5 tecken på sjuklig svartsjuka

Lite svartsjuka kan vara hälsosamt och är naturligt. Det visar att din partner bryr sig. Men det finns också tillfällen då svartsjukan kan ta över och förstöra er relation. Nedan finner du några tecken som kan tyda på sjuklig svartsjuka.

”Min partner förbjuder mig att träffa mina vänner”

Eftersom din partner ser dina vänner som potentiella fiender kan du hamna i en situation där din partner ger uttryck för att du inte skall umgås med dom. ”Dom är inte bra för dig”.

Du kan också tvingas in i polisliknande förhör där du tvingas berätta varje sekund av din kväll, vad du och och vad dina vänner gjorde.

 • Vem har du pratat med ikväll?
 • Var någon av det motsatta könet närvarande?
 • Dansade du med någon?

Hon eller han kanske till och med föreslår att du inte ska ha några vänner alls. Efter att dragit ner på umgänget med dina kompisar så är det dina förälder och syskon som får stryka på foten. Dessa drag är speciellt vanliga hos psykopater och utpräglade narcissister.

”Min partner tjej lider av sjuklig svartsjuka och har kontrollbehov”

Din partner kan också dyka upp spontant när du är ute med dina vänner. Ibland låtsas dem som om det är en slump, men din partner kan ha planerat det. ”Nu när ni ändå är på samma ställe, kan ni två lika gärna tillbringa kvällen tillsammans eller ännu bättre, varför inte bara gå hem nu direkt?”.

”Min partner lider av sjuklig svartsjuka och vill kontrollera mig”

Din partner kontrollerar dig flera gånger om dagen för att se var du är eller vem du umgås med. Hen vill gärna kolla din faktura, mobiltelefon och samtalshistorik för alla misstänkta nummer. Din partner kollar regelbundet din online-sökningshistorik för att se om det finns något att kontrollera, vem du mailat till eller om du sökt efter porr. Han/hon går ständigt igenom dina ägodelar, söker efter telefonnummer, läppstiftsfläckar eller andra tecken på otrohet etc.

 

Testa om din partner är svartsjuk!

”Min partner är sjukligt svartsjuk påstår att jag är otrogen utan anledning”

I din partners sinne är du skyldig tills det finns bevis på motsatsen. men även om du skulle ta fram bevis bortom alla rimliga tvivel så är du ändå otrogen. Din partner vägrar att lyssna till sitt förnuft. Din partner kan till om med fantisera ihop de mest osannolika historier om hur du kan ha träffat andra.

”Min partner är sjukligt svartsjuk tål inte att andra tittar på mig”

Din partner upplever att alla av motsatta könet utgör en potentiell fara. Detta kan innebära att din partner försöker begränsa din exponering för andra, eftersom hen är rädd att förlora dig. Även när du försäkrar din partner om att du bara är intresserad av honom/henne så spelar det ingen roll. Bli inte förvånad om hen frågar ut dig om män/kvinnor du inte ens lagt märke till, ”Tycker du hen är snygg?”.

”Min partner ställer till med sjuka svartsjukescener offentligt”

Din partner kan ställa till med en svartsjukescen och anklaga dig för vad som helst och var som helst. Det kan handla om kassörskan i ICA-affären som du var normalt trevlig mot. Plötsligt får din partner för sig att du vill ligga med expediten. Din partner kan till och med gå så långt som att nypa dig eller sparka dig under bordet när du gör något fel. Ibland är känslorna så starka att det inte spelar någon roll att det finns folk runt omkring dig. Din partner skäller ut dig efter noter inför andra. Detta beteende skrämmer dig så att du börjar göra våld på dig själv för att hålla din partner lugn.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

 

REKOMMENDERAD LÄSNING

5 tecken på sjuklig svartsjuka

Lite svartsjuka kan vara hälsosamt och är naturligt. Det visar att din partner bryr sig. Men det finns också tillfällen då …
Läs Mer

Min partner, kille, tjej är svartsjuk och har kontrollbehov

Svartsjuka och kontrollbehov är något som kan drabba oss alla vid något tillfälle i våra liv. Svartsjuka är en komplex …
Läs Mer

Min tjej/killes svartsjuka förstör förhållandet och relationen.

Paret som sitter framför mig har varit tillsammans i 5 år. Relationen är relativt bra förutom att Gunilla brottas med …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

7 reaktioner på ”5 tecken på sjuklig svartsjuka”

 1. Finns inget värre än ha en svartsjuk partner. De kan verkligen dränera hela relationen. Bli ifrågasatt jämt och bli förhörd om tex varit man varit mm. Hela tiden bli misstrodd.

 2. Jag har en partner som jag funderar på att lämna. Han slår inte. Men ett exempel. Jag åt lunch, satt ute, min f.d. kom med en säck pant, han slog sig ner mittemot pratade. Då ringer min partner, som frågar om jag äter ensam, ja men Micke kom hit med panten. Alla kunde se, han kunde komma dit och sätta sig. Tog bild på panten. Nu hade jag tröttnat, och sa, jag hjälper dig Micke. Vi åkte till hans och hans frus hus. Där fanns även hans frus bror. Jag så,Micke har hjälpt mig, jag kan inte betala, så jag hjälper Micke tillbaka. Mickes frus bror så, det är bra med lite sällskap. Vi jobbade, ni vet rent hus, jepp ett av det mest späckade programmen med prylar. Så roligt? knappast! Och min partner tror att jag vill stanna där. Själv sov han hos sin f.d. samt hos sin tjej kompis. Jag litade på honom, men han litar inte på mig. Nej svartsjuka är verkligen enerverande.

  1. Det är svårt att på så lite information komma med konkreta råd.
   Men det verkar som din partner är lite väl svartsjuk.
   För en del personer är X pase, men om du sitter och din fd kommer förbi och säger hej tycker jag inte det är så märkvärdigt .
   Det är väldigt vanligt att personer projicerar sina egna ev mörkaresidor på andra
   Dent kalla projektiv identifikation
   ”Du är sån och sån” sen när man tänker efter lite så pratar dom om sig själva.

   Mvh
   Jonas
   Vill du ha ett djupare och svar kan du ringa det kostar inget 0708 111161

   1. Här får du liten uppgift att läsa alt lösa från bloggen

    Projektion, projektiv identifikation

    En av de allvarligaste och lömskaste  försvarsmekanismerna som personer  med  personlighetsstörningar använder sig av är ett primitivt försvar som benämns projektiv identifikation, Enkelt uttryckt kan man säga att de upplever en känsla, men den känslan vill de inte ta hand om själva och istället blir du boven i dramat. Låt mig ge ett exempel. Din partner anklagar dig för att var svartsjuk, men när du tänker efter så är det hen som hela tiden tjatar om otrohet. Det beror på att deras omedvetna manifestet sig i projektionen som de förlägger hos dig.

    Ett annat lite mer vardagligt exempel är att du pratar i telefonen på kvällen istället för att säga att du vill avbryta samtalet och säga att du måste göra något säger du till personen i andra ändan att hen säkert annat att göra än att lyssna på dig och avslutar samtalet.Personer med personlighetsstörningar gör det mer frekvent och kraftfullare.

    Ett mycket kraftfullt försvar som personer med personlighetsstörningar kan använda sig av kallas projektiv identifikation. Det var psykoanalytikern Melanie Klein (1946) som var den första som skrev om den här typen av försvarsmekanism. Hon fann att detta försvar var väl utbrett speciellt bland mer allvarligt störda patienter. Enkelt förklarat kan man säga att de omedvetna, alltså det personen inte vill kännas vid, manifesterar sig ser hen i den andre.

    Kanske har du varit med en person som anklagat dig för någonting. Han eller hon säger att du är ”sån och sån” och du får inte ihop det. Hur mycket du än funderar över det kan du inte förstå att personen säger så. Du känner inte igen de dragen alls. Däremot har personen som har sagt det till dig alla de egenskaperna. Du blir förbryllad och osäker. Då kan det handla om projektiv identifikation.

    Vissa egenskaper kan vara alldeles för smärtsamma att acceptera. Detta är en anledning till att projicera sina egenskaper på någon annan. Om detta förekommer frekvent kan det bero på att personen har en personlighetsstörning. De mest orimliga sammankopplingar kan ske. ”Det är ditt fel detta hände eftersom bla, bla blah blah …” och så kommer någon ologisk förklaring som inte hänger ihop.

    Får många år sedan arbetade jag med en klient som bodde i Köpenhamn tillsammans med sin pojkvän. En fredag skulle de åka hem till Småland och han ville åka kl 16.00 från Köpenhamn. Hon berättade att hon slutade sitt arbete 16.30 och det visste han sedan två år tillbaka. Han låtsades som om han hade glömt det eller så hade han valt att förtränga det. Hur som helst, han gick med på att hämta upp henne kl 16.30 utanför hennes arbete. När hon satte sig i bilen såg hon att bensinmätaren slog i botten. Hon påpekade detta vänligt, han blev irriterad och sa att det inte var någon fara. ”Vi tankar i Sverige, det är mycket billigare”. De körde genom Köpenhamn och över Öresundsbron. 1000 meter innan stationen i Sverige fick de bensinstopp. Vems var felet?

    Tänk efter noga. Det är en kuggfråga.

    Facit

    Hade de åkt kl 16.00 som han ville hade inte trafiken varit så intensiv. Tack vare den intensiva trafiken mellan 16.30 och 17.00 blev det fler stopp. Detta medförde en högre bensinförbrukning vilket förorsakade bensinstoppet. Enkel matematik. Felet är naturligtvis hennes. Haha.

    Om du levt i en relation ett längre tag med en person som använder sig av starka försvar kan det vara svårt att urskilja vad som är verkligt från vad som är snedvridet. Det är inte ovanligt att du kan börja tvivla på ditt eget omdöme eller om det är du som håller på att bli galen eftersom som han eller hon säger det till dig. I terapirummet kan det ta tid att återfå sin självkänsla och sitt omdöme. Vad du behöver förstå och många andra med dig är att det handlar inte om kärlek. Det handlar om starka känslor av skyldighet som många av oss har. Dessa håller oss låsta i situationer som inte är bra för en själv.

    Anklagar din partner dig upprepade gånger för att vilja lämna hen?

    Har din partners gränser extrema toppar och bottnar som gör att du inte förstår
    Kan småsaker få orimliga proportioner?
    Kan din partnerns humör plötsligt växla på några sekunder?
    Kan din partner göra slut för att sen skriva att han eller hon älskar dig?
    Ovanstående kan vara tecken på att du lever med en persons med starka försvar. 

    Jonas Gåde 

 3. Pingback: Min tjej/killes svartsjuka förstör förhållandet och relationen. – Psykologitest blogg

 4. Pingback: Hur kan jag bli av med min svartsjuka? – Psykologitest blogg

 5. Pingback: Vad går gränsen mellan hälsosam kärlek och besatthet? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *