Bota tonårsdepression deppig tonåring

”Min dotter eller son är deprimerad”

I min förra blogg skrev jag om depression hos tonåringar. Idag tar jag upp hur man botar den.
 

Behandling av tonårsdepressioner

Om din tonåring är deprimerad är det viktigt att hen får snabb och professionell hjälp. Om depressionen lämnas obehandlad kan den i värsta fall förvärras till den grad att den blir livshotande. Om en deprimerad tonåring vägrar behandling kan det vara nödvändigt att kontakta psykolog eller en terapeut. Genom skolans försörj kan BUP vara ett alternativ men väntetiderna är långa. 
 

Behandling av tonårs depression genom psykoterapi

Några av de vanligaste och effektivaste sätten att behandla depression hos tonåringar är: Psykoterapi, speciellt kognitiv och lösningsfokuserad terapi, hjälper tonåringar. Tillsammans med terapeuten kan de undersöka händelser och känslor som är smärtsamma eller bekymrar dem. Psykoterapin lär dem hur de ska hantera jobbiga känslor och händelser. Personligen tycker jag inte valet av terapiform är det viktigaste. Det viktigaste är att din tonåring har förtroende för sin terapeut men självklart skall vederbörande vara kunnig men utan relation faller terapin platt.

Tonårsdepressioner olika behandlingsformer  

Det finns många olika former av terapiformer Kognitiv terapi. KBT Psykodynamisk terapi. Personligen tycker jag inte det viktigaste är vilken terapiform som man väljer. Det viktigaste är att klienten har förtroende för sin terapeut eller psykolog. 
Arbetet tillsammans med terapeuten går ut på att tillsammans med klienten försöka hitta och förstå på vilket sätt man har fastnat, samt från vem eller vilka man kämpar att försöka frigöra sig från. 
 

Testa om du är deprimerad!

Behandling tonåring med depression med läkemedel medicin 

Det finns naturligtvis fall där läkemedel kan vara att föredra, exempelvis om personen i fråga är riktigt tungt deprimerad. I de flesta fall tycker jag att terapi är att föredra i vart fall initialt för att se om man kan byta tankemönstret utan hjälp av medicin. Att ordinera medicin utan terapi är aldrig en bra lösning. Det finns olika typer av antidepressiv medicin tillgängliga. Ny forskning visar att ungdomar med depression kan svara mer positivt på SSRI än tricykliska antidepressiva. Det kan ta ett par veckor för medicinen att börja fungera.

Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom en tonårsdepression

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Bota tonårsdepression deppig tonåring”

  1. Pingback: Hur vet man att ens tonåring är deprimerad? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *