Farliga tjejer och kvinnor

När relationen började var den magisk. Hon hade allt du hade drömt om och mer därtill. Allt verkade perfekt och du såg en ljus framtid tillsammans med henne. Men ibland är inte allt guld som glimmar utan att du vet om det utvecklar sig relationen snabbt åt ett annat håll. Det som en gång var en skön relation att hämta kraft ifrån blir nu en berg å dalbana som det är svårt att förhålla sig till. Om du befinner dig i detta läget kan kärleken bli farlig då är det dags för dig att vakna upp och ta av dig dom rosaskimrande glasögonen. Vad många inte tänker på är att fysisk misshandel inte är den enda typen av misshandel som förekommer i relationer. Det finns många olika former av emotionell misshandel som kan utgöra ett hot både mot din fysiska och psykiska hälsa. Jag träffar ofta manliga klienter som har manipulerats och fortfarande är kära i personen som manipulerar dom. Låt mig var tydlig med att det finns samma karaktärsdrag hos killar och män men denna artikeln handlar om tjejer och kvinnor. 

Farliga egenskaper hos tjejer och kvinnor 

Det finns ett antal drag och egenskaper som du skall vara vaksam på och som gör att du kan råka illa ut.

Farliga tjejer och kvinnor är manipulativa

Undvik tjejer och kvinnor som är manipulativa. Några av de farligaste typerna av relationer är de där din partner använder sig av manipulation på ett subtilt sätt. Problemet är att du inte ser att du lever med en giftig partner för hon visar inte sina baktankar på ett tydligt sätt. Den här typen av personer kan både vara varma och kärleksfulla i relationen för att uppnå sina mål. Bakom manipulationen hittar vi ofta ett kontroll behov. Du måste vara vaksam på de röda flaggorna. Hon kan kontrollera vem du pratar med, vart du åker och till och med små saker som vad du äter. Dessa subtila manipulationer kan lätt förvandlas till ett farligt förhållande när en partner kontrollerar den andra och den manipulerade personen känner att det inte finns någon väg ut. Det är ofrånkomligt att vara i ett manipulativt förhållande utan att bli allvarligt påverkad. Ser du inte upp kan det bli många timmar terapi för att hitta tillbaka till dig själv.

Det händer att personer i din situation kan klandra sig själva för att de är kvar i relationen. Ofta lägger den kontrollerande och manipulerande partnern hela skulden på dig till exempel: genom att säga: 

Farlig kvinna: Om du verkligen älskat mig hade du släppt allt och kommit direkt till mig. 

Partner: Du lämnade ju hemmet och stack 30 mil bort utan att säga något.

Farlig kvinna: Jo, men om man är man och älskar sin kvinna då skall man gör allt även om hon gjort helt fel. 

I själva verket är det partnern som varit opålitlig. Känner du igen dig i det kan du läsa mer om försvaret projektiv identifikation som används av dessa kvinnor.

Beroende på hur manipulativ hon är så är hon ändå väl medveten hur den stereotypa kvinnan skall vara ödmjuk, vårdande och empatisk. Hon har inga problem när det behövs att visa sina  mjukare sidor, men kan också svänga över till att bli extremt aggressiv.

Farliga tjejer och kvinnor kan göra sig för beroende

Att tro på saker som ”Jag skulle inte kunna leva om jag förlorade dig”. Den formen av uttalanden kan vara ett tecken på att din partner vill låsa upp dig. Genom att göra sådana proklamationer sätter det en omedveten press på dig eftersom alla relationer inte varar för evigt. För det andra så var du en bra person innan du träffade din partner och du kommer att vara okej även om hon skulle försvinna ur ditt liv. För det tredje är den här typen av relation alldeles för intensiv och den typen av intensitet kommer inte att pågå för evigt.

Genom att göra den här typen av utfästelser att de är beroende av dig för sin överlevnad är inte sunt. En hög grad av beroende i ett förhållande är långt ifrån hälsosamt. I en del fall kanske de känner att de kan behandla dig som de vill eftersom du inte lämnar dom. Då har du blivit medberoende

I bland kan dessa krav kamoufleras till att ”vi är ett team”. Problemet med detta är att det drabbar relationen på två plan. För det första så behöver du energi utifrån för att växa socialt och utveckla bra relationer utanför din egna relation. Du kan inte vara avstängd från resten av världen. 

Vad du kan göra om du lever med en farlig tjej kvinna 

Bygg gärna en vi känsla så länge du också kan ha andra vänner och sociala kontakter. Om din partner inte tillåter detta har du problem på grund av kontrollbehov, svartsjuka ja då kan det vara dags att lämna.

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Farliga tjejer och kvinnor kan vara psykopater eller narcissister 

Forskningen har länge varit av uppfattningen att det företrädesvis är män som är psykopater. Men forskning visar att det finns många kvinnliga psykopater även om våldstendenserna är väsentligt lägre.

Historiskt sett har forskning alltid varit fokuserad på att män företrädesvis är psykopater.

Det är en vanlig föreställning att män är mer benägna att vara psykopater än kvinnor även om det inte nödvändigtvis är sant. I dag finns forskning på att problematiken förekommer hos kvinnor lika mycket, även om det kan gestalta sig lite annorlunda hos kvinnor. Precis som det finns både manliga och kvinnliga narcissister. 

Mitt råd är: håll dig borta från personer med psykopatiska och narcissistiska drag.
Dessa individer kan besitta ett visst mått av charm men dom är farliga. Skydda dig genom att minska kontakten och håll din kommunikation begränsad om det är möjligt. Inga normala personer är mentalt utrustade för att gå upp emot en person med svår narcissism eller psykopati. Båda kategorierna tycker om konflikter och kan få energi av att jävlas.

Det första du måste inse är att personer med dessa problem aldrig äger sina egna problem. De kommer därför aldrig att söka hjälp eller råd för att förändras. Tyvärr är det ofta deras partner som istället hamnar i terapi för att återhämta sig från den psykiska misshandeln.

Farliga tjejer kan vara ekonomiska parasiter

Ekonomiskt utnyttjande finns i många olika varianter och former. Det vanligaste är att låta dig betala för allt. En annan variant som är lite mer hänsynslös är att sätta dig på en extremt strikt budget medan dom själva spenderar dina pengar. Är dom riktigt förslagna ser dom till att tillskansa sig din egendom genom att skriva över saker, bilar eller hus på sig själva som du blir av med när dom drar.

Farliga tjejer och kvinnor vill ha ett förhållande ”Vi mot hela världen”

Även om detta uttalande bär med sig ett visst romantiskt skimmer kan de förgifta din relation på sikt. Om din parter kräver att ni skall isolera er mot omvärlden kan det bli förödande. Det kanske börjar med att din partner vill begränsa ditt umgänge med vänner. På ytan kan denna påtvingade tvåsamhet verka gullig men i verkligheten använder kanske situationen för att skapa kontroll över dig. Det kan vara början till ett klassiskt isolerande.

Är din partner otrogen?

Farliga tjejer och kvinnor kan ägna sig åt känslomässig misshandel

Känslomässig misshandel kan vara väldigt påfrestande och utmattande om det pågår en längre tid. I dejtingfasen är det inte ovanligt att vi stöter på varm och kall leken som ett sätt att skapa intresse. Men om denna lek fortsätter i relationen kan det vara extremt dränerande och allvarligt påverka din både din hälsa och din självkänsla. Lite besatthet kan verka normalt i förälskelse fasen i början. Personen finns i dina tankar och hon ockuperar ditt liv. Du väntar på hennes samtal eller att hon skall skriva ett mess och du följer henne intensivt på Facebook, Instagram eller andra sociala medie plattformar. Du har tappat din egen självkänsla och har kommit in i landet ”å nej; jag kan inte sluta tänka på henne”. Jag har haft många klienter som varit i farliga relationer och dom har tappat bort sig själva helt och hållet. Deras självkänsla har varit helt borta så till den grad att de tappat bort sig själva helt och hållet.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *