Har Facebook och din partners smartphone tagit över ert sexliv?

”Facebook skadar relationer”

Är du eller din partner en av alla dem som alltid är upptagen på sociala nätverk som Facebook, Instagram, Whats up mm. Jag tror att vi alla kan bli lite trötta på Facebook. Kanske blir det för mycket av det goda. På samma sätt som våra smartphones och Facebook kan göra det lättare för oss att kommunicera, kan det också orsaka verkliga problem i relationen. 

Flera forskningsrapporter stödjer denna teori eftersom det finns en risk att personen som ständigt är uppkopplad tappar intresset för närhet, kommunikation och sex.

En del människor verkar ha inte veta sammanhanget mellan Vett och etikett med mobilen

I en studie från University of Canterbury i Nya Zeeland bad forskarna en grupp att rangordna en lista med 20 aktiviteter från de roligaste till de minst spännande. Sex toppade listen. Att tumla runt mellan lakanen kom före att dricka alkohol, lyssna på musik, umgås och att shoppa. Nu kommer något intressant. Facebook fanns inte ens med på listan bland de topprankade aktiviteterna. Facebook kom långt ner precis efter ”att återhämta sig från en sjukdom”, rankat som mindre roligt än att studera eller arbeta. Källa University of cantenbury

Även om det inte framgår i rapporten tror jag att Facebook och våra smartphones är så integrerade i våra liv att vi inte tänker på det. Det är som att andas. Vi tänker inte på det utan vi gör det automatiskt. Det är därför dem ligger så långt ner på listan. 

För några veckor sedan kom en studie ut som säger att Facebook är lika lockande som cigaretter och sex. 

Det är ganska galet, med tanke på att cigaretter är extremt beroendeframkallande.

Forskningen visar att flitigt användande inte är helt oskadlig – studierna pekar också att förhållandet kan bli hälsosammare om vi använder våra telefoner mindre. I en studie med titeln, ”Mitt liv har distraherats mycket av min mobiltelefon”, fann Meredith David och James Roberts fann att frekvent användande av Mobiltelefonen leder till att relationen påverkas negativt.

Enligt deras undersökning av 145 vuxna minskar relationens tillfredsställelse, Också på grund av diskussioner om telefonanvändandes. Källa Meredith David James Roberts 

”Min partner är beroende av sin smartphone”

Om du eller din partner är så uppslukade av era smartphones att ni inte uppmärksammar varandra är det oförskämt. Tänk på att när du svarar på ett sms eller uppdaterar din Facebook-status istället för att ge din partner uppmärksamhet sänder du på ett omedvetet plan ut ett budskap att din partner är ointressant, men personen i andra änden på internet är spännande. Ett annat problem kan vara att din partner messar din partner hela tiden?

Mitt förslag är att fortsätt gärna att vara uppkopplad, men gör ditt sovrum till en teknik-fri zon. Ladda din mobiltelefon på köksbänken och lämna din surfplatta på laddning i vardagsrummet. Ägna dig åt det du ska göra i sovrummet; sova eller ha sex.

Vad är din åsikt om Facebook och din smartphone? Dela gärna med dig av dina synpunkter.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

Bli av med ångest och negativa tankar

Mitt i julgröten kom en förfrågan om jag inte kunde skriva lite om hur man hanterar negativa tankar.Tips råd hur …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Har Facebook och din partners smartphone tagit över ert sexliv?”

  1. Pingback: Vett och etikett med mobilen – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Min tjej messar hela tiden om allting – Psykologitest blogg

  3. Pingback: 4 vanliga sexproblem – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *