Det osynliga barnet psykologi psykodrama

 

”Jag var det osynliga barnet, mamma och pappa såg inte mig”

Det osynliga barnet lär sig tidigt att inte ta någon plats eller ställa till med besvär. ”Visst är det bra att vi åtminstone har ett barn som Lisa. Om bara de andra vore likadana. Lisa ställer inte till med några problem. Hon sköter sig själv och varken syns eller hörs”. Om barnets syskon har varit hjältar, räddare eller syndabockar, är det lätt att förstå att familjens totala uppmärksamhet inte längre räcker till. Det osynliga barnet får inte kontakt med de övriga i familjen. Ingen bryr sig. Istället utvecklar barnet en rik inre dialog och fantasi. Hen lär sig att ju mindre besvär föräldrarna har, desto mer omtyckt blir han/hon. Barnets rättighet att finnas till, upprätthålls genom att det inte tar föräldrarnas tid i anspråk.

”Som osynligt barn blev mina behov inte viktiga”

När barnet tar upp sina egna behov, finns det inget utrymme. Därför lär sig barnet tidigt att den bästa rollen att spela, är att vara osynlig och göra så lite väsen av sig som möjligt. Genom att ställa till med så lite besvär som möjligt, uppfyller barnet föräldrarnas krav. Det osynliga barnet saknar kontakt. Barnet är inte en integrerad del av familjen, utan svävar liksom utanför den. Det osynliga barnet känns ofta igen på att det är snällt. Att inte göra väsen av sig och vara snäll, blir barnets överlevnadsstrategi. Eftersom barnet vet att det i verkligheten inte har någon plats i familjen, är det försiktigt när det gäller att visa sådant som skulle kräva utrymme. Det osynliga barnet saknar dock inte känslor, även om det hela tiden upplever att dessa inte räknas. Eftersom det osynliga barnet inte får finnas i den verkliga världen, bygger de en egen fantasivärld. Många gånger är barnet en känslomänniska, som kan söka tröst i konstnärliga verksamheter som måleri och poesi. Detta väcker barnets ilska och vrede över att inte få finnas. Om känslorna av vrede hotar deras bräckliga ställning i familjen, upplever barnet vreden som ett hot mot den egna tryggheten och blir deprimerad. Barnet förstår inte sin depression och inte heller någon annan i familjen heller. Naturligtvis ser ingen något samband mellan depressionen och barnets oförmåga att uttrycka sin vrede. Däremot belönas barnets snällhet upprepade gånger.

Testa din självkänsla!

 

”Som osynlig barn frågar man sig. Vem är jag?”

Barnet försöker kanske gestalta sin inre erfarenhetsvärld med hjälp av dem. Hela barnets väsen ropar:

  • ”Vem är jag?
  • Vad betyder mina tankar och mina känslor?”

Kanske har barnet en hemlig vän i dagboken. I den kan det få utlopp för hela sin längtan, sitt behov av tröst och sin smärtsamma ensamhet. Det osynliga barnet förhåller sig mycket dramatiskt till sig själv. Dess känslor och innersta tankar får oproportionerliga mått, därför att barnet inte har fått se dem i deras rätta proportioner i växelverkan med andra.

  • Vad brukar människor prata om med varandra”
  • ”Hur skall jag vara för att vara som dom andra?”

Det osynliga barnet betraktar och iakttar andra för att sedan kunna smälta in. Det försöker vara så naturligt som möjligt, härmar andra och förvandlas på ytan. Barnet uppfattas som annorlunda och man trivs inte i dess sällskap. I andras sällskap är det osynliga barnet nyckfullt. Eftersom det finns mycket känslor inom barnet – känslor, minnen och upplevelser – kan andra uppleva att de överreagerar i andra sammanhang. En del osynliga barn kan därför leva ut på dagiset och i skolan och föräldrarna förstår ingenting. I skolan kan det gå så långt att de andra barnen undviker det osynliga barnet på grund av dess egendomliga reaktioner.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

2 reaktioner på ”Det osynliga barnet psykologi psykodrama”

  1. Själv var jag de svarta fåret men kan ändå känna igen mig då folk inte förstod att anl till mitt beteende var att de va inte ok prata om känslor och Helle egentligen inte visa dem heller men känslo människa som jag är så gick inte de dölja utan kom ut i utbrott

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *