Är du en känslomänniska?

Det första du bör göra är att fråga dig själv vems tankar och känslor som du egentligen bär på? Som du redan vet så lär vi oss genom att kopiera känslor och tankar, som vi sedan blandar med våra egna föreställningar. När du börjar arbeta dig själv kan du möta dina ytkänslor, men under dessa kommer du förr eller senare i kontakt med dina grundkänslor. Det krävs mycket mod för att våga fundera ut vad som egentligen ligger bakom. Det innebär att man stannar kvar i nuet, istället för att låta känslorna driva iväg på tidsaxeln. Visst kan det vara jobbigt, men smärtan har inget annat syfte än att visa dig vägen till sanning. Vi är alla rädda för att möta oss själva på ett djupare plan, men under alla känslor så finns dina sanna behov.

Tro mig, många av dina problem kommer att försvinna när du får kontakt med din kärna. Genom att lägga locket på dina känslor, binder du energi som kan användas till något mer positivt. Om du istället integrerar så kommer du att frigöra energi. Många gånger i mitt arbete ser jag begåvade och sensitiva människor, som har fullt upp med att hålla sina känslor i schack istället för att leva livet. Det kan ibland vara irriterande att upptäcka att många av de känslor som ställer till mest problem för oss inte är våra egna. Även om känslan finns i din kropp just nu, innebär det inte att du äger den. Många gånger har du lånat den omedvetet.

Det är inte ovanligt att man lånar känslor från föräldrar eller andra förebilder som kanske saknade resurser att ge oss det vi behövde. Jag vet inte hur det är med dig, men när jag hittar något som jag har lånat av någon, brukar jag lämna tillbaka det så fort jag kan. Om du är en känslomänniska, kan följande vara bra att tänka på för att hjälpa dig att utvecklas ännu mer. Först av allt, tänk inte på dina känslor i tid och otid. De är inte någon sann källa till stöd för dig, men detta har du säkert redan förstått. En del människor upplever detta som märkligt då de ”måste” förstå sina känslor för att kunna förstå sig själva – speciellt sina negativa känslor. Sluta upp att överanalysera allting. Det leder bara till att du tar det personligt och blir osäkrare på dig själv, samt mer självupptagen och introvert.

Du är inte vad du gör – lika lite är du dina känslor. Du är mycket mer än så. Kom ihåg att dina känslor enbart talar om för dig vad du känner just nu i detta ögonblicket och inte nödvändigtvis något mer än detta. Från och med idag har du ett nytt val, att inte längre låta dina tillfälliga känslomässiga reaktioner styra hela ditt liv. För det andra, behandla dig själv med respekt. Bra självkänsla kan bara utvecklas genom att du tillåter dig själv att göra positiva erfarenheter. Det finns inga misslyckanden, bara feedback. Utmana din karta genom att göra saker som leder till detta.

Sluta tänk att du alltid måste känna dig redo och att du alltid måste skjuta upp allt tills det känns rätt. Om du börjar med något mycket litet, förbind dig själv att avsluta det hela. Sluta upp med att vara en bättre vän till andra, än du är till dig själv. Vad jag menar med detta är att du har en benägenhet att säga och göra saker mot dig själv, som du aldrig skulle komma på tanken att göra mot någon annan. Var inte så hård mot dig själv! Stå istället upp för dig själv och investera din tid och energi i saker som är riktigt bra för dig. Inse att du är unik! När du slutar upp att vara så självupptagen, kommer du att delta i livet och se vad det har att erbjuda.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

Här finner du mer material om känslor: Varför har vi känslor?, Undvik känsloträsket

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Vad säger din magkänsla om din relation? Del 1 (Testet)

Har du och din partner varit tillsammans ett tag och investerat både tid och energi då kan det vara riktigt …
Läs Mer

Dilemma 1, svartsjuka och kontrollbehov

”Min partner är sjukligt svartsjuk”Sjuklig svartsjuka har smugit sig in i Katjas och Stefans förhållande. De har varit tillsammans i …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

2 reaktioner på ”Är du en känslomänniska?”

  1. Hej,Är känslomänniskor vanligare bland kvinnor än bland män? varför är det så i så fall? är vi mer sensitiva överlag?Har förstått att jag själv är en känslomänniska, oroar mig gärna i förväg för saker och ting som Kanske kan hända, är väldigt intiutiv och känner ofta av stämningen när jag kommer in i ett rum med folk. Är deta vanligt hos känslomänniskor? Försöker att "jobba" med mig själv , leva i nuet och inte ta ut ev sorger i förskott.Ulla-Britt

  2. Hej Ulla.BrittJo det finns en över representation av kvinnor när det gäller känslomänniskor. Man brukar säga att 65% av känslomänniskorna är kvinnor. Där med inte sagt att det finns okänsliga kvinnor har stött på dem både på nära och långt håll :)Generellt sett är det nödvändigtvis inte så att känslomänniskor har katasrof tankar "dvs: tänker negativt om framtiden" finns många människor som är avstängda känslomässigt men som ochså lider av katasroftankar tex de med tvångstankar. Men generellt sett är de som har känslomässig profil har lättare att föreställa sig negativa konsekvenser.På Måndag håller jag en föreläsning om Öppet eller stängt hjärta som du gärna kan få komma på om du bor i Göteborg. Du kan läsa mer här http://www.comunicera.seTa hand om dig. Jonas

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *