Bota hantera ångest, rädsla och oro

”Min rädsla stoppar mig”

Du måste inse att rädsla är något som är fullt normalt och som alla bär på. Du kanske tror att en del människor är naturligt gladare och aldrig känner någon rädsla? Det finns bara två rädslor som vi bär med oss redan från födseln. Det är rädslan för höga ljud och rädslan för att falla – alla andra rädslor har du lärt dig själv. Det finns två andra inlärda rädslor som ställer till mycket trassel för oss. Den ena är rädslan för att bli avvisad och den andra är rädslan för det okända.
 
Det bästa vapnet mot rädsla är att lära sig mer om hur den fungerar. Grunden till våra rädslor lär vi oss medan vi växer upp. Det beror på att vi är beroende av våra föräldrar för att få mat och husrum och så vidare. Automatiskt lär vi oss, mer eller mindre omedvetet, att det är viktigt att komma överens med andra. Sakta växer det fram en rädsla för att inte göra allt rätt och bli kritiserad – det skulle ju kunna innebära att vi blir övergivna.
 
En person med mindre rädsla kommer att fortsätta tycka om sig själv även om han misslyckas och kan därför lättare utnyttja sin fulla potential. Den andra rädslan handlar om tanken på förändring, vilket i sin tur kan väcka ångesttankar eftersom vi kan förlora kontrollen. Vi stannar hellre där vi befinner oss, eftersom vi i alla fall vet vad vi har, även om det är dåligt. En del människor hindrar sig själva från att göra saker, eftersom de är rädda för att göra något förödmjukande eller konstigt inför andra människor. Den här rädslan är grundad på en alltför stor uppmärksamhet på vad andra tycker och ett alltför stort behov av att andra ska tycka bra om en. Rädslan ger sig till känna framför allt på två olika sätt. Det första är genom inre röster och det andra är genom bilder. Låt mig ge ett exempel:
 
Jag höll nyligen i en workshop under rubriken ”Att utveckla mod”. En av deltagarna hade en fruktansvärd skräck för att tala inför publik. Jag bad honom sluta ögonen och se framför sig vad han såg när han skulle tala inför publik. Först förstod han inte vad jag menade – han kände ju bara en känsla i magen.
 
Då bad jag honom stanna upp och försöka se vilken bild hans hjärna valde att plocka fram. Han berättade då förvånat att han såg ett hav av stirrande ögon och att några människor buade åt honom. Han verkade först lite besvärad över sina inre bilder och röster, men jag försäkrade honom om att det var helt normalt. Därefter bad jag honom se någon annan person tala och som han dessutom uppfattade som en bra talare.
 
 
Hans fysiologi förändrades snabbt och han slappnade av. Jag bad honom sedan att göra en liten film för sitt inre öga, där denna person höll ett tal om vad som helst. Sedan bad jag honom se personen hålla ett nytt tal med hans egna ord, om och om igen. Därefter fick han skapa en ”dubbelgångare” av sig själv som hade samma kvaliteter som en bra talare. Han kunde nu se publiken på ett nytt sätt och därmed bokstavligen se allt ifrån ett nytt perspektiv. En annan viktig sak att komma ihåg är att rädslan nästan alltid kommuniceras från det omedvetna. Ditt omedvetna och reptilhjärnan försöker kommunicera fara till dig, att du måste vara försiktig. Många människor har svårt att förstå att en intensiv rädsla eller fobi kan förändras så snabbt och lätt. Faktum är, att du inte kan förändras långsamt – din hjärna lär sig alltid blixtsnabbt. Precis på samma sätt som du kan lära dig en sak blixtsnabbt så kan en del rädslor plockas bort lika fort.
 
 

Testa om du har generell ångest GAD!

Vad kan du göra nu?

Du har redan tagit ett stort steg framåt när du vågar möta dina rädslor. Om du succsesivt börjar utmana dina rädslor kommer du på sikt att få de meningsfulla och djupa relationer du önskar. Om har en historia där livet varit en kamp kan det kännas obekvämt, förvirrande till och med hotfullt att etablera en kärleksfull relation. Då är det viktigt att komma ihåg att rädslorna bara är gamla försvarsmekanismer och inte förutsägelser om framtiden. De hade ett syfte då, men inte nu.

”Övning och tips mot rädsla och oro”

Tänk på något som du är rädd för. Gör en film av det hela. När du ser och lyssnar till filmen, notera vilka obekväma känslor du har. Kör filmen klart och tydligt från början till slut.

Kör nu filmen baklänges. Se dig själv utifrån och spela upp filmen baklänges snabbt i färg. Det ska bara ta några sekunder. Det är precis som om du körde filmen baklänges på snabbspolning i en video. Gör detta 10-15 gånger och försök se filmen så tydligt som möjligt även om det är svårt.

Gå nu tillbaka till steg 1 och försök spela filmen på samma sätt som då. Notera om känslorna är lika starka eller om någonting har ändrat sig.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Bota hantera ångest, rädsla och oro”

  1. Pingback: Min partner, kille, tjej skyller ifrån sig. – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Min partner är nymfoman, översexuell, sexgalning – Psykologitest blogg

  3. Pingback: Jag känner mig ensam – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *