Är jag kär i en psykopat narcissist?

Jag tror att min pojkvän är narcissisist

Du är inte ensam. Narcissister kan vara både spännande och karismatiska, men också farliga. Deras charm och känsla för att synliggöra dig kan vara bländande, men det finns också mindre attraktiva sidor som visar sig genom avsaknad av empati och ett beteende som påminner om Dr Jekyll och Mr Hyde. Idag är det ganska vanligt att människor slänger sig med diagnoser. De senaste åren verkar psykopat och narcissist toppat listorna. 

Freud var den som först definierade narcissism för nästan 100 år sedan, baserad på den grekiska mytologin om Narcissus som blev förälskad i sin egen spegelbild. Deras charm och känsla för att synliggöra dig kan vara bländande, men det finns också en mindre attraktiv sida som visar sig genom avsaknad av empati och ett beteende som påminner om Dr Jekyll och Mr Hyde. Narcissisten är ständigt på jakt efter uppmärksamhet och beundran. De lever i sin lilla fantasivärld där hen är bättre än alla andra. Det är inte ovanligt att de fantiserar om att bli berömda, rika eller åtnjuta andra framgångar. 

Eftersom deras status baserar sig på fantasier, kan de vara mycket känsliga för kritik. Om man ifrågasätter dem kan de gå så långt att de ställer till med fruktansvärda vredesutbrott.


Många gånger när vi talar om narcissism tror vi att det är en manlig företeelse, men ny forskning visar att kvinnor ger uttryck för narcissim på ett annorlunda sätt. När ”NPD Narcissistic Personality Disorder” visar sig i extremare fall, kan de som råkar illa ut drabbas hårt. 

Testa om du lever med en narcissist!

Vad som skiljer dessa narcissister från den milda varianten är att de behandlar människor som objekt, kan sakna empati och är beredda att göra vad som helst så länge det stärker deras ego. Freud skiljde mellan primär och sekundär narcissism. Primär var en naturlig del av barnets utveckling; när en två-åring är oförmögen att inse att någon annan behöver acceptera hans egna vilja. Den sekundära är en regression till barnslig själv-besatthet.

 

När vi tänker på narcissism, är det två stereotyper som tenderar att ploppa upp. Först är det den skrytsamma, självupptagna mannen som skryter om sina erövringar. Sedan har vi också den självmedvetna narcissistiska kvinnan; smal och snygg, besatt av sin egna fysiska åtråvärdhet. Ordet narcissism används nästan alltid negativt, för att beskriva andra människors beteenden, aldrig våra egna. Vi antar att det nästan alltid är ett manligt drag – en fortsättning av maskulina beteenden som inkluderar tävlingsinstinkt, egoism och brist på känslighet.

Författaren till Generation Me, menar på att ett antal kvinnor kan visa upp narcissiska drag och de är nästan lika höga som för män. Kvinnor är emellertid troligare att uttrycka narcissim på olika sätt. Istället för att skryta om dessa erövringar, klagar de på bristen av dem: Söker bekräftelse, men ändå finner dem sig själva sakna det Källa Twenge, psykolog och författare

Jonas Gåde

 

Materialet är © copyrightskyddat

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *