Förbättra, utveckla pappa, dotter relation del 2

Jag vill ha en bättre relation mellan mig och min dotter ”

Imin förra artikel började jag berätta om den första byggstenen för att skapa en bra relation mellan far och dotter. Här kommer tre till saker som kan var bra att tänka på.

Bättre relation pappa dotter. Tänk på hur du behandlar din partner

Det näst bästa du kan göra för din dotter som pappa är att älska hennes mamma eller respektera henne det gäller även om ni inte lever tillsammans längre. Sättet du behandlar din dotters mamma på ger henne en standard för sina kommande relationer och vad hon kan förvänta sig av en man. Din dotter behöver se att din älskade förtjänar att vårdas och skyddas. Det är inget som hindrar dig från att du är fysisk framför barnen så länge det inte finns några sexuella undertoner. Låt henne se ett levande exempel på att kärleken kan överleva i ett långt äktenskap.

Om din dotter ser hur mycket du håller av hennes mamma bygger du upp en omedveten längtan hos henne att få uppleva det samma sak. Då är sannolikheten stor att hon väljer en kille som tar hand om och respekterar henne för den hon är. Om du istället skriker åt din partner, himlar med ögonen, tjostar, förnedrar henne, är otrogen eller beter dig respektlöst så sänder du ut ett felaktigt budskap. Det finns säkert tillfällen då du och din partner kan behöva höja rösten och skrika, men försök undvika det framför din dotter.

Ibland blir det inte som man har tänkt sig. Du kanske har skiljt dig från din dotters mamma. Det hindrar inte dig från att respektera barnens mamma, även om det kan var svårt. Gör det för din dotters skull. Om det finns en ny kvinna i ditt liv, behandla henne respektfullt. Om din partner gått bort, sätt dig ner med din dotter och prata med henne om alla fina minnen du och din partner hade tillsammans. Berätta om hur mycket du älskade hennes mamma. När du gör det känner din dotter på ett djupare plan att du aldrig kommer att sluta älska henne, även om något hemskt händer. Du och din partners sätt att behandla varandra är hennes viktigaste kärleksskola.

Bättre pappa dotter relation. ”Min pappa förstår inte mig”

När en pappa inte förstår så skapas en distans. ”Möt din dotter i känslan” är ett begrepp som jag har skapat och som kan hjälpa er att få en bra relation. Under loppet av din livstid kommer du att uppleva miljontals olika känslor och förnimmelser. Vare sig du tycker om det eller ej så finns dina känslor hos dig för att stanna. Samma sak gäller för din dotter. Ni har känslor hela tiden, vare sig ni är medvetna om dem eller ej. Känslor uppkommer som gensvar på vad som händer i våra liv och hjälper oss att fatta kloka och ibland mindre kloka beslut. De fungerar också som en kompass kopplat till vårt omdöme när vi fattar beslut. Det är därför viktigt att lära känna och komma i kontakt med sina känslor för att fördjupa ens relation.

När du möter upp din dotter i känslan handlar det om att du förstår och accepterar alla hennes känslor. Det är sällan jag ser detta i vanliga pappa-dotterrelationer. När du möter upp din dotter i känslan finns det inget ämne som är för känsligt, utan ni kommer att prata om i princip allt. En klient som jag arbetade med hade glidit ifrån sin dotter efter skilsmässan. Kontakten var inte särskilt bra när jag träffade honom första gången. Jag lärde honom hur han skulle möta sin dotter i känslan och efter lite träning skedde det som han inte trodde var möjligt; relationen utvecklades genom att han mötte upp henne känslomässigt, till den grad att det nästan blev lite för mycket. Nu vill hon diskutera allt från bh-storlekar till pojkvänner.

Som pappa måste du möta upp din dotters känslor:

När du möter upp din dotter i känslan känner hon att personen som tar emot hennes känslor verkligen förstår och accepterar dem. Du ger henne också en återkopplande feedback på att det hon känner inte är konstigt. Hon känner sig förstådd och att hon inte döms av dig.

För att ett möte i känslan ska uppstå krävs det att både du och din dotter har ungefär samma känslomässiga djup. Hur bra vi är på att möta upp i känslan grundläggs under vår uppväxt. Om du har vuxit upp i en familj där allt sopas under mattan, då vet du förmodligen inte hur man gör. Då kan det vara svårt att ge uttryck för vad man känner. Det finns hopp. Dagens pappor är mer engagerade och har lättare för att prata om känslor och relationer med sina döttrar. Om du följer det jag skriver så kommer du att ge din dotter en gåva hon kan bära med sig hela livet.

Bättre pappa dotter relation. Behandla alla kvinnor med respekt”

Om du är konsekvent och sänder ut ett tydligt budskap om hur du ser på kvinnor, kommer du att göra skillnad. Om du ser kvinnor som gör saker bra, gör henne uppmärksam på deras kvalitéer. 

Papparollen är inte något du kan kompromissa om. Detta kommer att ta resten av ditt liv, men du kommer att ge din dotter den finaste presenten av alla. Om du inte gör det jag skrivit om är risken stor att hon hittar någon som inte är bra för henne. Om du istället följer mina råd, är chanserna stora att hon kommer få det bra. Tycker du inte att hon förtjänar det? Om jag hade haft en dotter hade hon fått allt detta och lite till.

Hur stärker jag mitt barns självkänsla?

Jonas Gåde
 
Materialet är © copyrightskyddat
 
 
 

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Förbättra, utveckla pappa, dotter relation del 2”

  1. Blir så ledsen och glad när jag läser detta. Som barn fick jag ingenting av min pappa. Jag och 3 år äldre syster växte upp tillsammans med mamma och pappa. Hon var prinsessan som fick ständig bekräftelse och som han alltid skröt öppet över inför andra. Andra vuxna hakade på och allt kretsade hela tiden runt henne. Jag stod i hennes skugga med ett tomrum inom mej undrade varför ingen såg mej. Hade lust att gallskrika Hallå här är jag SE MEJ jag behöver också bekräftelse.Jag fick aldrig det och det harr smärtat mig oerhört genom livet.Till min stora glädje har min dotter 14 år en far som är min fars raka motsats. Dom två har en varm och innerlig relation vilket glädjer mig oerhörtJag däremot stod i hennes skugga och ingen såg mej allra minst min far. Blev som barn aldrig bekräfrtad av en vuxen, ingen frågade nånsin hur jag mådde eller vad jag ville bli när jag vart stor.Till min stora glädje har min dotter som är 14 år en pappa som

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *