Föräldrafällan och rebellen psykologi psykodrama

 

Det är helt naturligt att du kopierar dina föräldrars sätt att förhålla sig till varandra. Det är inte ovanligt att vi spelar upp samma roller som vi såg när vi var små. Du kanske väljer rollen som martyr, eftersom att din pappa betedde sig så. Att vara i samma sinnesstämning som mamma och pappa kan vara viktigare än att vara lycklig, för då upplever man inte sin ensamhet så påtagligt. På så sätt lever våra föräldrar omedvetet vidare inom oss, i vårt inre, som vägledande figurer. Om du till exempel växer upp i ett familjemönster som uppvisar allvarliga brister när det gäller att ge stöd och kärlek, kan du omedvetet återskapa dina föräldrars relation, trots att du hatar just dessa drag.

Avsaknaden av en stabil och närande uppväxt förklarar därmed vår benägenhet att hamna i relationer som tycks påminna om våra föräldrars. Om föräldrarna har varit hårda och vi inte fått möjlighet att bearbeta vår ilska, kan vi få svårt att sluta fred med oss själva och blir rebeller. Mot bakgrund av detta är det därför inte ovanligt att det sker en omedveten ”familjisering ” i vårt val av partner. Det gör vi genom att skapa fantasibilder i vårt inre, som vi sedan projicerar på vår partner. Ibland skapar vi en bild av hur livet borde vara – fyllt av sorg och konflikter – till följd av de hemska händelserna under barndomen. Denna projicering kan visa sig ännu smärtsammare än om du kopierar den typ av relation dina föräldrar hade.

Vi kan fortsätta kampen i vår nuvarande relation, för om vi förlorade första ”halvlek”, med mamma och pappa, så kan vi åtminstone få vinna den andra. En kamp vi känner igen; när vi fortsätter att försöka få någonting att hända trots att möjligheterna att lyckas är små eller obefintliga. Våra vanliga ordspråk återspeglar en medvetenhet om denna kamp.

Testa din självkänsla!

Hur skapas rebellen?

Ett annat mönster kan vara att gå i motsatt riktning genom att hämnas på våra föräldrar. Vi väljer då en partner som går stick i stäv mot våra föräldrars önskemål. Om det har varit bråkigt hemma, kan detta ha väckt ångest hos dig. Detta i sin tur medför att vi inte klarar av bråk. Minsta lilla bråk blir ångestframkallande. Bördan av att hela tiden behöva ta hämnd, är en mycket energikrävande process. Det kan vara svårt att upptäcka detta destruktiva mönster, eftersom det kamouflerar sig som föreställningar som alltid ser logiska och bra ut. Genom att kritiskt granska dina föreställningar, kan du komma åt roten till det onda. Först då kan du växa och förändra dina mönster.

Du hoppas kanske att ditt nya mönster som rebell ska hjälpa dig, men det leder istället till smärtsammare upplevelser (utan att du vet om det), än om du bara spelar upp samma förhållande som dina föräldrar hade. Genom att revoltera reagerar du, istället för att handla medvetet. Dessutom grundar du ditt val av tillvaro på vrede, vilket skapar spänningar och binder energi.

Effekterna av denna strategi förvärrar dina möjligheter, eftersom du ibland omedvetet väljer partners där dessa problem med största sannolikhet dyker upp. Eftersom att vi generellt sett attraheras av en partner med andra mönster än våra egna, dröjer det inte länge förrän din partner kommer att agera ut det beteende som du fruktar mest.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Föräldrafällan och rebellen psykologi psykodrama”

  1. Pingback: Vad krävs för att få en kärleksfull och bra relation? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *