Är din partner känslomässigt avstängd?

”Min partner, kille, tjej visar inga känslor”

Okänslighet och känslomässig avstängdhet är vanligast hos män. Hela 85% av de som använder sig av denna strategi är män. Forskare menar att anledningen ligger på en djupare nivå, som präglas av vårt evolutionära arv. Antropologisk forskning menar att vi genom vår långa utveckling präglats väldigt starkt av våra rigida könsroller. Kvinnorna specialiserade sig tidigt på att ta hand om barnen, medan männen utvecklade sin förmåga att jaga. När mannen konfronteras med missnöje från kvinnan så känner han sig otillräcklig och kan inte se behovet hos kvinnan förenas emotionellt, utan drar sig istället undan. Om du lever med en partner som är känslomässigt avstängd, kallar jag mönstret för stenansikte.

”Min partner drar sig undan när känslorna blir för jobbiga”

Ju mer översvämmad stenansiktet känner sig av kritiken från sin partner, ju mer känslig blir han för att hans partner ska svämma över igen. Därför drar han sig undan från alla känslor och allt obehag genom att stänga av. Vad han vanligtvis inte tänker på är att han samtidigt säger nej till sin relation när han blir ett stenansikte. Detta gör hans partner ännu mer irriterad. En person som använder sig av denna strategi ger heller ingen återkopplande feedback i form av en tvåvägskommunikation. Han ger på sin höjd en nick med huvudet, ler överlägset, hånflinar eller säger något som jaa” eller ”uh-uh” och går därifrån. Detta får motparten att känna du bryr dig inte om vad jag tycker”. Detta beteende kan leda till att motparten känner sig värdelös och ointressant. Jag minns en klient jag hade som berättade om sin farfar som var helt jävla avstängd.

När hans lillebror gick bort så vädjade systern till honom 

Systern: Klart att du måste gå på din brors begravning 

Farfar: Varför då? 

Systern: För att det hör till god ton att man gör, det är din bror. vad är du inte förstår.

Farfar: Varför skall jag gå han kommer ju inte gå på min begravning. 

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Ett väldigt tydligt exempel på en person som är helt avstängd känslomässigt. Förklaringen till vad som händer i oss när vi svämmar över, är att det samtidigt sker hormonella förändringar. Adrenalinet flödar, vilket aktiverar reptilhjärnan som slår på fly eller fäkta-responsen i takt med att blodtrycket ändras. När din kropp har hamnat i detta tillstånd så reagerar den äldsta delen av hjärnan, som är den mest primitiva, och konsekvenserna kan bli förödande. Dina möjligheter att bearbeta information är reducerad, din förmåga att tolka signaler blir svårare och det blir omöjligt att lyssna. De kan till och med få svårt att förstå vad sin partner säger. Att hitta konstruktiva lösningar i detta tillstånd är nästan omöjligt. Dessa förändringar är så dramatiska att om en partner ofta svämmar över i sina känslor, kan det leda till stora påfrestningar i relationen.

Vad som också inträffar när man känner sig översvämmad är att de fysiska reaktionerna kommer som ett brev på posten. En av de mest uppenbara av dessa reaktioner är att hjärtfrekvensen går upp. Det kan snabbt skena iväg mot 100 slag per minut, till och med så högt som 165, i kontrast till en typisk hjärtfrekvens som är runt 70-80 för en normal, stillastående person. 

Det är detta som stenansiktet vill undvika. Eftersom männen jagade i grupp så krävdes det att man kunde behålla adrenalinet för att inte äventyra gruppens säkerhet. Av denna anledning så flödar mäns adrenalin lättare och avtar inte på samma sätt som kvinnors efter ett bråk. När män är uppjagade efter ett gräl och därefter blir tillsagda att lugna ner sig under tjugo minuter, sjunker inte deras blodtryck, utan de håller sig kvar på en hög nivå i avvaktan på att få möjlighet att slå tillbaka eller ge igen. Kvinnorna däremot kan mycket lättare lugna ner sig inom dessa tjugo minuter och får snarare högt blodtryck om hon skulle bli tvingad att ge tillbaka. Eftersom konflikter resulterar i större påfrestningar för mannen, är det inte konstigt att fler män än kvinnor försöker undvika bråk.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

6 reaktioner på ”Är din partner känslomässigt avstängd?”

  1. Pingback: Utveckla din sexualitet genom att öppna ditt hjärta – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Den manliga och kvinnliga sexualiteten – Psykologitest blogg

  3. Pingback: Mammans relation med sin son – Psykologitest blogg

  4. Pingback: Utveckla, förbättra din sexualitet med ett öppet hjärta – Psykologitest blogg

  5. Pingback: Hur skiljer sig den maskulina och feminina sexualiteten ? – Psykologitest blogg

  6. Pingback: 4 vanliga sexproblem – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *