort det omöjligt för dem att kommunicera och reparera sina problem. Loppet kändes kört. Alla tecken fanns där på att skillsmässan var ett faktum. Helena vågade bara inte se dem.

Tecken på att skilsmässan är nära 

 • Helena upplevde relationsproblemen som svåra
 • När de pratade om viktiga saker så verkade det meningslöst
 • De hade börjat leva parallella liv
 • Båda kände sig ensamma
 • De grälade inte ens längre (de brydde sig inte)
 • Sex hade blivit ointressant och förekom sällan
 • De hade slutat att göra saker tillsammans

Båda var apatiska och hade slutat engagera sig i den andre. En del personer lämnar ett äktenskap genom att ta ut skilsmässa. Andra använder sig av en mildare variant; de fortsätter att leva parallella liv tillsammans. Vilken väg du än väljer för din relation, bör du vara vaksam på följande saker.

När ni har passerat brytpunkt två, är ofta relations batteriet i så dåligt skick att det inte går att reparera. Då är det inte ovanligt att den ena eller båda parterna inleder en affär vid sidan om för att fylla de behov som saknas. Otrohet kan var ett kvitto på att relationen är på väg att dö. Trots att alla signaler fanns där tidigare och att de behövde hjälp, missade Helena och Peter detta. De är inte ensamma. Många par fortsätter att köra relationen i botten. Slutet på äktenskapet och relationen kunde ha blivit förutsatt långt tidigare. Tyvärr söker par hjälp allt för sent. Varningssignalerna fanns där långt tidigare, om de bara hade lärt sig vad de skulle titta efter. Här kan du testa hur din relation är eller var.

Tecken och varningssignaler att du kanske skall skilja dig 

 • Kritik och förakt hör till vardagen
 • Ni misslyckas med försöken att återupprätta relationen efter grälen
 • Psykologiska reaktioner (översvämningar)
 • Negativa tankar om relationen

Jonas Gåde 

Källa: Lovetestnow, Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

5 tecken på att du kan vara på väg mot skilsmässa

Varningstecken att ni är på väg mot skillsmässa 1. Den kanske viktigaste orsaken till att en relation spricker, är att det …
Läs Mer

Hur berättar man för barnen om skilsmässan? (50.000 barn får uppleva detta per år)

”Hur många par skiljer sig per år”?50.000 barn kommer att genomgå en skilsmässa i år. Det är naturligtvis alltid tragiskt …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *