Du lär din partner hur de ska behandla dig Relationsskolan del 6

 

Det är inte helt ovanligt att personer i relationer gör våld på sig själva genom att inte sätta tydliga gränser. Vi lär människor hur dem ska behandla oss. Generellt sett lär sig din partner genom den feedback hen får av dig  Det betyder att du både medvetet och omedvetet kommer att ge feedback till de människor du har omkring dig.

När dina gränser inte är tydliga, kommer människor omkring dig att utmana dina gränser tills dess att du sätter ner foten. Varje relation definieras därmed med hjälp av de inblandades beteenden. Detta sker antingen genom att du belönar dem, eller att du passivt tillåter dem att fortsätta med sitt negativa beteende.

Helena hade ett stort behov av att kontrollera var Peter befann sig någonstans. Helena krävde att han skulle redovisa sin exakta position och sitt umgänge. Om du accepterar ett sådant beteende, säger du indirekt till din partner: ”Detta beteende som du har är helt okej. Jag accepterar att du förhör mig.” Sannolikheten för att detta kommer att fortsätta under hela relationen är då stor.

Om du istället markerar att du inte uppskattar den typen av beteende, så ger du din partner möjligheten att acceptera och respektera det du säger. Om fallet är att din partner inte kan hantera att du inte vill bli förhörd då är det läge att sätta sig ned och diskutera er relations framtid.

Det är inte säkert att du får det som du behöver genom att ge uttryck för hur du känner, men du kommer att må oändligt mycket bättre när du börjar stå upp för dig själv. Om du inte står upp för dig själv så innebär det att din partner kommer att flytta fram gränserna, tills det att du säger stopp.

Det spelar ingen roll vilken typ av relation det handlar om. Din partner kommer alltid att agera utifrån hur du reagerar. Det är inte alltid lätt att bryta gamla mönster. Det kan vara lämpligt att förvarna sin partner om man står i begrepp att göra stora förändringar med sig själv.

Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Du lär din partner hur de ska behandla dig Relationsskolan del 6”

  1. Pingback: Jonas Gåde: Äger ni problemet? | jonasgadeblogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *