5 tecken på att du kan vara på väg mot skilsmässa

Varningstecken att ni är på väg mot skillsmässa 

1. Den kanske viktigaste orsaken till att en relation spricker, är att det finns mer negativ än positiv energi i relationen. I välfungerande relationer tål relationen lite klagomål och kritik. När en relation börjar att krackelera, tar det negativa överhanden. Tänk på att en negativ kommentar väger mycket tyngre än en positiv. Om jag skulle säga till min låtsasflickvän: ”Du är verkligen läcker i kväll; ursnygg klänning och supersnygga skor. Synd att du inte har gått ner de där sista kilona som du malt om sedan i våras”.

Vad tror ni att hon skulle minnas av den kvällen? Jag hade fått sova med hockeyhjälm på om den repliken kommit över mina läppar. Plus att det hade varit en oändlig preskriptionstid precis som mord. Hon skulle aldrig glömma det.

2. Det finns några andra effektiva sätt att förstöra en relation på. Det är att aldrig vara nöjd eller att dra sig undan och inte svara. Båda dessa försvar kan vara väldigt enerverande för motparten. Kvinnor använder sig mer av att aldrig vara riktigt nöjda (kvinnlig kritik), medan män i större utsträckning använder sig av undandragande försvar. Jag kallar det för stenansiktet.

42-45% procent av de första äktenskapen slutar i skilsmässa.
60% av andra äktenskap slutar i skilsmässa.
73% av tredje äktenskap slutar i skilsmässa.

Källa Mckinley Irvin 

3. Risken att ni går mot skilsmässa ökar också markant om ni inte kan kompromissa efter gräl. Personligen upplever jag det lättare att arbeta med par där det förekommer konflikter, än med relationer där det aldrig förekommer bråk. Det handlar om att lära sig hantera sina bråk på ett nytt sätt så att man kan ”reparera relationen” samtidigt som man bråkar.

I USA har för närvarande 22% av kvinnorna och 21% av männen skilt sig i sina liv (skild en eller flera gånger) och 11% av kvinnorna och 9% av männen är för närvarande skilda (inte gifta igen). 

4. Personer som är självcentrerade och som har svårt för att sätta sig in i den andres situation, löper också större risk att gå skilda vägar. Det finns ett amerikansk begrepp som heter ”Negativ Sentiment Override.” Det innebär att personen i fråga ser allting negativt. Exempel: ”Du gick till Café Eldstaden bara för att provocera mig för att din före detta tyckte om det kaféet”. Egentligen har du lust att säga till henne att hon är helt fel ute och att det har brunnit i huvudet på henne, fast det vågar du inte. Istället erbjuder du dig att gå till ett annat kafé. När din partner gör om saker och vrider på sanningen, tar det mycket energi från relationen. Det kallas för NSO, Negativ Sentiment Override, är vanligare hos kvinnor än hos män.

5. Män å andra sidan behöver bli bättre på att dela med sig av makten i relationen. Kvinnor trivs med att män delar med sig av pengar och tid.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

5 tecken på att du kan vara på väg mot skilsmässa

Varningstecken att ni är på väg mot skillsmässa 1. Den kanske viktigaste orsaken till att en relation spricker, är att det …
Läs Mer

Hur berättar man för barnen om skilsmässan? (50.000 barn får uppleva detta per år)

”Hur många par skiljer sig per år”?50.000 barn kommer att genomgå en skilsmässa i år. Det är naturligtvis alltid tragiskt …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”5 tecken på att du kan vara på väg mot skilsmässa”

  1. Pingback: Skilsmässans emotionella faser – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Hur vet man när man ska skilja sig, stanna eller gå? – Psykologitest blogg

  3. Pingback: Hjälp skall jag skilja mig separera? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *