Förnekandets psykologiska förklaringar

Du har redan insett att människor inte agerar direkt utifrån världen, utan agerar utifrån den karta eller modell som de skapar av verkligheten. Den karta som vi skapar skiljer sig från den ”riktiga världen” på tre olika sätt. Först och främst måste vi utelämna information. Detta är helt enkelt nödvändigt. Om vi skulle ta in allt som vi upplevde, skulle vår hjärna kollapsa eftersom den bara kan ta in en viss mängd information i taget. När vi utelämnar, sker det oftast utan att vårt medvetande är inblandat och det leder ibland till felaktiga beslut.

Förnekande genom att utelämna information.

Den andra nivån i denna process tar fasta på att vi genom att utelämna information förvränger verkligheten. Genom att vi väljer att fokusera på vissa saker och utelämna andra, så förvränger vi verkligheten så att den passar våra föreställningar. Verkligheten måste förvrängas så mycket så att den nya informationen ska kunna passa våra förutfattade föreställningar. Handlar det om om att ljuga är det något annat. 

Förnekande genom att förvrängningar

För att kunna bearbeta upplevelser realistiskt och till fullo måste vi först och främst kunna se klart på vad som händer i en given situation. Vi kan uppleva verkligheten som klar, trots att där alltid finns en grad av förnekande.

Förnekande genom att generalisera

Den tredje nivån i denna process sker genom att vi gör generaliseringar. Det gör vi genom att vi låter specifika upplevelser bli representanter för en hel kategori av liknande händelser. Genom att generalisera kan vi effektivisera våra liv. Vi behöver till exempel inte fråga oss varje gång vi sätter oss på en stol, om den ska hålla. Genom våra erfarenheter kan vi sluta oss till, att vi inte ens behöver reflektera över hållbarheten. Generaliseringar kan också vara förödande vägvisare, som leder oss bort från våra verkliga möjligheter.

Vad är den positiva intentionen med att förneka? Genom att förneka det vi utsätts för, kan vi skydda oss själva från att övermannas av våra känslor. När man utelämnar eller blockerar väljer man bara att minnas sådant som var bra i barndomen. Man kan minnas lite eller ingenting. När jag arbetar med enskilda patienter utrycker de sig ofta:

Vad är den positiva intentionen med att förneka? Genom att förneka det vi utsätts för, kan vi skydda oss själva från att övermannas av våra känslor. När man utelämnar eller blockerar väljer man bara att minnas sådant som var bra i barndomen. Man kan minnas lite eller ingenting. När jag arbetar med enskilda patienter utrycker de sig ofta:

 

Exempel på förnekande genom förvrängnig  

 • ”Min barndom var underbar. Vi gjorde jämt utflykter och sådant”
 • ”Jag kan inte komma ihåg någonting speciellt”
 • ”Jag kan inte minnas, att det var något konstigt”

Exempel på förnekande genom neutralisering 

En variant av förvrängning kallas för neutralisering. Det innebär, att du är medveten om vad som hänt, men inte kan förstå att det påverkar dig idag.

 • ”Jag vande mig vid det. Sedan pratade vi ut och det påverkar inte mig länge”
 • ”Jag flöt med. Det har inte påverkat mig ett dugg. Det är ju 20 år sedan”

Exempel på förnekande genom bagatellisering

Ett annat sätt att förvränga är att bagatellisera. Det innebär att du är medveten om vad som hände, men förringar betydelsen. I kommunikationen skulle det kunna gestalta sig så här:

 • ”Jag vet att mina föräldrar gjorde fel… men det var inte så ofta”
 • ”Det var jobbigt, men det betyder inte så mycket”
 • ”Det var länge sedan. Det kan man ju inte hålla på att älta hela livet”

Exempel på förnekande genom rättfärdigande

Den tredje nivån innebär att barnet i oss går till försvar för att på så sätt rättfärdiga föräldrarnas beteende.

 • ”Utan min hårda uppfostran hade jag inte varit där jag är idag”
 • ”Okej att vissa saker var fel, men de hade ju firman att ta hand om”
 • ”Jag vet att dem älskade mig och att de inte ville mig illa”

När vi arbetar oss igenom vår historia, kommer vi ibland att ha svårt att acceptera de kränkningar vi utsatts för. Självklart kändes det ännu svårare och farligare som barn.

Källa: Servicemanual till ett bättre liv Jonas Gåde 

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

 

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

Bli av med ångest och negativa tankar

Mitt i julgröten kom en förfrågan om jag inte kunde skriva lite om hur man hanterar negativa tankar.Tips råd hur …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

4 reaktioner på ”Förnekandets psykologiska förklaringar”

 1. Pingback: Min partner, kille, tjej skyller ifrån sig. – Psykologitest blogg

 2. Pingback: Hur vet jag om jag är kär? – Psykologitest blogg

 3. Pingback: Min partner beter sig som ett barn. – Psykologitest blogg

 4. Pingback: Hur stödjer jag barnen vid en skilsmässa? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *