Att vara medberoende

”Hur påverkas jag av att vara medberoende”

Medberoende syftar på ett mönster man fann hos dem som levde med alkoholister. De medberoende kännetecknas av att de ständigt tar hand om andra på bekostnad av sig själva. Det är inget konstigt att längta efter att bli bekräftad eller omtyckt. Det är först när du offrar din egen ärlighet och börjar göra våld på dig själv, som du går för långt. Om du bygger upp din tillvaro på att folk ska älska dig, handlar det inte om kärlek utan om medberoende och definieras som omogen kärlek.

Tecken på att du är medberoende ”Jag tar överansvar”

Jag fick höra en historia om överansvar från en kvinna som var lite av en ”hjälpare”. Själv var hon mestadels hälsosam, men hon hade en väninna som hade svårt att stå upp för sig själv. En helg hyrde alla kompisarna en stuga långt utanför Kungälv – mitt i skogen. Hon som inte kunde stå upp för sig själv var inte bjuden av någon anledning. Alla partajade och klockan fyra på morgonen blev alla killarna hungriga. Vad hände? Just det, de ringde till tjejen som låg och sov och vad gjorde hon tror Ni? Hon skyndade sig och satte sig i bilen – klädd bara i sin morgonrock.

Killarna var inte klara när hon kom till gården där de festade så hon fick sitta och vänta i bilen i en halvtimma. Sedan körde hon alla killarna till ett gatukök i Göteborg, så de kunde handla en halvspecial. Därefter körde hon varje kille hem till sitt. När hennes väninna frågade: ”Hur kan du ställa upp så? Du blir ju bara utnyttjad!”, Hon svarade

Nej, det tycker jag inte. Jag hade ändå inget att göra. Jag låg ju bara och sov.” Nu vet inte jag hur många av er som sätter skrattet halsen för det ett tydligt exempel på någon som tappat bort sig fullständigt.

Tecken på medberoende. Relationen är inte jämlik 

När en relation infekterats av medberoende präglas den alltid av bristande jämlikhet. Som du vet, fungerar relationer bäst mellan likvärdiga människor. När du blir vaksam på detta fenomen, kommer du också att upptäcka hur lätt det är att inte vara sanningsenlig mot dig själv. Det gäller både män och kvinnor. Istället för att ta sin del av ansvaret – tar den medberoende ofta på sig allt ansvar. Omedvetet hamnar parterna i ett rollspel. I en relation som präglas av medberoende hamnar den ena parten i rollen som tagare och den andre som givare. Det kan se välmenande ut vid en ytlig betraktelse, men det är förödande i långa loppet. Istället för att kräva att andra ska ta ansvar säger den medberoende: ”Det är synd om dig, du har haft en sådan taskig uppväxt och därför gör jag din del av jobbet också”.

Vad vi i själva verket gör är att vi ta bort möjligheterna för vår partner att utvecklas. Parterna kan också utöka rollspelet med en tredje roll som anklagare – beroende på vilken pjäs som ska spelas upp. Ett förhållande som präglas av medberoende skapar nästan alltid rädsla hos den ena parten när den andra parten vill vara för sig själv. Självklart måste graden av självständighet vara någorlunda jämt fördelad.

 

Testa din självkänsla!

Om du vill leva i en hälsosam relation, måste du se till att din partner tar sin del av ansvaret – varken mer eller mindre. Under ytan av ett medberoende finner vi ofta en liten flicka eller pojke, som lärt sig att vara duktig genom att vara andra till lags; en person som blev bekräftad för det hen gjorde, inte för den hen var. 

Tecken på medberoende kan vara trasslig uppväxt 

Det är inte ovanligt att de som är medberoende har försummats, missbrukats, svikits eller blivit avisade i bandomen och att dessa trauman åter aktiveras av aktuella händelser. Ibland kan de framkallas av omedvetna situationer som påminner om ditt förflutna så att det kan läka. De händer också att utfallet blir det motsatta vilket kan vara förvissande, eftersom de förväntar sig att behandlas illa så som när de växte upp.

Ditt förflutna bestämmer också vilken typ av anknytningsstil du har. Om du har haft en trygg och hälsosam anknytning (detta är inte så vanligt bland medberoende) är du mer motståndskraftig och kan återhämta dig fortare efter en turbulent period.

Den medberoende tror ofta att de gör allt i all välmening, men bakom deras medvetna beteende finns en stark drivkraft att bli älskad. De önskar förtvivlat att vara nära sin partner samtidigt som de är livrädda för bli avisade. Därför väljer vi istället att låtsas att hindren inte finns, istället för att konfrontera dem. Man finner ofta detta problem i en omogen kärlek där båda parter har byggt upp skenbilder av verkligheten. Genom att sticka huvudet i sanden som en struts, stödjer de den andres självbedrägeri. Denna ömsesidiga överenskommelse kan ske både omedvetet och medvetet. Oavsett kommer det att leda till att din relation dör.

9 olika punkter för att bli medberoende (obs ironiskt)

  • Oroa dig för allt även sådant som du inte har kontroll över
  • Vid konflikter erkänn att det var ditt fel, även om det inte var det
  • Låtsas inte om dina negativa känslor som ilska, rädsla eller sorg
  • Säg aldrig sanningen
  • Ta allt ansvar. Låt din partner fortsätta med sina dåliga vanor
  • Säg aldrig nej. Gör även sådant som du hatar
  • Välj arbetsgivare och partners som kan trycka ner dig
  • Säg aldrig nej, för då kommer folk hata dig
  • Fundera inte på dina egna behov

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Att vara medberoende”

  1. Pingback: Medberoende dödskyssen för dig och din relation – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *