Här kan du utveckla och testa din relation

Det är svårt. Det är upp till varje par att bestämma hur deras relation ska se ut. Forskning visar ändå på att par som är nöjda och tillfreds med sina relationer gör vissa saker när de är tillsammans. När vi utvecklade Lovetestnow intervjuade vi tusentals par om vad de upplever som värdefullt i en relation. Utifrån detta byggde vi en modell för hur man kan testa sin egen relation. Vid presentationen av resultatet valde vi ett träd som symbol. För att ett träd ska kunna utvecklas och växa behöver det planteras i bra jordmån och få mycket ljus. När du gör testet ska ditt träd vara så grönt som möjligt. Du kommer troligtvis inte att ha ett helt grönt träd, utan precis som de flesta andra som gjort testet har du säkert en del röda, orangea eller gula fyrkanter. Dessa fyrkanter beskriver områden som du och din partner behöver utveckla. Det viktiga är att dina röda fyrkanter inte ligger i rotsystemet eller i den nedre delen av stammen. Om det gör det så har din relation problem.

”Vad krävs för att en relation skall fungera”

Grundläggande saker som måste finnas i en relation 

Rotsystemet är grundläggande för att er relation ska kunna utvecklas och stå stadigt. Utan ett stabilt rotsystem så får inte stammen och kronan någon näring. Här mäter vi risk för våld, sexuella kränkningar, förakt, respekt, trygghet, tillit och risk för separation. Om någon av dessa kategorier blir underkända så har er relation problem. Precis som i naturen så spelar det ingen roll hur mycket ljus kronan får eller hur mycket din partner vattnar stammen genom att ge den uppskattning och uppmärksamhet om ert rotsystemet växer i dålig jord.

Svartsjuka och beroende allvarliga problem i relationen

Kategorierna i stammen är viktiga och kan äventyra relationen baserat på resultaten. Här tittar vi på beroendeproblematik, svartsjuka, försoning, kommunikation, konflikt, ansvarstagande och obalans i prioritering av relationen. Speciellt beroendeproblematik och sjuklig svartsjuka kan skapa stora problem.

Hur får  din relationen energi?

I toppen på trädet finns kronan som tar emot ljuset. Här finner du de kategorier som ger dig energi och som får relationen att växa och utvecklas. Här mäter vi uppskattning, uppmärksamhet, emotionell trygghet, balans och jämlikhet, ömhet, beröring, sex, vi-känsla, maktbalans och att ”mötas i känslan”. Ju grönare kronan är ju mer energi ger din partner dig och relationen, under förutsättningen att det inte finns större problem i rotsystemet och i den nedre delen av stammen.

Hur mäter man kärlek

De olika färgerna i trädet hänvisar direkt till respektive kategori och dess betyg.

Så här kan träden se ut när man gjort sitt test:

www.lovetestnow.com

lovetestnow

lovetestnow

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *