Det finns en positiv intention bakom varje beteende

 

Hur kan jag förändra mig själv? Det finns alltid en positiv intention bakom allt vi gör. Malin kände sig väldigt obekväm när hon skulle fika på jobbet. Hon blev en mästare på att hitta ursäkter till varför hon inte hade tid att fika och utvecklade olika strategier för att hantera sina otillräcklighetskänslor.

Jonas: Frågan är Malin, vad vinner du på att fortsätta leva på ditt gamla sätt? Vilka fördelar har du av att fortsätta bete dig som du alltid har gjort?

Malin: Det är ju inte bra, men jag förstår inte vad du menar.

Jonas: Du kanske tänker att du är annorlunda, att du inte är kontrollerad av att få ”payoffs” (de vinster du förväntar dig med ditt beteende)?

Den positiva intentionen med Malins beteende var att hon helt enkelt inte orkade leva upp till sin bild av att hela tiden vara trevlig. Då var det var bättre att ljuga för kompisarna än att vara sann mot sig själv.

Tänk på att det ibland inte alltid är lätt att hitta det som ger en payoff, men den finns där alltid, hur tokiga våra beteenden än är. Det finns alltid en positiv intention bakom en persons handling.

Genom att ta reda på den positiva intentionen bakom ditt agerande, ger du dig själv fler valmöjligheter och effektivare alternativ att uppnå det du önskar.

När vi tittar närmare på hur vi agerar i en del sammanhang, är vårt beteende inte alltid förnuftigt. Men det finns alltid ett syfte – hur fel tillvägagångssättet än är.

MalinJag har aldrig tänkt på det sättet.

Jonas: Det är så det är. Om du inte har hittat dina payoffs, innebär det bara att du inte har tittat tillräckligt djuptSå länge vinsterna av att hålla kvar det gamla mönstret väger tyngre än att ändra kurs till en mer hälsosam livsstil, kommer du att stanna i ditt gamla mönster. För att komma till rätta med ditt negativa beteende, måste du förstå vilka fördelar du skapar för dig själv. Först när du kommer fram till vad den positiva intentionen är, har du en möjlighet att göra en förändring.

Fundera på hur det är för dig. Kanske har det gått så långt att ditt beteende är automatiskt och att du inte längre reflekterar över det du gör? Tro mig, det finns alltid någon form av payoff, även på saker som inte vi tycker är bra, annars skulle du inte göra det du gör!

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

2 reaktioner på ”Det finns en positiv intention bakom varje beteende”

  1. Pingback: Hur kommer jag ur en farlig och destruktiv relation? – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Förnekandets psykologiska förklaringar – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *