11 tecken på att du lever med en kvinnlig narcissist

 

Den här artikeln vänder sig till dig som lever eller dejtar en kvinna som lider av narcissistisk personlighetsstörning. Om du gör det är sannolikheten stor att du på sikt kommer att få problem. Narcissism är en komplex personlighetsstörning som präglas av ett antal symtom som grandiositet, brist på empati, tendens till manipulativt eller kontrollerande beteende och ett näst intill tvångsmässigt behov av beundran. Sist men inte minst en känsla av överlägsenhet. Kanske har du funderat över om det är män eller kvinnor som har mest narcissistiska drag, nu finns det vetenskapliga bevis på att männen ”vann”.

Enligt DSM diagnostiseras mellan 0,5 och 1 procent av befolkningen i allmänhet (50 till 75% är män) med NPD. Källa Diagnos Statistical of Mental disorders

Störningen förekommer i olika grader lindrig, måttlig och svår.

Skillnaden mellan manliga och kvinnliga narcissister  

Den kvinnliga narcissisten kämpar med att dominera andra kvinnor medan manliga narcissister använder sin charm tillsammans med sitt utseende för att uppnå sina mål. Många kvinnliga narcissister är generellt sätt attraktiva och precis som den manliga, snygga välbyggda narcissisten använder den kvinnliga narcissisten sin sexualitet till sin fördel. 

Kvinnliga narcissister är charmiga

Allt börjar ofta bra. Kvinnliga narcissister är duktiga på att synliggöra sin partner i början. De är skickliga på det som kallas ”kärleksbombning”. De kan ge dig komplimanger, att du är smart eller hur bra ni passar ihop även om ni bara träffats en kort tid. Narcissister vill gärna vara med en partner som har bra status i deras ögon , rika, snygga och framgångsrika eftersom de själva upplever sig själva som speciella. Men det dröjer inte länge innan de hittar något som inte passar då försvinner charmen och du får se en annan sida.

Kvinnliga narcissister har svårt att visa empati

Många gånger visar kvinnliga narcissister en brist på empati. De saknar förmåga att känna in hur deras partner känner. Det visar sig ofta tydligt i vardagen. De frågar sällan hur du haft det på jobbet eller hur dina barn mår. De kan också bli irriterade eller helt ointresserade om du ger uttryck för saker som bekymrar dig eller gör dig ledsen. Deras oförmåga att visa empati leder ofta till att förhållanden till slut kollapsar.

Testa om du lever med en narcissist!

Kvinnliga narcissisters förkärlek för ”silent treatment” 

För den kvinnliga narcissisten har begrepp som tillit eller ärlighet inte någon högre prioritering. De kan göra romantiska utfästelser som passar dem för stunden, men de är helt likgiltiga för den smärtan de orsakar sina partners när de plötsligt drar sig ur. ”Silent treatment” är en vanlig strategi för kvinnliga narcissister. Om de känner sig kränkta efter ett bråk kan de vara tysta och invänta att partnern skall komma tillbaka. Om den kvinnliga narcissisten ber dig om en ”paus” eller ställer till med ett bråk med argument tagna ur luften är det ofta en ursäkt för att lämna förhållandet tillfälligt för att utforska andra och bättre alternativ.

Vad som nämnts ovan styrks av forskningen. Personer med narcissism har lättare för otrohet, även om det finns tillfredsställelse i det nuvarande förhållandet. Källa Foster, Shrira, & Campbell, 2006; Hunyady, Josephs, & Jost , 2008; Mcnulty & Widman, 2014).

Testa din självkänsla!

Kvinnliga narcissister använder sociala medier på ett gränsöverskridande sätt

Kvinnliga narcissister och sociopater använder ofta sociala medier flitigt för att underhålla gamla kontakter eller för att etablera nya kontaktytor. Det ger dem en känsla av bekräftelse och makt att veta att de har många beundrare som är villiga att ge dem likes och uppmärksamhet. Samtidigt ger det dom också en reträttväg om dom skulle behöva dra. Hon har heller inga problem med att berätta att hon är eftertraktad av många män. Kvinnliga narcissister är kända för att vara kvar på dejting appar även om de befinner sig i en relation. Ofta kommer dom med det mest bisarra förklaringarna.

”Jag har ett ex som är väldigt kär i mig fortfarande och jag är rädd att han gör något dumt som att ta livet av sig om han får reda på att jag har gått in i en ny relation så vi får ligga lågt”. 

De har heller inga problem med att flirta både online och offline. Deras gränsöverskridande beteende kan handla om att narcissisten publicerar provocerande eller flirtiga kommentarer eller foton på sig sig själva som inte är okej. De undviker också ofta att publicera sin relationsstatus på Facebook. Om det gör det fortsätter de öppet att lägga till ”misstänkta” nya vänner som verkar vara mycket mer än bara vänner. 

Kvinnliga narcissister är måna om sitt utseende

Det medför att kvinnliga narcissister passar in den ganska stereotypa ”femma fatale” med karisma. Hon har en besatthet av sitt utseende och vill alltid ligga på en hög nivå av materiel standard. De klär sig ofta snyggt inte sällan lite utmanande samtidigt som de är noga med att hålla sig i form. Om dom inte har utseendet med sig brukar de istället framhäva sin begåvning och intellektuella kapacitet.

Kvinnliga narcissister byter lätt känslomässigt läge när något inte passar dom

Hon kan idealisera dig för att i nästa sekund nedvärdera dig och behandla dig som om du är en person non grata (icke existerande). Om hon blir utmanad känslomässigt och att du ifrågasätter hennes agerande med lite jobbiga frågor undviker hon ofta diskussionen eller går till våldsam motattack. Då kan hon dra upp gamla oförätter som du inte ens visste existerade. Det kan handla om händelser som ligger flera år tillbaka i tiden ”du är minsann lika god kolsupare du”, och så kommer hon med något som du knappt minns som hon förstorar upp. 

”Den gången du skickade en smilie till Ingrid, jag kan spy när jag tänker på det”.

Kvinnliga narcissister kan lätt bli avundsjuka på andra tjejer kvinnor

Den kvinnliga narcissisten kan bli besviken, svartsjuk och avundsjuk om hennes ”förförelse” faller platt eller hennes vänninor får mer uppmärksamhet. I en del fall kan det handla om att hon vill göra sin partner svartsjuk. Om avunden blir för stor kan det gå så långt att hon saboterar sina väninnors relationer. 

Kvinnliga narcissister har ett gränsöverskridande beteende i relationer

Ett uppenbart problem när man är i en relation med en kvinnlig narcissist är att de har ett gränsöverskridande beteende när det gäller intima relationer, inklusive hennes egna. Den kvinnliga narcissisten har en förkärlek att skapa kärlekstrianglar dvs med andra män eller kvinnor (beroende på deras sexuella läggning).

Den kvinnliga narcissismen har behov av bekräftelse och får mycket energi av att vara föremål för andras intresse. De kan engagera sig både känslomässigt eller vara fysiskt otrogna utan att känna ånger. ”Otroheten” kan handla om både tidigare kärleksrelationer, men också hur de beter sig gentemot nya bekantskaper.

Det är inte ovanligt att kvinnliga narcissister har många beundrare bestående av gamla x som aldrig verkar ge upp hoppet. Detta beror ofta på att den kvinnliga narcissisten använder samma teknik som bävern. Det sägs att bävern bygger en huvudingång och 9 reservutgångar. Den kvinnliga narcissisten agerar på samma sätt. Det kan leva i en befintlig relation, men samtidigt underhåller de gamla relationer för att ha en reträttväg om de behöver dra på kort varsel.

De har inga problem med att gå över gränsen genom att vara övertrevliga det kan vara övertrevliga mot sin väninnas partner för att testa eller söka bekräftelse eller göra sin partner svartsjuk.

Kvinnliga narcissister kan ändra planer eller försvinna utan att höra av sig

Om de befinner sig i ett tidigt skede av ”exklusivitet” kan den kvinnliga narcissisten ändå träffa andra ibland kan de försvinna utan att säga något eller genom att hitta på någon konstig anledning. Om den kvinnliga narcissisten ber dig om en ”paus” eller ”rymmer” efter hon framkallat ett bråk med argument tagna ur luften är det ofta en ursäkt att lämna förhållandet för att utforska andra alternativ.

Kvinnliga narcissister har inga större problem att bryta ingångna avtal

Detta kan handla om enkla överenskommelser eller allvarliga åtaganden i relationen. Deras självcentrering leder ofta till att narcissisten bara uppfyller sina skyldigheter när de passar deras egna syften.

Kvinnliga narcissister har en förkärlek för att spendera och konsumera

Studier visar att medan manliga narcissister är mer benägna att dra in pengar, så brukar kvinnliga narcissister ha en förkärlek för att spendera andras pengar. Källa Christie Hammond 

Detta leder ofta till att kvinnliga narcissister har en mycket materialistisk livsstil. Kända lyx varumärken blir livs viktiga ju dyrare ju bättre. Märken som Louis Vuitton, Dior, Prada, Balenciaga och Hermes om partnern har råd. Hermes väskorna ligger på ca 100000 kronor st. Det är väldigt sällan de själva betalar för lyxen de konsumerar och njuter av, istället blir det på bekostnad av sina partner eller nära och kära. Ofta smetar de ner Instagram och Facebook med paketöppningar och bilder på de nya inköpen tillsammans med bilder från olika lyxhotell för att lyfta upp sig själv. Om de har egna pengar är den kvinnliga narcissisten ofta snåla och kan i sina relationer spara sina egna pengar som en försäkring om de får för sig att dra. 

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

Referenser
  • When Evil Is a Pretty Face: Female Narcissists & the Pathologica Relationship Agenda Zari L. Ballard 

 

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

8 reaktioner på ”11 tecken på att du lever med en kvinnlig narcissist”

  1. Pingback: Min chef är en psykopat 2 – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Min chef har psykopatiska och narcissistiska drag 2 – Psykologitest blogg

  3. Pingback: Myter om psykopater – Psykologitest blogg

  4. Pingback: Farliga tjejer kvinnor – Psykologitest blogg

  5. Pingback: 5 bra anledningar till att inte bli kär i en prinsessa. – Psykologitest blogg

  6. Pingback: Vad är skillnaden på en självcentrerad person och en narcissist? – Psykologitest blogg

  7. Pingback: Kvinnliga och manliga narcissister på sociala medier – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *